Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tsunami sau lumea pe dos

Unii ma considera un "om de stiinta".
Asta fiindca am terminat o facultate, am publicat ceva in domeniul tehnic, stiu sa scriu si sa citesc etc. Eu ma consider un "om de nestiinta" si asta nu ca sa ma "dau rotund" (m-am intrebat adesea de unde vine sintagma aceasta, si gandul mi-a fugit mereu la Androginul lui Platon). Mi-am dat seama ca sunt un "om de nestiinta" cand am realizat cat de false sunt multe din teoriile asa-zis stiintifice.
Noi, cei din estul Europei, am simtit pe piele proprie ce reprezinta acest tip de falsitate. Marx, un fiu de rabin plin de idei si destept fara indoiala, a inventat o teorie. O teorie care, sa recunoastem, era plina de lucruri bune. Doar ca, precum multe altele anterioare, era o utopie. Ticalosia nu era evident utopia respectiva, ci utilizarea ei cu tot dinadinsul intr-o lume reala.
Stim cu totii ce a insemnat acest fals. Este interesant ca vinovatii care au preluat cu perversitate teoria si la adapostul ei au distrus generatii de fiinte umane (ca apoi sa vrea sa dea o "fata umana" acestei monstruozitati), au primit cu bratele deschise o serie de alte teorii la fel de false si generatoare de haos mental.
Darwin a creat si el o teorie. Absurditatea ei a fost dovedita din plin de "oameni de stiinta" seriosi (vezi de pilda cartea medicului din Toronto Evan Shute, "Flaws in the Theory of Evolution"). Cu toate acestea, teoria a patruns in scoli si se bucura si astazi de aprobare desi e evident falsa (de pilda, In mod voit s-au ascuns anumite dovezi pentru a putea prezenta o teorie a evolutiei omului din maimuta).
Exista o multime de teorii ale fizicii care sunt numai teorii. Dar ele patrund in manuale, nu ca ipoteze, ci ca certitudini. Multi inca cred ca exista vid total, ca exista inertie perfecta, ca timpul este liniar, ca atomii sunt niste globulete rotunde etc.
Dar teoria preferata a lumii moderne este progresul fara limite. Acum cateva decenii, Ontario Hydro prezenta o diagrama (va mai aduceti aminte de graficele care aratau cum creste bunastarea poporului?) in care se prevedea ca productia de energie hidraulica va creste liniar pana in 2000. Evident, nici pomeneala de asa ceva.
Asa ca, sa nu va asteptati sa scapam de boli, sa fim mai inteligenti, feriti de razboaie etc. etc. Graficele care sugereaza cu toata forta, impreuna cu dnii politicieni, ca vom tot progresa, sunt numai teorii, dorinte, minciuni, manipulare.
Evident, nimeni nu contesta progresul care s-a facut in domeniul material. Dar cati oameni traiesc mai bine si mai veseli pe planeta? Iluzia care ne-o dau computerele si cell-phone-urile este formidabila. Mai ales cei tineri au impresia ca totul se rezolva cu ajutorul acestor unelte. Dar si generatiile mai mature au fost inoculate cu ideea idioata ca omul datorita progresului material a ajuns sa stapaneasca fortele naturii. Majoritatea celor care traiesc in lumea moderna cred cu tarie sau credeau cu tarie pana nu de mult in aceasta minciuna. Minciuna care ne-a venit cu pachetul de teorii enumerate mai sus.

Realitatea este cu totul alta. Si nu e vorba aici de a fi optimist sau pesimist. Legile cosmice nu au nimic In comun cu sentimentalismul nostru ieftin. Realitatea este ca, la fel ca pe timpul lui Noe, oamenii s-au infumurat atat de tare incat, din ignoranta si prostie, cred ca le este permis orice, cred ca ei sunt zeii planetei. Se cred cu totii Jupiteri jucandu-se cu traznetele (cum se juca dubiosul Franklin pe vremuri), cu TV remote-ul sau cu "digitalele". Dar e de ajuns sa vina o ploaie mai tare si sa ramanem fara curent electric, si sa moara computerele, si ii vedeti atunci pe fratii nostri oamenii stand dezorientati si neajutorati. Fara televizor, fara Internet, fara Mall, cu ce sa-si ocupe timpul? Dar "stiinta si tehnica" e imbatabila si din nou se face lumina, Fiat Lux! Si oamenii continua sa creada ca stapanim ceva in lumea asta.
Dar ce ne facem cand vine un Tsunami si omoara in cateva clipe aproape doua sute de mii de suflete??? Ce ne vom face cand, deodata, fara veste, vor da peste noi zece Tsunami?
Nu as dori sa par apocaliptic, dar nu poti sa nu iti aduci aminte de Noe care voise sa-si salveze poporul si Dumnezeu i-a spus: "Noe, daca gasesti zece oameni drepti, voi salva lumea si nu voi declansa potopul". Iar Noe s-a pus pe cautate cu [nfrigurare si nu a gasit nici un om drept. Si a dat Tsunami peste ei.

Repet, nu e vorba aici sa devenim obsedati cu sfarsitul lumii. Dar ar fi bine daca ceea ce s-a intamplat in sud-estul Asiei ne-ar da de gandit. Ne-ar indemna sa fim in anul 2005 mai putin egoisti, mai putin infumurati, mai putin certareti, mai aproape de Dumnezeu, oameni mai drepti.
Sa ne aducem aminte ca acum 1900 de ani romanii au invadat Dacia si Decebal si-a taiat mai bine gatul decat sa accepte progresul si tehnica materiala a romanilor; decat sa traiasca cu capul plecat, mai bine si l-a retezat.

In fine, sa ne amintim ca acum multi ani, nu o teorie, ci o realitate, cu atat mai reala cu cat era neatinsa de orice "materialism" si castig material, a aparut Observatorul si, cu toate ca fortele progresului fara margini, economice si financiare, au cautat sa ucida aceasta initiativa, Observatorul a rezistat, fiind distribuit gratuit romanilor din lumea larga, un simbol a ceea ce ar trebui sa speram pentru anul 2005.
Dar cu o randunica nu se face primavara si fara ajutor chiar si cea mai puternica randunica moare.

Mircea Tamas    1/7/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian