Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sapte femeii remarcabile, cu numele Elena, pastrate in istoria Romaniei

Ortodocsii si catolicii ii serbeaza, pe 21 mai, pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, datorita carora crestinismul a devenit religie permisa, jertfele sangeroase au fost interzise si duminica a fost stabilita zi de odihna in Imperiul Roman.
Sfanta Elena este cunoscuta si venerată pentru descoperirea Sfintei Cruci de pe dealul Golgotei, iar fiul sau, Constantin cel Mare, este cel care a hotarat libertatea de manifestare a crestinilor prin Edictul din Milan, este cel ce a transformat crestinismul in religie oficiala a Imperiului.
Desi cunoscuta, povestea imparatesei care a descoperit crucea pe care a fost rastignit Isus isi pastreaza inca emotia neatinsa. Cercetatorii sunt de parere ca deciziile Imparatului Constantin in favoarea crestinismului s-au datorat mai ales mamei sale, Elena, care “cu mana de fier si credinta de tara” s-a aflat in permanenta in umbra unicului sau fiu.
Nascuta ca „femeie de rand“, mama Împaratului Constantin va deveni pe parcursul vietii una dintre persoanele importante din timpul sau, marcandu-si prezenta istorica prin monedele si inscriptiile vremii ce-i poartă chipul si numele. Numele Elena a fost purtat cu mandrie de regine, personaje mitologice, de nobilitatii, de multe generatii, dar si de oameni de rand. Prima femeie, cu numele Elena, pe care am cunoscut-o si pe care am iubit-o ca pe o icoana a fost chiar bunica mea. Imi amintesc cum numeroase icoane impodobeau peretii odaii sale, dar dintre toate, cea mai mare, ca dimensiune, era icoana Sfintilor Constantin si Elena. Apoi dintre toti sfintii pe care i-am privit in icoane de cand eram mititica, cu ochii plini de mirare, si pe care ii auzeam pomeniti de bunica la rugaciuni, Sfanta Elena era cea mult slavita in casa noastra. Parca o vad aievea cum in fiecare seara, bunica spunea rugaciunea in fata icoanei indragite, si stia bine un lucru: rugaciunea nu se face decat in genunchi, in stare de smerenie si de cucernicie, de liniste si de impacare cu Dumnezeu.
Ei bine, Elena este un nume simplu, dar cu o incarcatura puternica, ce poarta ecoul a generatii de femei puternice, femei care au depasit barierele de gen ale epocii in care au trait si au lasat drept mostenire o lume ceva mai primitoare. Multe dintre ele au facut istorie, si prin activitatea lor ne-au facut vietile mai bune, fie prin descoperiri, fie prin creatiile lor literare sau prin participarea lor in lupta politica, femei despre care se poate spune ca au schimbat lumea. Asa se face ca istoria le-a pastrat in memorie.
Mai jos veti descoperi cateva femei ce purtau numele Elena a caror soarta pare ca a fost dinainte hotarata de divinitate:
1. Prima romanca aviator a fost Elena Caragiani Stoenescu. S-a nascut în 1887, a studiat la Aerial League School, dar i-a fost refuzată diploma de absolvire, pe motiv ca e femeie. Mai tarziu, in 1914, a reusit sa isi ia brevetul de pilot in Franta.
2. Elena Văcărescu a fost prima femeie romanca membra a Academiei Franceze, o persoana recunoscuta pentru bogata sa activitate literara din Paris. S-a nascut în 1864 si a primit din partea prestigioasei institutii un premiu pentru volumul „Chants d’Aurore” („Cântecele zorilor"). In 1925 aceasta a devenit si membra a Academiei Romane.
3. Tot o Elena, de data aceasta Negruzzi, a fost prima femeie avocat, o persoana care a intampinat numeroase dificultăti pana sa fie admisa in Barou. Acesteia i s-a permis accesul in profesie doar dupa sase ani de incercari si respingeri sistematice, toate din cauza ca era femeie.
4. Prima alpinistă care a urcat pe Alpii Elvetieni a fost Elena Ghica, o femeie care provenea din înstarita familie Ghica si care, la varsta de 10 ani vorbea deja 9 limbi straine, iar la 14 ani a tradus in germană „Iliada" lui Homer.
5. Doamna Elena – ramasa mai cunoscuta sub numele de Elina- era sotia lui Matei Basarab, domn muntean sub a carui carmuire, lunga de peste doua decenii, Valahia a prosperat, imbogatindu-se cultural, intarindu-se politic, ridicandu-se economic. Evavlioasa doamna Elena ctitorea bisericii, era iubitoare de cultura, buna organizatoare, curajoasa. Sunt doar cateva calitati datorita carora a ramas in istorie ca o sotie ce si-a vazut de menirea ei.
6. Regina mama Elena a Romaniei, nascuta in familia regala a Greciei, s-a casatorit cu principele mostenitor Carol al Romaniei in 1921, dand in acelasi an nastere principelui Mihai, viitorul Rege al Romaniei. Elena a fost mai mult decat o Regina Mama; ea a fost un simbol al puterii, nu in sensul comun al cuvantului, ci prin forta sa, dovedita de atatea ori, de a-si mentine demnitatea in vremuri de restriste. “O mamă care mă făcea să râd”. Asa o descria Mihai pe principesa Elena a Greciei si Danemarcei. O femeie buna, generoasa, sensibila, o femeie de o discretie aproape iesita din comun, dar mai ales o mama care si-a dedicat viata fiului ei.
Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, de la 1 Decembrie 1918, de la Alba-Iulia, care a consfintit pe vecie realizarea statului national unitar roman. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a stabilit ca 2018 sa fie Anul omagial al unitatii de credinta si de neam si Anul comemorativ al fauritorilor Marii Uniri din 1918.
7. Un rol deosebit de important in actul Unirii l-a avut "Sfânta" - cum ii spuneau oamenii simpli Elenei Cuza care a fost una dintre cele mai iubite doamne din istoria noastră. A trait cu toata intensitatea sufleteasca posibila momentul Unirii si l-a sprijinit din toate puterile pe sotul ei ca sa ajunga pe tronul celor două principate. Un model de devotiune si sacrificiu, pe masura maretiei politice a celui pe care l-a iubit cu atata statornicie in ciuda alunecarilor sentimentale si a vietii duble pe care a dus-o "Domnul Unirii". S-a straduit si a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor si al indatoririlor sociale ce ii reveneau ca primă doamna a tarii.
"Orice laudă, orice semn de durere par nepo¬tri¬vite fata de măreaţa simplicitate a fiinţei pământeşti care, trăind între noi, cei plini de neajunsuri şi pă¬cate, a dus curată viaţă cerească, asemenea îngeri¬lor. Dintre aceste fiinţe alese a fost şi Doamna Elena, a cărei viaţă întreagă înseamnă uita¬re de sine, iertare pentru alţii, binefacere ascunsă de lume", scrie, emoţionat, Nicolae Iorga, la moartea Elenei.

La multi ani tuturor celor ce poarta numele Sfintilor Imparati Constantin si Elena!
Sa va calauzeasca si sa va ajute a urma calea spre Domnul!
Dorina Cornelia Aldea - Vancouver    5/19/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian