Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Romanciera canadiană- Antonine Maillet

Antonine Maillet, PC CC OQ ONB FRSC

Născută in 1929, Antonine Maillet este dramaturg si romancieră acadiană
S-a născut la Bouctouche, New Brunswick si locuieste în Montreal, Quebec.
După ce a terminat liceul îsi obtine BA-ul ( bachelor of Arts) de la Université de Moncton, urmat de un MA (master) la aceeasi facultate. Apoi obtine un doctorat în literatură în 1970 de la Université Laval. Predă literatură si folclor la Laval si apoi la Montreal între1971 si 1976. Mai apoi lucrează la Radio-Canada în Moncton scriind scenarii si prezentănd emisiuni la radio.

În 1976 a primit Ordinul Canadei în calitate de ofiter si a devenit companion al ordinului în 1981. Maillet a primit medalia Lorne Pierce Medal în 1980 de la Royal Society of Canada'. În 1985 a devenit “Officier des Arts et des Lettres de France”(Ofiter al Artelor si Literelor) si în 2005 a primit Order of New Brunswick. Este membră a “Queen's Privy Council for Canada”.
În 1979 lucrarea sa Pélagie-la-Charrette a căstigat Prix Goncourt, fiind prima recipientă non-europeană ca si Atiq Rahimi în 2008. În acelasi an orasul Outremont unde locuieste doamna Maillet a redenumit strada Wilder unde ea locuieste, avenue Antonine Maillet pentru a onora primirea premiului Goncourt.
În 1988, Antonine Maillet a realizat emisiunea Leaders' Debate (Întrunirea Conducătorilor) pentru Radio-Canada TV avănd ca invitati pe Primul Ministru Brian Mulroney, John Turner( de la Partidul Liberal) si Ed Broadbent de la New Democratic Party (socialist).
Din 1989 pănă în 2000, a fost consilier la Université de Moncton.

La Sagouine
Este eroina unei piese de teatru scrisă de Antonine Maillet în 1971. Personajul care a inspirat piesa a existat si se numea Sarah Cormier. Această piesă a fost adaptată pentru televiziune de către Radio Canada în 1977 si în 2006 de către Connexions Productions pentru Radio-Canada de acadianul Phil Comeau, cu decoruri reale din Tara La Sagouine.
Antonine Maillet citea textele din La Sagouine, dar interpreta cea mai buna a personajului este Viola Léger.
La Sagouine este o acadiana a cărei monolog în fata camerei ne povesteste istoria ei, în limba ei. Este fata unui pescar, este iubita matelotilor si apoi se mărită cu un pescar si devine la 72 de ani spălătoreasă si femeie de serviciu în casele bogatilor. Ea este exponenta păturii medii din Acadia.
Din 1992, satul Bouctouche prezinta turistilor parcul Pays de la Sagouine care atrage numerosi vizitatori.

Pélagie-la-charrette
Este un roman de Antonine Maillet apărut la 1 august 1979 la éditions Grasset. Romanul este tradus în limba engleză de Philip Stratford (publicat la 1982).
Rézumat
În 1755, anul deportării Acadienilor, Pélagie Bourg zisă Le Blanc, văduva acadiană devenită sclavă în Georgia, décide să revină în Acadie, tara sa de nastere împreună cu copii săi. După ani de suferinte, Pélagie îsi cumpără o carută. Cu copii săi, Bélonie-le-Vieux si Célina pleacă în 1770 la întălnire cu destinul. Din ce în ce mai multi acadieni i se alătură în lunga ei odyssée de 10 ani plină de iubiri si pericole. De la Charleston lŕ Baltimore, prin Pélagie, poporul traieste razboiul de independentă american si suferă din cauza protestantilor din Boston.


Dana Mateescu     5/14/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian