Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


10 mai, istoricul zilei

- 1848 -
Se constituie Comitetul revoluționar din Vlahia, care adoptă un program al revoluției în 22 de articole

La 10 mai 1848, stil vechi (22 mai 1848, stil nou) se constituie Comitetul revoluționar din Vlahia, compus din Ion Ghica, Nicolae Bălcescu, Constantin Bălcescu, Al. C. Golescu (Negru), C. A. Rosetti, Dumitru Brătianu, Ion C. Brătianu, Cezar Boliac (Albu), Radu Golescu, Ion Heliade Rădulescu și Ion Cîmpineanu. Se adoptă un program al revoluției în 22 de articole, urmărind satisfacerea revendicărilor fundamentale imediate ale burgheziei pentru cucerirea puterii politice, prevederea cea mai înaintată fiind cuprinsă în articolul 13 (emanciparea și împroprietărirea clăcașilor prin despăgubire) și se stabilește ziua de 9 / 21 iunie, pentru declașarea revoluției din Valahia.


- 1858 -
Începe Conferința reprezentanților celor șapte puteri de la Paris, privind organizarea Principatelor Române

La 10 mai 1858, stil vechi (22 mai 1858, stil nou) începe Conferința reprezentanților celor șapte puteri (Marea Britanie, Franța, Austria, Prusia, Rusia, Turcia, Regatul Sardiniei) de la Paris, privind organizarea Principatelor Române. Prin Conferința de la Paris, se stabilește viitorul statut politic, social și administrativ al Principatelor:

cele două țări vor purta numele de Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei, fiecare cu domn, guvern și adunare legislativă proprie;
se înființează Comisia Centrală pentru alcătuirea legilor de interes comun pentru ambele Principate, cu sediul la Focșani;
se desființează privilegiile și rangurile boierești;
se instituie responsabilitatea ministerială;
se reglementează prin lege relațiile dintre proprietari și țărani;
etc.

Conferința de la Paris a devenit lege fundamentală a țării, rămînînd în vigoare pînă în 1864.


- 1859 -
Încep la Focșani, lucrările Comisiei Centrale pentru elaborarea legilor comune ale Principatelor Moldovei și Valahiei

La 10 mai 1859, încep la Focșani, lucrările Comisiei Centrale pentru elaborarea legilor comune ale Principatelor Moldovei și Valahiei.


- 1866 -
Carol de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat domnitor al României, titlu pe care în 1881 îl schimbă pe rege al României
Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (n.1939-d.1914), rege al României 1866-1914
Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (n.1939-d.1914), rege al României 1866-1914

La 10 mai 1866 Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, intra în București, este încoronat domnitor al României, iar Alexandru Ioan Cuza încheie provizoratul locotenenţei domneşti.

După exilarea domnitorului și întemeietorului României Alexandru Ioan Cuza țara era în plin haos. Alegerea lui Cuza ca domnitor în ambele principate (1859) fusese singurul motiv pentru care puterile europene permiseseră unirea principatelor Moldovei și Valahiei, iar acum urma să se ajungă la dizolvarea acestei uniri. Tînărul Carol, reprezentant al familiei princiare prusace Hohenzollern, a trebuit să călătorească incognito din Prusia spre România, cu pașaport străin pe numele lui numele de Karl Hettingen, cu trenul pe ruta Düsseldorf - Bonn - Freiburg - Zürich - Viena - Budapesta, pe timpul războiului austro-prusac. Nici chiar în Prusia nu era bine văzută această preluare a scaunului României, fapt afirmat de cancelarul Bismarck (care l-a avertizat mai mult sau mai puțin amical că va fi nevoit să pupe "papucul Sultanului", fapt în sine care a fost ocolit de Carol și de predecesorul acestuia). După ce a pășit pe teritoriul României, punînd prima dată piciorul pe pamînt românesc în localitatea Drobeta Turnu-Severin (prima casă în care a intrat fiind actualmente bibliotecă), Brătianu l-a însoțit mai departe cu trăsura pînă la podul Mogoșoaiei. Traseul prin țară, de le Drobeta Turnu-Severin la București, a cuprins orașele Horezu, Rîmnicu-Vîlcea, Curtea de Argeș, Cîmpulung și Tîrgoviște, vechiul drum al țării, păstrat mai tîrziu în memorie drept „Drumul lui Carol".

Vestea sosirii lui Carol la București fusese transmisă prin telegraf și a fost întîmpinat de o mulțime entuziastă de oameni, dornici să cunoască noul conducător. La Băneasa i s-a înmînat cheia orașului. Și-a rostit jurămîntul în limba franceză: "Jur să păzesc legile României, să-i apăr drepturile și integritatea teritorială". Proclamat domnitor al României în ziua de 10 mai 1866, Carol, rămîne cu acest titlu pînă în 26 martie 1881, cînd este proclamat rege, devenind astfel primul rege al României. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al cărei nume se transformă, începînd cu Regele Ferdinand I, în Casa Regală de România, dinastie care va conduce țara pînă la proclamarea Republicii Populare Române în 1947.

Detalii... Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei.

- 1877 -
Se instituie prima decorație românească - Steaua României

La 10 mai 1877 se instituie prima decorație românească - Steaua României.


- 1881 -
Au loc festivitățile prilejuite de proclamarea Regatului și încoronarea domnitorului Carol I

La 10 mai 1881 au loc festivitățile prilejuite de proclamarea Regatului și încoronarea domnitorului Carol I. Președintele Parlamentului înmînează regelui Carol I și reginei Elisabeta coroanele făurite din oțelul unui tun cucerit de la turci în timpul Războiului de Independență al României (1877-1878).


- 1887 -
În România se promulgă Codul comercial

La 10 mai 1887 în România se promulgă Codul comercial care va intra în vigoare la 1 septembrie 1887. Codul comercial a fost întrocmit după model italian și a fost ulterior modificat în 1895, 1900, 1902, iar din 1928 va fi aplicabil și în Basarabia, unde pînă atunci funcționau legile comerciale ale Imperiului Rus.


- 1903 -
Are loc dezvelirea statuii lui Ion C. Brătianu în Piața Universității din București

La 10 mai 1903 are loc dezvelirea statuii lui Ion C. Brătianu în Piața Universității din București. Sculptura este opera artistului francez Ernest Dubois.


- 1906 -
Apare la București ziarul Neamul românesc sub conducerea lui Nicolae Iorga

La 10 mai 1906 apare la București ziarul Neamul românesc sub conducerea lui Nicolae Iorga. Ziarul a activat cu întreruperi pînă în 1940.


- 1918 -
Este adoptată legea de organizare a personalului administrației poștelor, telegrafelor și telefoanelor din vechiul Regat

La 10 mai 1918 este adoptată legea de organizare a personalului administrației poștelor, telegrafelor și telefoanelor din vechiul Regat (România antebelică) care a fost extinsă prin decred regal și în Basarabia.

- 1921 -
Principele Carol al României se căsătorește cu principesa Elena, fiica regelui Greciei, Constantin, și al reginei Sofia din Prusia

La 10 mai 1921 Principele Carol al României (prinț moștenitor din 27 martie 1914) se căsătorește cu principesa Elena, fiica regelui Greciei, Constantin, și al reginei Sofia din Prusia, avînd un singur copil, Mihai (n.25 octombrie 1921).


- 1939 -
Se inaugurează în fața Fundațiilor Regale și privind către Palatul Regal statuia regelui Carol I de sculptorul Ivan Mestrovic

La 10 mai 1939 se inaugurează în fața Fundațiilor Regale și privind către Palatul Regal statuia regelui Carol I de sculptorul Ivan Mestrovic. Statuia regelui Carol I a fost înălțată pe un soclu de 80 m de gratint roșu și cîntărea 1 200 kg. Monumentul a fost distrus, iar statuia tăiată și topită în 1948 din ordinul autorităților comuniste din România.
Dumitru Constantin    5/10/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian