Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Veselia de plumb

În ciuda abundenţei de evenimente şi ştiri cu iz apocaliptic, lumea este într-o goană nebună după distracţii.
E şi aici o intimă legătură cauzală, univocă: apocalipticul stimulează ludicul. “Dacă morţii nu învie, să bem şi să mâncăm, căci mâine vom muri!” (I Corinteni 15,32 BVA) Vai, şi sunt tot mai mulţi care mor chiar azi, în timp ce beau, mănâncă şi se distrează!

De îndată ce s-au terminat distracţiile de Paşti , petrecăreţii au început să numere zilele până la minivacanţa de 1 Mai “ muncitoresc”, pentru a pune de o maxidistracţie. Un tânăr aflat pe malul mării, la Vama Veche, vorbind în numele găştii, declara pe micul ecran: “ Am venit să bem, să mâncăm ceva şi să ne distrăm!” Din relatările reporterilor aflaţi la faţa locului, rezultă că întradevăr s-a băut zdravăn, dar numai de patru ori pe zi: noaptea, dimineaţa, la prânz şi seara, pe fond muzical adecvat. N-a lipsit nici elicopterul, nici bolidul de lux împotmolit în nisip, nici bomba sexy… Sarea şi piperul.

Ce mai urmează?
Înălțarea Domnului (Ispasul), Ziua Eroilor, sărbătoare naţională. Deoarece cade joi, 17 mai, s-ar putea face o altă binevenită punte până pe 21 mai, inclusiv, de praznicul Sf. Împăraţi, întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena. Ar fi un sacrilegiu să se muncească în această perioadă… Marea Neagră aşteaptă, staţiunile de la munte aşişderea…Maximici sunt, pastramă este, băutură este, muzică, dans…

Urmează vreo 3-4 zile de respiro, până pe 26 mai ( sâmbătă), când sunt Moşii de vară ( Pomenirea morţilor). Conform tradiţiilor şi uzanţelor de etnie, pe alocuri, în cimitire se încing paranghelii cu grătare, băutură şi muzică, aşa, ca să le meargă la suflet celor dragi trecuţi la cele veşnice…

Duminică, 27 mai, este Pogorârea Sf. Duh (Cincizecimea sau Rusaliile), adică naşterea Bisericii, şi luni, 28 mai, Sfânta Treime, zi liberă.
Urmează trei zile de pauză, după atâta meditaţie şi reculegere în jurul meselor şi grătarelor, în parfum de bună mireasmă de …mici.

Iată şi 1 iunie, Ziua Copilului, al celui care a apucat să se nască… Este zi liberă, pentru copii şi părinţi, să-şi petreacă timpul împreună, să se descopere unii pe alţii , dacă nu vor sta şi unii şi alţii cu ochii în smartphone…Unor posibili părinţi , s-ar putea să le vină vreun gând bun, să s-apuce de făcut copii, că nu se vor mai găsi nici de înfiat…
După Lăsatul secului pentru Postul Sf. Ap. Petru și Pavel, se intră în post, pentru cei care intră... Distracţia, însă, continuă…
Pe lângă duminica lăsată de la Dumnezeu, Biserica a daugat alte zile libere pentru ca omul să lase cele vremlnice şi să se însoţească cu şi să preguste din veşnicia lui Dumnezeu.

Bucuria atinge sufletul, de aceea dicţionarele o definesc, în general, ca un semn de mulţumire vie, de satisfacţie sufletească. Dacă veselia însoţeşte o astfel de bucurie, merge până la suflet. Amândouă, bucuria şi veselia, îl înalţă pe om la cinstea de om. Cel mai potrivit exemplu cred că este acesta:
Îngerul a strigat celei pline de dar:
"Curată Fecioară, bucură-te!
Şi iarăşi zic, bucură-te!
Că Fiul tău a înviat a treia zi din mormânt."
Şi pe morţi i-a înviat, veseliţi-vă popoarelor, popoarelor!
Luminează-te, luminează-te, noule Ierusalime
Că Slava Domnului peste tine a răsărit!
Sălta acum şi te bucură Sioane,
Iară tu, curată Născătoare de Dumneze
Veseleşte-te întru Învierea Celui născut al tău.
(Cântarea IX - Canonul Învierii)
Bucuria şi veselia Curatei Fecioare întru Învierea lui Hristos ar trebui să fie suprema bucurie şi suprema veselie a fiecărui creştin. Ar trebui, dar nu este aşa…

“Şi omul, în cinste fiind, n-a priceput; alăturatu-s-a dobitoacelor celor fără de minte şi s-a asemănat lor.” (Ps.48,12). Adică şi dumincile şi praznicile Bisericii, le umple cu cele vremelnice, cu muncă şi distracţii. De aceea, nici munca, nici distracţia nu aduc niciun fel de bucurie. Prima produce stres şi cealaltă ar fi remediul care să omoare stresul…doar cât ţine distracţia. Bucuria este mimată, iar veselia pare un mort cu aripi de plumb, gata să-şi ia zborul spre vreo bolgie infernală:
Dormeau adânc sicriele de plumb,
Și flori de plumb și funerar veștmânt -
Stam singur în cavou… și era vânt…
Și scârțâiau coroanele de plumb.

Dormea întors amorul meu de plumb
Pe flori de plumb, și-am început să-l strig -
Stam singur lângă mort… și era frig…
Și-i atârnau aripile de plumb.
(George Bacovia – Plumb)

Recitind pe Bacovia vom descoperi un profet ale cărui cuvinte se confirmă în zilele noastre.






Nicuşor Gliga    5/4/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian