Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Canadianul Thomas Chrles Longboat

Tom a fost alergător de cursă lungă Onondaga din rezervatia “Cele 6 natiuni ale Marelui Rău – Primele Natiuni” de lăngă Brantford, Ontario.
O mare parte din cariera sa a dominat alergarea de cursă lungă a timpului său.
Cand era copil si resident Mohawk al rezervatiei, devine pasionat de alergare, datorită lui Bill Davis, care iesise al doilea în Maratonul din Boston din 1901.

Începe să alerge în 1905 si termină al doilea în cursa de ziua Victoriei din Caledonia, Ontario.
Prima sa victorie importantă a fost la « Around the Bay Road Race »- Cursa in jurul golfului din Hamilton, Ontario, in 1906 pe care o căstigă cu un avantaj de 3 minute.

În 1907 căstigă Maratorul de la Boston cu un timp record de 2:24:24 fata de vechia cursă de 24- ˝ mile, cu 4 minute si 59 secunde mai repede decat orice alti zece căstigători mai vechi cursei. Totusi el colapseaza în 1908 la maratonul olimpic împreuna cu alti alergători de frunte.
Se organizează o reluare a cursei în Madison Sqare Garden in New York City. Longboat căstigă cursa, cănd devenise alergător de profesie, si în 1909 la aceeasi cursă căstigă titlul de Campion Profesionist al Lumii la alt maraton.

Antrenorii săi nu erau de acord cu alternarea pe care o făcea el de alergări grele cu “relaxare pasivă” sub formă de plimbări lungi. Cănd a devenit profesionist, aceste perioade de recuperare îi enervau pe sponsori si pe presa sportivă care îl etichetau ca “lenes”, desi practica de a incorpora zile “grele”, “usoare” si “de recuperare” în antrenament sunt normale în ziua de astazi. Din aceasta cauză si alte dispute, Longboat si-a răscumparat contractul dupa care timpul său s-a îmbunătătit.

Marele lui rival a fost Alfred Shrubb, cu care a alergat de 10 ori, căstigand toate cursele de 20 mile si mai mult dupa ce a pierdut toate cursele pe distante scurte.
A servit ca si curier în Franta în Primul Război mondial pentru a-si mentine cariera profesională. S-a retras din carieră după război.

În 1908 s-a căsătorit cu Lauretta Maracle. Dupa ce a fost gresit declarat decedat în timpul Primului Război mondial, Lauretta s-a recăsătorit în 1918. Mai tărziu el s-a căstorit cu Martha Silversmith, cu care a avut 4 copii. Dupa război, Longboat s-a stabilit în Toronto unde a lucrat pănă în 1944.
S-a retras în rezervatia celor 6 Natiuni si a murit de pneumonie la 9 ianuarie 1949.

In 1951 s-a constituit premiul “Tom Longboat Awards” din intitiativa lui Jan Eisenhardt. Acest program este adminstrat din 1999 de catre Aboriginal Sport Circle, onorănd atleti din Prima Natiune în fiecare provincie, bărbati si femei fiind selectati dintre căstigătorii curselor la nivel provincial. Longboat se află în Canadian Sports Hall of Fame si în Indian Hall of Fame.
Longboat este de asemeni comemorat anual prin cursa de 10 km organizată pe insulele de langa Toronto.


A consemnat Dana Mateescu    5/1/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian