Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Despre Veterani

Veteranii erau soldatii Romei care ,dupa ce serveau douazeci de ani sub acvilelele unitatilor militare,erau demobilizati cu onoruri.Ei deveneau cetateni ai Romei,erau improprietariti si familia ce o aveau era recunoscuta sub legile Imperiului Roman.Descendentii lor in chip automat primeau cetatenia Imperiului Romei.

De cele mai multe ori aceasta improprietarire si "reasezare"(descalecare!) se faceau in provinciile unde avea loc demobilizarea si tot de cele mai multe ori acest lucru avea loc in provinciile care intrasera mai curand in componenta lumii stapanite de Roma.
In fapt acesti veterani deveneau mai mult decat niste cetateni onorabili.Ei deveneau mai ales sustinatori si promotori ai valorilor si legilor Romei.Ei extindeau si pazeau aceste valor in acele locuri care erau mai intai tinta atacurilor barbare.
Este bines a ne aducem aminte ca intr-o vreme in care locuitorii Romei si altor centre vechi ale lumii stapanite de Roma,isi pierdusera orice fel de interes in cultivarea valorilor morale si civice care facusera posibil Imperiul Romai in primul rand.Intr-o vreme in care acei locuitori pomeniti luau in ras cuvinte si valori sacre,cum erau : patria,familia,cinstea.Intr-o vreme in care aceste valori erau ridiculizate de catre scolile de epicurei,cinici,sau hedonisti,acei veterani stateau la hotarele Imperiului mandri si gata sa isi dea viata aparand valorile pomenit si insasi ideea de "Roma".
Acesti oameni simpli,proveniti din tot cuprinsul Imperiului:din Nordul Africii si pana in Asia si de la Rin pana in Britania,sunt cei care au intemeiat asezari si familii,au zidit temple si amfiteatre,si au asezat pe veci "sigiliul Romei" acolo unde s-au stabilit.

Veteranii Romei sunt cel mai bine cunoscuti dar ,asemenea lor ,fusesera mai inainte companionii lui Alexandru cel Mare,Macedonul.
In anume fel acesti "companioni" ai lui Alexandru cel Mare sunt poate mai exemplari caci niciodata nu s-a extins mai repede si mai temeinic o cultura(cea elenista) intr-un timp mai scurt si pentru a dainui mai mult decat prin acei oameni,urmasii lui Alexandru,"diadochii".
Alexandru cel Mare a extins cultura elenistica pana in India si,de fapt,pana la marginile,atunci cunoscute,ale lumii.Acest lucru l-a realizat Alexandru cel Mare printr-o viziune strategica absolut geniala si printr-o armata perfect organizata si motivata.Miezul acelei armate l-au alcatuit acei batrani "companioni" ai sai care erau soldati macedonieni intrati sub arme inca din vremea tatalui lui Alexandru,Filip Macedonul.
Acei "batrani" au fost cei care in toate bataliile l-au facut pe Alexandru cel Mare vestit:Issus,asediul Tyrului,cucerirea Egiptului,Gaugamela si altele.Acolo unde alcatuiti in vestita falanga macedoneana acei "companioni" au stat neclintiti si mereu biruitori unde era mai greu.Este sigur ca aceasta s-a datorat priceperii lor in manuirea armelor dar si credintei ce o aveau in conducatorul lor si misunea lui.

Pentru Neamul Romanesc cuvantul veteran are o semnificatie inca mai mare.De fapt se poate spune ca Neamul Romanesc a inteles cel mai bine intelesul profund al notiunii caci,o pare dintre stramosii Neamului Romanesc au fost veterani ai Romei.Iar cuvantul insusi a devenit in limba romana "batran".
In Neamul Romanesc "batranii" s-au bucurat de cinste speciala.Documentele ii numesc,intro modalitate egal exacta si miscatoare,"oameni buni si batrani".Caci lor le revenea datoria de a indruma treburile de zi cu zi ale comunitatii si mai ales de a pastra si transmite valorile care faceau comunitatea cu putinta.Iar acele valori erau si au ramas: credinta in Dumnezeu si in Ortodoxie,dragostea de neam,familie si mosie,omenia.Intelepciunea romaneasca a cuprins aceste advaruri in vorba,"cine nu are un batran sa isi cumpere unul".

Aceasta stima fata de batrani,in calitatea lor dubla de pastratori si transmitatori ai valorilor traditionale, a fost si este combatuta cu furie de regimurile "umaniste" de inspiratie satanica(communist,"globalist",etc. Care sunt si forma suprema a nomadismului).Tot soiul de vorbe desarte sunt folosite si au fost folosite pentru a lovi in ceeace este valoare si credinta traditionala.Ele au fost numite "retrograde",depasite",etc.Dar aceste inceracari nu vor reusi,caci nu este cu putinta ca "raul" sa biruie "binele".
Sa ascultam de glasul batranilor intelepti si impreuna cu ei sa crestem in bine asa cum creste adevarul din adevar si asa cum merge lumina din lumina.

Alexandru Nemoianu
Istoric
The Romanian American Heritage Center

Alexandru Nemoianu    4/27/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian