Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Traditii si obiceiuri de Paste

Un obicei de care imi amintesc cu drag din copilarie este cel din Vinerea Mare sau Vinerea Seaca, atunci cand se scoate Sfantul Epitaf (care il inchipuie pe Iisus, inconjurat de Apostoli si Maica Domnului) se pune pe o masa si toata lumea trece pe sub el. Traditia spune ca trebuie sa treci de trei ori pentru a te feri de boli si a avea noroc tot anul. In Vinerea mare se tine post negru si nu se face treaba.

Noaptea de Inviere e noaptea magica pe care o asteptam cu nerabdare in fiecare an. In aceasta noaptea credinciosii se duc la biserica pentru a participa la slujba si pentru a lua Lumina Sfanta pe care o duc apoi acasa. Lumina este simbolul Invierii Mantuitorului si traditia spune ca trebuie adusa de la biserica acasa, fara sa se stinga. La sfarsitul slujbei preotul imparte Sfintele Pasti si ii impartaseste pe copii.

Conform traditiilor populare romanesti lumanarea cu care a fost luata Lumina Sfanta trebuie pastrata in casa, iar in cazul unor boli grave sau unor calamitati naturale sa fie aprinsa.

Cel mai cunoscut si mai raspandit obicei de Paste este vopsirea oualor. Chiar daca in trecut erau vopsite doar in culoarea rosie, acum ele se vopsesc in diferite culori. Ouale vopsite sunt simbolul Mantuitorului, care paraseste mormantul si se intoarce la viata. Exista mai multe legende privind inrosirea oualor de Pasti, iar una dintre ele spune ca Maica Domnului, a asezat un cos cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care curgea din ranile lui Hristos. In dimineata zilei de Paste exista obiceiul ciocnitului oualor, in care se rosteste „Hristos a inviat” si se raspunde „Adevarat a inviat”.

Tot in dimineata primei zile de Paste, la micul dejun, se practica traditia tamaierii bucatelor, iar fiecare de la masa primeste o lingurita de pasti, mai exact vin si paine sfintita.

In foarte multe locuri din Romania inca se mai pastreaza obiceiuri stravechi, transmise din generatie in generatie. Spre exemplu in zona Campulung Moldovenesc exista o credinta foarte mare in puterea miraculoasa a rugaciunii de binecuvantare a bucatelor. Duminica de dimineata, credinciosii se duc in curtea bisericii si il astepta pe preot pentru a sfinti si a binecuvanta bucatele din cosul pascal. Acestia il asteapta asezati in forma de cerc si avand lumanari aprinse in mana.
In Moldova traditia spune ca baietii indragostiti trebuie sa mearga la casele fetelor pe care le iubesc si sa le ofere un ou rosu, iar in felul acesta fetele le vor impartasi dragostea.

Un obicei la fel de cunoscut precum cel al inrosirii oualor, este cel de a gati si a manca miel. In Romania, toate familiile servesc la masa de Paste carne de miel, fie ca este pregatit sub forma de friptura sau sub forma de drob. Mielul il simbolizeaza pe Iisus Hristos, care a fost sacrificat pentru salvarea omenirii.

In dupa-masa zilei de duminica, la biserica, sunt asteptati credinciosii pentru slujba numita „A doua Inviere”. Aici vor fi citite in 12 limbi versetele 19-25 din capitolul XX al Evangheliei dupa Ioan.

In zona Bucovinei s-a pastrat un obicei foarte frumos in care baietii merg in ziua de Pasti la casele fetelor si aduna oua, cat sunt la numar atatea oua trebuie sa primeasca. Fetele ii asteapta imbracate in straie de sarbatoare. Cele maritate se uda cu busuioc muiat in apa, iar celelalte sunt udate de feciori, care le fura apoi un sarut pe obraz si le invita la dans.

Un alt obicei pastrat din generatie in generatie este acela de a te innoi de Pasti si a purta haine noi. Acestea au rolul de a purifica atat trupul, cat si sufletul si reprezinta un nou inceput.
Sabin Popa    4/5/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian