Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Toronto, arta si " winter blues "

Incerc sa ma detasez de acel "winter blues" de sezon cu o meditatie asupra vantului ce nu mai pare asa de rece, o constientizare a apropiatei primaveri, un latte intr-o cafenea "fair trade" si o plimbare la Distilerie. Nevoia de culoare nu mi-o pot satisface in natura, asa incat intrarea intr-o galerie de arta este mai mult decat benefica.

Rigorile iernii canadiene mi-au creat strategii de a face fata, cu succes, pana la disparitia intemperiilor si aparitia branduselor. Anul acesta ma gandesc sa-mi alcatuiesc un calendar personal pentru luna martie. Nu este ceva original, imi reunesc zilele preferate din calendarul universal deja existent. O modalitate simpla de a-mi creste moralul inca in hibernare. Cu putina documentare, aflu ca 1 martie este, printre altele, ziua iubitorilor de "peanut butter". In lipsa martisoarelor, o lingurita de unt de arahide ma poate indulci atat cat sa-mi schimbe, in mod pozitiv, starea de spirit. Elvis Presley a fost un mare iubitor de sandwich-uri cu banane si unt de arahide. In cel de-al doilea razboi mondial, jargonul pentru peanut butter era "monkey butter". Legenda spune ca o maimutica a intrat in laboratorul companiei Kellogg si si-a scufundat banana intr-un borcan cu nepretuitul unt. Biata maimuta a devenit dependenta de noua gustare, de aici si "monkey butter". Este, deja, un inceput "dulce" si promitator pentru calendarul meu.
2 martie este ziua internationala a cartii. Nu stiu de ce nu se vorbeste mai mult despre o sarbatoare atat de frumoasa. Pagina de carte si intelepciunea cuvantului tiparit isi pastreaza, in continuare, farmecul pentru cei care au crescut bucurandu-se de bogatia unei biblioteci serioase. Fapt imbucurator, librariile canadiene raman foarte populate in ciuda competitiei acerbe on-line.

Am recitit, in aceasta perioada, un volum aparut in anul 1983 la editura Cartea Romaneasca, "Memoria si FeteleTimpului" de Valeriu Rapeanu. Vorbind despre arta secolului al XIX-lea si despre un baroc mult intarziat in Romania fata de tarile vestice, autorul il cita pe Ion Ghica, unul din spritele luminate ale vremii: " Arta era un lucru necunoscut. In tot Bucurestiul nu se aflau decat un singur pian si o harpa. Muzica apartinea lautarilor si cantaretilor de la biserica." Autorul adauga: "Barocul romanesc a fost caracterizat printr-o opulenta afisata ostentativ si frenezia cu care era potolit apetitul gastronomic si bahic". Cunoasterea adevarului istoric iti da o alta perspectiva asupra frustrarilor si prejudecatilor unui popor in prezent.
3 martie suna interesant. Ziua vinului fiert, condimentele si vinul rosu incalzit au fost semnalate pentru prima data in atotputernica Roma a secolului I. Este gustos, te incalzeste si este o metoda buna de combatere a racelii.
8 martie, Ziua internationala a femeii, gasesc ca are o semnificatie cu totul noua dupa #MeToo si Oscaruri. O descatusare a sexului feminin de lanturile lipsei de respect si a indecentei nedorite. Potrivit datelor Forumului economic internationaL, o adevarata egalitate intre cele doua sexe va fi desavarsita pana in anul 2133 (poate, mult mai devreme, dupa ultimele evenimente...).

12 martie, sarbatoarea florilor, este inceputul noului sezon de gradinarit. Frumoasele narcise si galbenelele sunt vedetele lunii martie. 18 martie, ziua internationala a somnului. Nu e rau deloc. Avem o zi dedicata dormitului, de altfel atat de indicat impotriva stressului si pentru intarirea sistemului imunitar.

20 martie, ziua internationala a fericirii. La aceeasi data este sarbatorita si splendoarea limbii franceze. Toate aceste celebrari mi se par intrinsec legate de bunastarea noastra sufleteasca. Flori, carti, odihna, fericire. Nu avem nevoie de foarte mult pentru a ne bucura, cu adevarat, de placerile vietii..

21 martie, aniversarea poeziei, aceea care, prin sensibilitate si frumusete, atinge coardele launtrice cele mai profunde ale umanitatii. Cele mai sus mentionate sunt ca apa pentru un suflet insetat de cultura, iar 22 martie, in mod logic, este chiar ziua universala a apei. Africa de Sud sufera de cateva luni de o lipsa acuta a acestei resurse esentiale. Nu dam importanta cuvenita unor persoane sau lucruri, din viata noastra, decat atunci cand incep sa dispara.

Incununarea mi se pare data de 27 martie cu sarbatoarea teatrului. Ultimele doua piese pe care le-am vazut, chiar saptamanile trecute, una la Soulpepper, cealalta la CanStage, erau de stricta actualitate pentru societatea in care traim. Prima, "A delicate balance" de Edward Albee, a fost creata in 1966 si a luat premiul Pulitzer pentru drama in 1967. Concluzia: este nevoie de mult echilibru si diplomatie ca sa conduci o familie(era vorba de cea americana, in particular) caracterizata de individualism, surplus material si dependenta de vicii. Doamna si sefa casei, o persoana extrem de fina, dispunea, din plin, de aceste calitati, ca si de un talent al comunicarii absolut remarcabil. Contrariul(a nu dispune de aceste atribute) duce la haos. Extrapoland, la nivelul unei societati, este fundamental ca un conducator sa posede aceste aptitudini. Do they?! Ceea ce se intampla in ultima perioada, demonstreaza exact contrariul. Cea de-a doua piesa, cea de la CanStage, "The Humans" de Stephen Karam, a luat Tony Award, in anul 2016, ca cea mai buna noua aparitie si vine sa completeze parca, la modul comic de asta data, acelasi subiect.

Calendarul muzical din aceasta luna ne ofera cateva delicii.
14-18 martie, orchestra de muzica baroc Tafelmusik prezinta un concert si spectacol media(muzica, naratiune, imagine), "Bach: Cercul Creatiei", Trinity-St. Paul's Centre, 427 Bloor St.
27 martie-14 aprilie, la Canadian Stage, "The Overcoat: An Opera", libretul si interpretarea, Morris Panych, St. Lawrence Centre for the Arts, 27 Front St. E.
28 si 29 martie, Toronto Symphony Orchestra, Brahms, Concertul pentru pian Nr.2 si Rachmaninoff, Dansuri simfonice, Roy Thompson Hall, 60 Simcoe St.
5-8 aprilie, Tafelmusik, Messa in Si Minor de Bach.

Asteptand primavara, va doresc un timp si "timpuri" cat mai culturale!
Camelia Lazar    3/11/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian