Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Viitorul conservatorilor din Ontario la răscruce de drumuri politice

Alegerile pentru liderul conservatorilor progresiști din Ontario, la începutul lui martie, este fără îndoială cel mai semnificativ eveniment politic al provinciei. Miza acestor alegeri este imensă având în vedere că noul lider ar putea fi viitorul premier al provinciei dupa alegerile din vară. Deși precipitate intempestiv doar de abandonul politic al fostului președinte Patrick Brown, alegerile au generat interesul rapid al câtorva lideri cu portofoliu politic foarte divers: Doug Ford, Christine Elliot, Caroline Mulroney, Tanya Granic Allen. Care este agenda acestora?

Cunoscut promotor al națiunii Ford, fratele fostului primar al orașului Toronto, Doug Ford, nu este un necunoscut în politica locală. Cu toate acestea, deși vulcanic și zgomotos la nivelul politicii locale, Ford nu a avut niciun rol în politica la nivel provincial sau federal. În calitate de consilier local în timpul mandatului exercitat de fratele primar Rob Ford, el s-a făcut remarcat print-un suport absolut acordat fratelui său și prin implicarea în proiecte legate de infrastuctura orașului. În mod special, el a militat pentru extinderea metroului spre est în Toronto și pentru revitalizarea zonei Portland din oraș. Interesul lui pentru politica locală a fost clar ilustrat de participarea la campania pentru primăria orașului Toronto din 2014, unde a fost învins de John Tory. Deși a cochetat cu ideea de a intra activ la nivel provincial in partidul progresist conservator, Doug Ford nu a avut nici un alt episod politic ȋn acest sens. Ca om de afaceri şi promotor al populismului care a animat națiunea Ford, el s-a angajat în cursa pentru șefia partidului cu o agendă similară celei din cea pentru primărie – sprijin pentru muncitori, pentru cei din spectrul de jos al clasei de mijloc și importiva elitei politice.

O voce cunoscută a partidului progresit concervator, Christine Elliot, cea care a pierdut șefia partidului în fața lui Brown în 2015, a fost membră a parlamentului provincial timp de peste șapte ani și adjunct la șefia partidului peste cinci ani. O voce repectată în forul legislativ, atât în tabăra conservatore cât și în opoziție, ea s-a retras din politică în 2015 după eșecul suferit în fața lui Brown. Fosta soție a conoscutului politician conservator federal Jim Flaherty (d. 2014), Christine Elliot a activat recent ca « avocat public pentru pacienții din ontario »-funcție neutră din punct de vedere politic în care a fost numită de ministrul sănătății din Ontario. Din punct de vedere politic, Elliot s-a remarcat ca o voce a consensului politic și a intrat în recenta cursă cu ideea « partidul este pregătit acum »-care sugerează planul de a conduce spre succes PC în a câștiga alegerile din iunie 2018. Fără îndoială, ea are avantajul unui expereinte politice solide la nivel provincial și se bucură de susținerea unui grup numeros de parlamentari.

Spre deosebire de conservatorismul moderat propus de Elliot, Tanya Granic Allen este o exponentă a laturii mai radicale a partidului pe linia conservatorismului social. Fără a avea o activitate politică remarcabilă, ea a fost implicată doar pentru scurte perioade în politica locală din Toronto și în campanii pro-life în calitate de purtător de cuvânt al « Campaniei pentru viață ». Interesul politic exprimat de Granic Allen este pe linia politicilor sociale.

În fine, din zona de afaceri, fiica fostului prim ministru Mulroney, Caroline Mulroney a intrat în cursă pentru șefia conservaotrilor provinciali cu ambiția de a fi « o garanție pentru » reforme în sistemul de tranzit provincial, reduceri în costurile pentru Hydro, și suport finanicar pentru day- care. Deși novice în politică, Molroney a primit susținere din partea a numeroși parlamentari.

Votul electronic din 10 martie va decide liderul și implicit viitorul partidului care a fost puternic zdruncitat de retragerea lui Patrick Brown pe fondul acuzațiilor de hărțuire sexuală. Aruncat în dizgrație, Brown a căzut nu numai din șefia partidului și din cursa electorală la nivel înalt dar, mai recent, a pierdut și dreptul de a candida ca simplu membru PC. O soartă dură pentru un politician care a fost decapitat înainte de a fi dovedit legal vinovat.

Speculaţiile la bursa politică conservatoare au ajuns la maximă intensitate.
Va avea partidul primul președinte femeie?
Vor reuși conservatorii progresişti să câștige alegerile? Va domina experiența politică sau populismul?
Nu lipsesc din discuție nici speculațiile privind sacrificarea voită a lui Brown, din interiorul paridului, pentru că, se pare, nu a reușit să dovedească că este un lider capabil să fie viitorul premier conservator.














Luiza Mureseanu    3/6/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian