Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Bucuria colindelor


Cum ar fi un Craciun fara colinde?
Aproape ca nici nu ne poate trece prin minte o asa nastrusnica idee. Au incercat comunistii sa impuna ateismul, sa desfiinteze sarbatorile religioase si sa interzica si colindele, iar pe Mos Craciun il numisera Mos Gerila. Dar oamenii au cantat colindele pe ascuns si le-au pastrat ca pe comori de pret. In decembrie 1989 ele au rasunat proaspete, asa cum se cantau cu 45 de ani inainte. Poporul a dovedit ca suntem vrednici sa aparam aceste vechi comori, ca e un drept al nostru pe care nimeni nu ni-l poate lua. Nici forfota zilelor tot mai tehnologizate si mai izolatoare din prezent sau Craciunul devenit prea comercial nu pot stinge colindele. Ele coboara in adancul fiintei noastre si scot de acolo ceea ce a fost mai viu in noi in anii copilariei sau anii care au urmat si ne dau bucuria de a retrai inaltatoare valori spirituale. Ele inseamna o baie de nostalgie de care avem nevoie din cand in cand.
Cum, sa fii nostalgic? auzim adeseori intrebarea cu raspunsul subanteles al dezaprobarii. Dar oricat de tari ne tinem pe baricadele vietii, daca nu scapam in amintiri din cand in cand si daca nu lasam navala gandurilor si trairilor sa se rostogoleasca viu pana simtim ca nu le mai putem opri ca pe un prezent continuu, inseamna ca sufletul nostru s-a golit prea mult de trairi afective.
Colindele au acest dar si corul „Armonia” ne-a oferit acest prilej in seara de 18 decembrie 2004, la biserica „Our Lady of Perpetual Help” in Toronto. In atmosfera de sfintenie a bisericii, coristii s-au oranduit frumos in fata altarului, dirijorul, profesorul Augustin Medan a dat tonul si armoniile colindelor au prins sa ne infioare, acele armonii ale spiritului si ale sufletului, ale cantecelor dedicate celei mai asteptate si savurate dintre toate serile anului, seara in care totul este magic. Le-am trimis un gand: ”V-am asteptat, v-am admirat chiar de la inceputurile activitatii voastre, si acum iar ma apropii de voi cu gand pios pentru oaza de bucurie pe care ne-o oferiti. Ati rupt din timpul vostru liber, atat de dramuit, pentru a ne oferi noua aceasta emotionanta bucurie.”
Fiecare popor crestin are frumoase colinde, dar noi romanii avem o relatie speciala cu colindele. Poporul roman fiind un popor profund religios, prin colinde, el face dovada crestinatatii chiar de la inceputurile lui. El a creat o mare bogatie de colinde originale, adevarata comora de frumusete si simplitate capabila sa trezeasca inaltatoare emotii. Prin ele oamenii se simteau mai buni si mai veseli deoarece, cantate in linistea cereasca si in dulcea pace a caminului, ele erau datatoare de indemnuri la curatenie sufleteasca.
Nu le-a scapat din vedere aceasta deosebita valoare a colindelor nici Coralei „Armonia”. Buchetul de colinde ce ni l-a oferit, peste 30 la numar, de o rara frumusete, a cuprins multe din creatiile populare pe care Augustin Medan le-a adaptat corului, iar acordurile au fost scrise ca sa corespunda cu capacitatile vocale ale coristilor, deci uneori diferite de partiturile originale. Repertoriul a cuprins si colinde de autori bine cunoscuti: I.D. Chirescu, D.G. Kiriac, T.Popovici, Ghe.Cucu, iar altele din repertoriul universal. Unele colinde au avut acompaniament la vioara pe Catrinel Tudor, la flaut Simona Tencaliuc, iar la chitara Horia Pribeag si Mihai Colceriu. Vocile solistilor vocali Angela Stoita, Magdalena Medan, Ion Moraru, Lucian Balu Mircea Curea si Valentin Mates au rasunat facand dovada frumusetilor sonore. Emotionanta a fost aparitia grupului de copiii care au cantat cu vocile ingeresti colinde traditionale de pe vremea cand noi eram poate mai mici decat ei acum. Prin vocea lor a rasunat vocea copiilor de altadata in care eram si noi amestecati.
Si firul gandului m-a facut sa murmur ca si poetul Radu Gyr:
„Revad un scump si drag camin
Si chipul mamei sfinte.
Imagini de Craciun senin
Mi-apar si azi in minte.”
Colindele prezentate de Corala „Armonia” au fost un dialog de suflet, au fost ca o carte in care stau inchise visele noastre de copii si trairile inaltatoare ale celei mai frumoase dintre sarbatorile anului pentru intreaga crestinatate. Succesul coristilor, pentru care merita toate laudele, inseamna mai mult decat o stralucire de moment. Coristii ne-au amintit ca trebuie sa credem in ceea ce e frumos si in permanenta valorilor, ca fiecare clipa pe care ne e dat sa o traim trece dincolo de noi, lasand urme in tot ceea ce facem.
Desi nu a implinit trei ani de la infiintare, Corala „Armonia” a prezentat spectacole de succes, asa cum a fost si in aceasta seara, demonstrandu-ne o experienta artistica de suflet care ne va ramane mult timp in amintire.
Asa cum ne-ati urat noua, va uram si noi:
Intru multi ani, dragi coristi, si aripa de inger sa va ocroteasca, pentru ca v-ati indeplinit menirea pe care frumos a definit-o Augustin Medan: „Formatia noastra si-a propus sa intretina vie candela muzicii corale romanesti la mii de kilometri departare de izvoarele ei.”
Va oferim si noi o floare a gandului pentru ca ati facut din iubire o menire.

Elena Buica    12/23/2004


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian