Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Născut român din întâmplare...

De la anul de ( diz) graţie 1989, pe măsură ce aşteptările unei lumi noi sunt înşelate, total sau parţial, s-a cultivat şi a crescut nemulţumirea faţă de tot ce-i românesc: faţă de ţară ( “ vrem o ţară ca afară”), faţă de tradiţii, faţă de cultură, faţă de istorie, faţă de ortodoxie, faţă de creştinism, faţă de popor… S-a ajuns până acolo, încât unii să se scârbeaca, să regrete că sunt români, că s-au născut români.

Fiecare perioadă istorică îşi are moraliştii ei. Un intelectual care, împreună cu alţi câţiva, şi-a arogat după 1989 calitatea de arbitru al eleganţei morale, a spus cândva (şi o repetă) că s-a născut român din întâmplare, lăsând să se înţeleagă că ar fi trebuit să se nască cu necesitate altceva: englez, francez, elveţian, american…dar întâmplarea i-a jucat feste. Deoarece se are bine şi cu Buddha, s-ar putea ca la următoarea reîncarnare să se nască cu necesitate ceea ce-şi doreşte.

Este regretabil că o persoană tobă de carte poate să spună o asemenea gogomănie. Dacă părinţii sunt români, te naşti cu necesitate român. Dacă unul din părinţi este român şi celălalt neamţ, te naşti cu necesitate româno-neamţ sau neamţo-român. În materie de naştere ( chiar şi prin fecundare în vitro) nu există întâmplare şi nici probabilitate.

Orice om ar trebui să-şi asume cu demnitate, cu bune şi rele, ascendenţa trupească, etnică, spirituală etc. din care se trage cu necesitate, nu din întâmplare. Din această moştenire are datoria de a pune în valoare, de a îmbunătăţi, de a promova, oriunde s-ar afla, tot ce este bun şi frumos ca parte a spectacolului lumii.

Nimeni nu este fără de păcat ( nici chiar moraliştii), aşa că nu se poate ca grâul să fie curat. Toţi suntem un amestec de grâu şi neghină, indiferent ce şi unde ne naştem, cu necesitate. A spune că m-am născut român din întâmplare, este un mod subtil de a separa persoana mea, numai grâu, de ceilalţi care sunt numai neghină. E o altă formă de a arăta cu degetul paiul din ochiul celuilalt. Se pare că e o tendinţă generală, nu numai naţională, ci globală.

E vremea neghinei care creşte mai repede şi mai multă decât grâul. Dar nu va fi plivită decât la vremea secerişului: “Lăsaţi să crească împreună şi grâul şi neghina, până la seceriş, şi la vremea secerişului voi zice secerătorilor: Pliviţi întâi neghina şi legaţi-o în snopi ca s-o ardem, iar grâul adunaţi-l în jitniţa mea.” (Matei 13,30)

Dacă nu plivim noi înşine neghina la timp, există riscul să moară grâul din noi, copleşit de neghina care va arde şi nu se va mai opri din ardere.Nicuşor Gliga    2/4/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian