Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sculptorul Sylvio Suga din Toronto

Comunitatea română din Canada se mîndrește cu foarte mulți oameni talentați, scriitori, muzicieni, actori, pictori, sculptori.
Printre ei se află și sculptorul Sylvio Suga, cunoscut de românil din Ontario.

La vîrstă de 20 de ani Sylvio a făcut prima lui sculptură. Capul unui om bătrîn cu barbă lungă. A fost o întîmplare, o descoperire a talentului ascuns, pe care nu știa nici el că îl are.
Născut în București, Sylvio, a copilărit în cartierul Militari. Copilul zglobiu, plin de energie, căruia nu i-a plăcut niciodată monotonia, a venit cu ideea să se joace în curtea fabricii de ciment.
După ce și-a consumat energia, în drum spre casă a trecut stradă prin față unei betoniere de ciment și a fost accidentat grav.
A rămas cu multe semne de la accident dar a avut norocul să trăiască și să se refacă.
Avea numai 7 ani. Din cauza accidentului a fost nevoit să stea acasă cîteva luni și a pierdut anul școlar. Ocupația lui a devenit desenul. Avea talent și începuse să simtă din ce în ce mai mult dorința de a desena, asta îl ajută să treacă peste durerea care o simțea cînd se uită pe geam și vedea copii jucîndu-se afară cînd el era sechestrat în bandaje și ghips.
Terminînd liceul Caragiale de electrotehnică, a început primul job la IPB Militari. Că orice Firma de construcții la acea vremea, era o secție de prelucrare a pietrei destinată construcției Casei Poporului.
Sylvio avea pregătire de electician dar odată ajuns acolo, i s-a spus că va lucra la prelucrare pietrei. Nu avusese nici o tangență cu această meserie dar a trebuit să se supună și să taie blocuri de piatră. Într-o zi, În timpul liber Sylvio a simțit dorința de a ciopli acea piatră pe care o tăia plictisit zi de zi. Așa a luat ființă prima lui sculptură "Bătrînul cu barbă" Această sculptură nu a rămas neobservată.
S-a întîmplat că instructorul din inteprindere care era și sculptor, de origine ardelean să vadă această piesă de artă și să rămînă impresionat. Se regăsea pe el însuși în acest portret. Așa a fost Sylvio avansat și i s-a oferit să lucreze la atelierul de cioplitorie unde a creat numeroase ornamente pentru renumită Casă Poporului.
Descoperindu-și adevăratul talent, Sylvio a început Școală populară de artă din București ptr o perioada de trei ani, la clasa sculptoritei Simona Tănăsescu.
În Ianuarie 2004, artistul Sylvio Suga a emigrat în Canada unde la scurt timp a devenit membru studioului de sculptură AL Green din Toronto unde are onoarea de ași expune mereu noile piese de artă la expozițiile care au loc de două ori pe an.
Cîteva din sculpturile lui sînt expuse la Marble Trend, o companie unde se pot găși cele mai frumoase varietăți de piatră, marmură, granit, onix.
Marble Trend sînt mindrii să expun piesele lui Sylvio, pe lîngă alte numeroase picturi care aparțîn unor artiști talentați din Toronto. O persoană iubitoare de artă, calitate și bun gust rămîne impresionată după o vizită la această locație.
Pasiunea lui Sylvio pentru sculptură are un loc special în viață lui, găsind inspirație în lucruri pe care noi uneori nu le observăm.
Poate începe o sculptură pornind de la o ideie și în timp ce cioplește își urmează sentimentele interioare, rezultatul devenind un fenomen rupt din sufletul lui.
Pentru că piatră a devenit elementul principal în meseria lui, Sylvio a deschis un atelier de cioplitorie în Toronto 133 Rivalda Rd unde lucrează în piatră și crează seminee unice, ornamente ahitecturale și decorative pentru clădiri.
Printre multele lucrări făcute în Toronto el a participat și la restaurarea ornamentelor deteriorate de la Old City hall. De asemenea, Sylvio a sculptat și instalat șemineele din Trump tower Toronto.

Sylvio Suga este prezent la activități culturale românești și este întotdeauna onorat să își expună sculpturile.
Observator    2/1/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian