Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Prin Chappters - Indigo : Walter Isacson -” Leonardo da Vinci”

Profesor de istorie la Tulane University, autor a mai multor biografii (Einstein, Steve Jobs, B. Franklin), Walter Isaacson, nu mai necesita nici o introducere. Acest recent roman, este cea mai informata, detaliata si bogata biografie a lui Leonardo da Vinci. Ca si in romanele anterioare, biografia se bazeaza pe o documentatie ampla, iar sursele citate sunt enumerate pentru fiecare capitol, la fel precum intr-o teza de doctorat.

Da Vinci s-a nascut in 1452 in satul Vinci din Toscana, nu departe de Florenta, tatal lui, fiind notarul Piero da Vinci, urmasul unei linii de notari. Mama lui, Caterina Lippi, avea doar 16 ani, si era saraca. Cei doi nu au fost casatoriti, iar Piero nu l-a legitimizat niciodata pe fiul lui Leonardo. Asa aflam, ca de fapt i-a facut o mare favoare, pentru ca pe vremea aceea, copii notarilor erau obligati sa paseasca pe urmele tatalui in breasla notarilor, si desigur, Leonardo nu avea nici cea mai mica inclinatie. Aceasta epoca a Renasterii Italiene a fost numita “epoca de aur a bastarzilor”, cand chiar si Papa avea fii ilegitimi, vezi Papa Alexander VI si fiul sau Cesare Borgia. Un alt avantaj de a fi ilegitim, este ca Leonardo nu a fost trimis la scolile de Latina, ceea ce i-a permis sa-si dezvolte curiozitatea, sa devina un discipol al experimentului, un ganditor original, in loc sa fie supus la scolastica si dogma medievala.

In 1452, J. Guttenberg a lansat prima tiparnita, care a permis accesul general la carti care nu erau scrise in Latina. Tot in aceasta perioda s-au nascut Cristofor Columbus si Amerigo Vespucci. Leonardo a fost contemporan cu Michelangelo, Raffael, cu Donato Bramante, si alti maestrii ai Renasterii.

Leonardo si-a inceput ucenicia in Florenta in atelierul-studioul lui Andrea del Verrocchio, cu care Piero era prieten. Florenta de atunci era un mare centru bancar, plina de comercianti, oameni de afaceri, artisti si artizani care lucrau in lemn, produceau tesaturi de matase, bijutieri-aurari, s.a. Familia de Medici domina politic Republica, delegatii se intalneau in Pallazo della Signoria, numita azi Pallazzo Vecchio. Cosimo de Medici a infiintat prima biblioteca publica, iar fiul lui Lorenzo de Medici, “Magnificul” va deveni primul patron al lui Leonardo. Pentru Lorenzo, Leonardo va crea spectacole pompoase, va fi scenograf, inginer, decorator, creator de costume, si musician. In atelierul lui Verrocchio, Leonardo isi va perfectiona arta de a picta draperii, sau mai exact lumina-umbra, clar-obscurul, si tehnica sfumato, si tot aici va picta prima lui celebra pictura, ”Buna-Vestire”.

De la Florenta, Leonardo se va muta la Milan, sub patronajul lui Ludovico Sforza, iar mai tarziu la Roma pentru o scurta perioada, si inapoi la Milan. Si-a petercut sfarsitul vietii in Franta, unde a murit in 1519, la 67 de ani, in Chateau de Cloux. Regele Francis I-ul a fost ultimul lui patron.

Cartea lui Isaacson ne plimba in ordine cronologica prin viata acestui mare artist al Renasterii. Este ilustrata cu fotografii ale unor tablouri de acum celebre, cu notitele de mana ale lui Leonardo, care era stangaci, si scria de la dreapta la stanga, intr-o tehnica ciudata, denumita “mirror-writing”,( scrisul in oglinda). Au ramas 7200 de pagini de “notite”, continand schite, desene, proiecte, note de plata, liste de cumparaturi, si altele.

Aflam ca Leonardo era o fire vesela si binevoitoare, se imbraca elegant, si ii placeau tunicile scurte de culoare roz. A fost atras romantic si sexual de barbati, si Salai, asistentul sau, a fost un companion de lunga durata. Era impacat cu sine insusi, si nu foarte competitiv. Da Vinci a lasat putine picturi finisate, avea obiceiul de a nu isi incheia lucrarile, pentru ca, ne spune Isaacson, era un perfectionist, si continua sa adauge straturi de vopsea, sa retuseze, s.a…Pe masura ce studia anatomia corpului uman, si facea disectii, se perfectiona si mai mult in a picta expresia fetei umane (vezi surisul enigmatic), iar sudiile lui de optica l-au ajutat sa inteleaga lumina si umbra in pictura.

In 1482, Leonardo ii scrie lui Ludovico Sforza, Ducele Milanului o scrisoare in care solicita o pozitie la Curte, si in care isi enumereaza calitatile: poate construi poduri, canoane si alte masini de razboi, devia fluvii, planifica orase, si la sfarsit mentioneaza, ca si in Pictura, poate crea “orice ar fi posibil”.
Isaacson ne descrie maiestria lui da Vinci in capitole consacrate individual fiecareia dintre faimoasele de acuma picturi, incepand cu Doamna cu Hermina, Ginevra de Benci, Cina cea de taina din Milano, cele cateva Virgine, si terminand cu Mona Lisa, sau Gioconda.
Leonardo a fost interesat de matematica, astronomie, si a intuit legile mecanicii celeste pe care Newton le va descoperi 200 de ani mai tarziu. A fost primul anatomist care a inteles cum functioneaza valva aortica a inimii, si a fost fascinat de existenta fatului in uter.

Un intreg capitol in carte, este dedicat interesului lui Leonardo pentru apa. Artistul compara corpul uman cu Terra, oasele fiind rocile, iar sangele care circula este precum oceanele cu mareele lor… Este o analogie intre micro- si macro-cosmos, asa cum doar un ganditor complex ca Leonardo putea concepe.
Isaacson ne ofera prin 525 de pagini fermecate un voiaj prin viata si calatoria spirituala a acestui geniu sublim.Dr. Diana Laza Toronto    1/18/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian