Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Prin librarii canadiene : Shilpi Somaya Gowda:” The Golden son” la Chapters

Autoarea a doua romane, ambele decretate bestseller, Gowda s-a nascut in Toronto, din parinti originari din India, si traieste actualmente in California. La fel precum in primul ei roman,”The secret daughter”, si aceasta nuvela trateaza teme din cultura Indiana.
Protagonistul principal, Anil, este fiul unui proprietar de pamint in India rurala, si fiind Intaiul-nascut are privilegii dar si obligatii. Desi fratii lui sunt meniti sa continue sa lucreze pe mosie, pentru Anil tatal lui viseaza mai mult, si Anil devine primul din familie cu studii si ajunge medic. Anil joaca sah cu tatal lui, care-l sfatuieste: ”alege cu intelepciune inainte de a face o mutare”. Si Anil, chiar face o mutare majora, se duce sa-si faca rezidentiatul in medicina la un spital din Dallas, Texas.

Aici, va suferi un soc cultural, si va descoperi o lume cu totul diferita. Mama lui il roaga sa nu consume alcohol, sa-si spuna rugaciunile, sa manince vegetarian, dar desigur ca Anil trebuie sa experimenteze noul. O va intalni pe americana Amber cu care va avea o relatie de scurta durata. Atunci cand Anil o insoteste la o nunta, intelege cat sunt de diferiti, si cat de primitivi ii par texanii, cu berea, cizmele si limbajul lor vulgar. Au o atitudine rasista, si fac glume pe tema pielii lui “bronzate” si se scobesc printre dinti cu unghiile. Anil locuieste impreuna cu alti doi tineri de origine Indiana, care ii sunt cei mai apropriati prieteni, si care-l ajuta sa se integreze in Lumea Noua. Unul dintre acestia, Baldev ajunge sa fie rau batut de niste tineri americani, care nu suporta idea ca o fata-blonda-americana este in compania acestor indieni.
In spitalul Parkview, munca de medic rezident este brutala, cu ore lungi nedormite, Anil este epuizat. Isi aduce aminte ca in copilarie adunau fructele de mango cazute pe jos din copac, si se bateau cu ele. Ce risipa! Doar cand ceva lipseste devine pretios! La fel precum somnul, mangos, acceptarea… Gowda descrie cu multa intelegere atmosfera din spital, surmenajul, stress-ul si dorinta de a fi integrat-acceptat. Atunci cand pacientul Jason Calhoun moare printr-o ruptura de anevrism, Anil este coplesit atat de remuscari, cat si de teama ca aceasta eroare il va costa cariera. Gowda descrie cu multa sensibilitate viata intricata si complexa pe care medicii tineri o traiesc in spitalele americane.
Sunt in mod constant evaluati si observati de catre personal, pacienti si medicul care-i supervizeaza, competita este acerba, oboseala se acumuleaza pana la punctul cand gandirea devine neclara.
Colegialitatea se dovedeste a fi doar o idee abstracta…Camera de ER, (de urgente) este ca o masinarie infernala care aduce pe banda rulanta noi pacienti…Eric Crandall, un alt medic-rezident, american este fiul unui cardiolog din spital, tatal lui este un donator de mare influenta. Eric va fi descoperit a fura fiole de amfetamina din sertarul pentru pacienti, si Anil il va confrunta la scena deschisa. Anil are sansa de a-l demasca, dar nu o face pentru ca ambitia este mai puternica, si el spera ca-l va putea santaja pe Eric, ca sa obtina o specializare in cardiologie. Asta nu se va intampla, dar totusi, este ajutat de catre Sonia Mehta, internist si indianca desigur, care-i va deschide poarta catre un post in spital. Se pare ca toti prietenii lui Anil sunt doar indieni, cu exceptia lui Charles, si el la randul lui un imigrant din Australia.

Din acest punct de vedere, autoarea este subiectiva si favorizeaza caracterele de origine Indiana, ca fiind pozitive. Totodata ne ajuta sa intelegem cultura Indiana, rolul important pe care familia il joaca, prejudecatile si prioritatile lor, rolul Intaiului-nascut, s.a.
Si desigur, ca orice nuvela care se respecta, trebuie sa contina Iubirea, neimplinita de cele mai multe ori. Lena, este fata-din-vecini, care provine dintr-o familie saraca, si parintii lui Anil sunt desigur impotriva acestei aliante. Lena va fi casatorita impotriva vointei ei, si sotul ei cu familia lui o vor folosi ca pe o sclava. Ea va scapa de acolo, aproape cu pretul vietii, atunci cand sotul incearca sa-i dea foc. Ajunge ranita si bolnava la casa mamei ei, care o va adaposti, cu rusine, pentru ca in India, este o mare rusine sa abandonezi o casnicie, indiferent de motive, iar femeia nu are valoare…
Povestea se termina cu bine, Anil isi gaseste iubirea, o colega tot medic de origine Indiana (se putea altfel?), iar Lena va fi fericita cu mama ei, in India ei natala, unde lucreaza ca asistenta la cabinetul medical pe care Anil il l-a infiintat.

Naratiunea este simpla, usor de urmarit,si reusim sa ne identificam cu personajele principale. Anil, care sufleteste locuieste pe doua tarimuri, precum mai toti emigrantii, este prins intre trecut si prezent, intre lumea veche cu traditiile ei, si cea noua, cu ambitiile, viteza, si cruzimea ei.
Patetica pe alocuri, previzibila de cele mai multe ori, povestea ramine fascinanta!

Dr. Diana Laza,
Toronto

Dr. Diana Laza    1/4/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian