Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Anul 2017 – Un an modest fără surprize, fără mari succese

Canada a traversat 2017 într-un relativ con de umbră: fără rezultate politice remacabile, dar fără prea mari conflicte. Agenda guvernului federal a inclus repararea relațiilor cu populațiile aborigene, o etapă ambițioasă politică de imigrație, deschiderea drumului spre legalizarea marihuanei și a continuat cu success extrem de moderat negocierile NAFTA. Călătoriile diplomatice ale primului ministru, Justin Trudeau, au continuat pe tonul jovial lansat de optimistul politician, dar nu au adus rezultatele dorite; în special, vizita din China de la sfârșitul anului a fost un motiv de mare dezamăgire pentru tânărul lider care aștepta rezultate semnificative in relațiile comerciale dintre cele două țări.

Primul ministru Justin Trudeau a făcut din agenda reparatorie a relațiilor cu populațiile indigene o prioritate în 2017, încercând să pună în practică cele 94 amendamente din Adevăr și Reconciliere. În orice caz, guvernul a anunțat peste 8.4 miliarde de dolari în probleme reparatorii pentru populațiile aborigene, ceea ce este fără precedent în istoria relațiilor dintre cele două părți. Este remarcabilă remarca presedintetui Asociației federale a Metisilor din Manitoba, David Chartrand, care a apreciat laudativ eforturile liberalilor pe traseul reconcilierii conștient fiind, în același timp, că aceste probleme nu se vor rezolva într-un an. Pe aceeași agendă, guvernul a încercat să acorde atenție și altor subiecte importante cum are fi cazul femeilor aborigene dispărute în vestul Canadei. În această chestiune însă nu s-a înregistrat niciun progres. Numărul exact al acestor cazuri este necunoscut, însă o estimare federală a indicat între 1000 și 4000 de dispariții într-o perioadă de peste 40 de ani. Aseasta nenorocire a început în 1969 și s-a extins pe o distanță de peste 700 de kilometri de la Autostrada 16 până la Insula Prințului Rubert, în vestul Canadei, fapt pentru care acest traseu se numește acum «Autostrada lacrimilor».

Cea mai semnificativă acțiune în planul imigrației în Canada a fost anunțată de Ministrul Imigrației, Ahmed Hussen, care a promis o creștere demografică cu peste un million anual în următorii ani în cadrul unei strategii stratificate care include peste 300,000 de imigranți anual. În acest fel, în anul 2036 creșterea demografică anuală generată de imigrație va reprezenta totalul creșterii demografice la nivel național în proporție de sută la sută. Planul guvernului federal este să contracareze efectele negative ale unei populații îmbătrânite care riscă să schimbe balanța dintre populația pasivă și cea negativă. Prin aducerea unui număr semnificativ de imigranți, în majoritate tineri, această balanță ar fi controlată. Numărul imigranților va crește cu până la 450,000 pe an până în 2020.

Primul ministru Trudeau a făcut o priorotate din legalizarea canabisului. Procesul în sine s-a blocat însă la nivelul guvernelor provinciale prinvind elemente specifice de legalitate și aplicare. Așa îi va bucura desigur pe numeroșii adversari ai legalizării, dar numai pentru scurt timp. Libertatea de a fuma planta amețitoare va deveni o realitate cu timp de implementare previzibil. Comercializarea acestui produs se va derula în următorii ani în toate provinciile deoarece este o sursă financiară pentru guverne.

Relațiile cu US, în special revizuirea NAFTA, au ținut cap de afiș în 2017 dar se află într-un imens impas. La cea de-a treia rundă de negocieri, Canada și Mexic au respins propunerile de revizuire făcute de US. În mare, acestea se referă la schimbări majore în sectoare legate de sectorul auto, contracte guvernamentale și industria de lactate. Dificultățile procesului de negociere vor afecta contractul trilateral pe anul viitor. America nu a dovedit interes să ajungă la un compromis. Ministrul afacerilor externe candian, Chrysta Freeland, a anunțat că aceste discuții vor continua în primele lunii ale 2018. America a inistat în dorința de a-și echilibra balanță comercială, ceea ce conduce la un spațiu de negociere limitat pentru Canada. Fără îndoială, negocierile pentru un nou contract NAFTA reprezintă cel mai important punct economic pentru comerțul canadian. Un succes în anul următor la acest capitol ar asigua nu numai o șansă de prosperitate economică, dar și un bonus pentru liberali la viitoarele alegeri federale.







Luiza Mureșeanu    12/15/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian