Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Ziua Nationala a Romaniei sarbatorita la Vancouver

Comunitatea romanilor din Vancouver nu este asa numeroasa comparativ cu alte orase ale Canadei. Aici locuiesc romani seriosi si muncitori, talentati si mandrii de radacinile noastre, de istoria noastra, de frumusetea plaiurilor noastre. Dar fie multi, fie putini, pentru ei, Ziua Nationala, 1 Decembrie, este o zi speciala, este un prilej de bucurie si de aduceri aminte. Dorul de acasa pentru ei este mai pronuntat in aceasta zi, in care cu toti gasesc pretextul ideal pentru a se intalni si a-si impartasi trairile. Nu uita ca Ziua noastra Nationala are semnificatia intregierii tarii si a unitatii romanilor, ziua cand Romania a aparut pe harta lumii ca stat unitar si indivizibil. Nu uita ca unirea a fost obtinuta cu sange si sacrificii imense, si stiu sa cinsteasca cum se cuvinte manadra tara romaneasca.

Cu prilejul aniversarii Marii Uniri, din 1 Decembrie 1918, Consulatul General al Romaniei, a marcat evenimentul, in data de 30 noiembrie 2017, oferind o receptie pentru membrii corpului diplomatic acreditati la Vancouver, mass-media precum si ai comunitatii romanesti din circumscriptia consulatului.
Pentru ca in traditia poporului nostru, poate cel mai cunoscut ritual al intampinarii oaspetilor ramane painea si sarea, ca semn de dragoste, bunatate si omenie, tocmai acest lucru a fost primul pas catre deschiderea ceremoniei, intr-o sala festivă a hotelului Granville, din Vancouver. Au fost acordate interviuri postului de televiziune - ROMPOST TV, din Vancouver (producator Adelina Suvagaru), apoi a urmat un video promotional intitulat “Let’s Fly Romania!”
Evenimentul a continuat cu intonarea imnurilor celor doua tari care au fost interpretate de soprana, Ileana Ursu, artista de origine Romana stabilita in Canada. Imbracata intr-un frumos costum popular, vocea si interpretarea ei, in acelasi timp cu expunerea pe un mare ecranTV a versurilor imnului nostru, a facut sa-mi vibreze sufletul, iar ochii mi s-au impaienjenit de boabe de lacrimi. Fiecare voce este importanta, dar cand vocile se unesc pe acelasi ton, se aude adevarata frumusete a lor, si-ti transmit cele mai frumoase sentimente.
Domnul Consul General, Ovidiu Grecea, a rostit un discurs in care s-a referit la evenimentul istoric, de la 1 Decembrie 1918, indemnandu-i pe fratii romani sa urmeze modelul inaintasilor care s-au jertfit pentru apararea tarii, a credintei, a liberatii, a unitatii si demnitatii nationale. Este important ca oamenii ce isi doresc acelasi lucru sa fie uniti, solidari si intelegatori unii cu alti, pentru ca doar impreuna pot fi puternici si se pot face auziti cat mai bine. In cele cateva saptamani de cand am sosit la Vancouver, am putut constata cu deosebita bucurie ca aici exista o comunitate romaneasca vie, dornica de a-si cultiva legaturile cu traditiile, cultura, limba romana, dar reusesc in acelasi timp sa aduca si o valoroasa contributie la patrimoniul tarii in care traiesc.
Coincidenta sau nu, ca o bucurie adusa romaniilor in aceasta zi, domnul Consul General a confirmat faptul ca: incepand cu data de 1 decembrie 2017, toti cetatenii romani, indiferent de tipul pasaportului detinut vor fi scutiti de viza pentru a calatori in Canada pentru perioade de maximum 6 luni.
Discursul sau a fost incheiat cu cateva urari: “La multi ani, draga romane”. Sa dea Dumnezeu sa avem un an, care urmeaza, de pace, de liniste si de bunastare! La multi ani Romania!
Manifestarea a continuat cu un bogat program artistic. O atmosfera de petrecere, voie buna, hore si dansuri populare a fost sustinuta de violonistul Lache Cercel, care interpreteaza muzica lautareasca veche, muzica traditionala romaneasca dar si minunata Rapsodie Romana. In Vancouver si-a construit reputatia de interpret solo, muzician de sesiune si compozitor de muzica pentru film si televiziune. Personal, consider ca Rapsodia interpretata de Lache are o calitate deosebita fata de cea interpretata de o orchestra simfonica. E mai sincera, mai vie, mai spontana. Chiar si canadienilor pe place Rapsodia Romana; ca dovada, numai in ultima saptamina au difuzat-o de doua ori pe CBC Radio2. Plus ca filarmonica din Vancouver o are in program.

Pentru ceea ce s-a petrecut si intamplat, pentru reusita si aprecierile primite din partea invitatilor a fost si dorinta de bine si simtul pur romanesc a unor voluntari, asa cum a fost doamna Marcu Maria, dar si ceilalti binevoitori ! Doamna Maria a prezentat intr-un colt al salii, foarte frumos decorata, o colectie impresionanta de costume nationale si alte obiecte de arta populara romaneasca, suveniruri din Romania. Alaturi avea un caiet – Jurnal de amintiri - cu poze. Ea a fost prima persoana din Romania ce a sosit la Vancouver, dupa 1989, fapt confirmat si de un ziar canadian de la vremea aceea.
Intr-un alt loc au fost expuse pliante, brosuri, un album despre Romania alcatuit cu cele mai frumoase locuri din tara, dar si poze vechi cu vitejii conducatorii ce au realizat unirea Romaniei Mari.
Ziua Nationala a fost comemorata si in ziua de, duminica 3 decembrie a.c., la Biserica Sfanta Treime din Vancouver, dupa terminarea slujbei, in prezenta a numerosi credinciosi. Atat Preotul Nicolae Lapuste cat si Domnului Consul General, Ovidiu Grecea, au prezentat pe scurt, discursuri, despre semnificatia intregirii tarii si a unitatii romanilor de pretutindeni. In cadrul evenimentului a fost intonat imnul Romaniei. Decanul de varsta al comunitatii, domnul Teodor Trandafir, a cantat si a recitat poezii si cantece patrotice compuse de dansul. Evenimentul s-a incheiat cu o agapa crestina si cu prezentarea filmului romanesc Mihai Viteazu.

Ce-ti doresc eu tie, Romanie, in anul ce va veni? Iti doresc un popor inteligent, iti doresc sa ai mereu bratele deschise pentru ai tai patrioti de peste hotare, sa te simti mandra cu poporul tau, iti doresc ca in Noul An sa ai oameni care sa te iubeasca si sa lupte pentru tine.
Ajuta-ne, Doamne, si nu ii lasa pe dusmani sa distruga ceea ce stramosii au aparat si au construit cu pretul sangelui si al sudorii lor si ne-au transmis mai departe in dar, stiind ca Tara nu le apartine lor, ci este «a urmaşilor noştri şi a urmaşilor urmaşilor noştri, în veacul vecilor».
La multi ani tari noastre frumoase!Dorina Cornelia Aldea    12/14/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian