Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Locuri si oameni : Palatul Mogoşoaia

Palatul Mogoşoaia constituie unul din cele mai frumoase ansambluri brancoveneşti, care din fericire s-a păstrat peste secole într-o formă apropiată de cea originală.
Ansamblul se află la circa 15 kilometri de Bucureşti, în comuna Mogoşoaia, judeţul Ilfov. Apropierea de Capitală face ca acest palat să primească numeroşi vizitatori din ţară cât şi din străinătate.

Satul Mogoşoaia a fost cumpărat de Constantin Brâncoveanu de la Radu logofăt , popa Isac şi Jupâneasa Rada, în anul 1681. Cu ocazia acestei tranzacţii, domnitorul va prelua şi heleşteul, pe malul căruia va zidi viitorul palat.

În anul 1688, domnitorul construieşte biserica cu hramul Sf. Gheorghe. Biserica păstrează pictura originală, chipurile ctitorilor fiind reprezentate în pronaos.
Construcţia palatului a fost finalizată în toamna anului 1702, conform pisaniei. Beneficiarul palatului a fost cel de-al doilea fiu al lui Brâncoveanu, Ştefan.
În anul 1703, după călătoria la Adrianopol (Edirne), Constantin Brâncoveanu a pus sa se picteze pe pereţii palatului scene din această călătorie, pictură care astăzi nu s-a mai păstrat.
Din păcate, palatul a avut o soartă tristă. După uciderea domnitorului împreună cu cei patru fii şi sfetnicul Ianache Văcărescu, în anul 1714 , la Constantinopole, clădirea este transformată în han, suferă distrugeri importante în timpul războiului din 1768 -1774, şi în anul 1821, fiind practic ruinat şi părăsit.

La jumătatea secolului XIX , Palatul începe sa fie restaurat în timpul domnitorului Gheorghe Bibescu, lucrările fiind continuate de către fiul său, Nicolae.
Restaurarea continuă şi în secolul XX (1914- 1921) de către arhitectul Rupollo care dă palatului forma ce o cunoaştem astăzi.

Palatul a fost pus în valoare de către principesa Martha Bibescu, o personalitate puternică, care şi-a pus amprenta asupra vieţii politice şi culturale româneşti. Aici au avut loc diverse reuniuni importante, palatul este vizitat de numeroase personalităţi ale vremii.

După anul 1945, domeniul este naţionalizat, adăpostind casa de odihnă şi creaţie pentru scriitorii din România.

În anul 1957 palatul a devenit sediul secției feudale a Muzeului Național de Artă, fiind restaurat începând cu 1977.
În prezent, Palatul Mogoșoaia adăpostește Muzeul de Artă Brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.


rubrica de Alin Saidac    12/7/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian