Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


UN "ALT FEL" DE FAMILIE: CENACLUL " OBSERVATORUL"Daca cineva m-ar intreba acuma, dupa cei cincisprezece ani petrecuti la Montreal si sapte la Toronto, unde " e mai bine", as raspunde fara ezitare: Montrealul este un oras european, cu restaurante rafinate la pret abordabil, cu librarii franceze la colt de strada si cu vitrine elegante, dar eu am gasit la Toronto o "familie" mai speciala de care mi-ar fi greu sa ma mai despart.

"A face cu usurinta ceea ce este greu altora, iata ce este TALENTUL", spune H. F. Amiel.
Talentul d-lui Dumitru Popescu, editorul "Observatorului" se manifesta nu numai in usurinta (dublata de efort si daruire) cu care se inconjoara de iubitorii culturii romanesti, dar si in viziunea personala de a crea un microclimat cultural romanesc peste hotare. Am prieteni romani in Franta, Argentina, Statele Unite, Germania, dar se pare ca fenomenul "Cenaclului Observatorul", asa cum l-a conceput si realizat d-l Dumitru Popescu (Puiu pentru prieteni), este unic pe lume.
Totul a pornit cu peste opt ani in urma, tematica reuniunilor fiind legata de comemorarea unor evenimente istorice , aniversarea unor personalitati culturale romanesti, vernisarea unor expozitii de grafica sau pictura, concerte muzicale.
Anul 2004 a fost la fel de bogat in evenimente. La inceputul fiecarei reuniuni, ne sunt prezentate ultimele publicatii primite la redactie. Privindu-l pe d-l Popescu la masa improvizata pe suluri de hirtie, inconjurat de multiplele volume puse apoi la dispozitia membrilor cenaclului, am impresia ca sunt in fata unui "Bernard Pivot", neobosit aparator al literaturii, istoriei, limbii si culturii romanesti. Si intotdeuana , alaturi, painea uriasa facuta de Dl Ovidiu Creanga, seniorul grupului, in care sunt infipte cele doua steaguri, ale Canadei si Romaniei, paine care simbolizeaza pretuirea pe care o dam celor doua tari de care suntem atat de legati.
Lista titlurilor cartilor si revistelor prezentate de-a lungul anului 2004 in cenaclu fiind lunga (in jur de 80 de carti, peste 50 de reviste si publicatii ), ma voi limita doar la cateva, cerându-mi scuze pentru omisiuni. Mircea Tamas a fost prezent cu mai multe titluri, printre care "A lumii mireasa", "Cu moartea pre moarte calcand", "Misterele lui Harap Alb", "Mania Zeilor". S-au mai prezentat "Albumul de arta" al lui Nicapetre, editat la Bucuresti, sau volume ca "Viata pe fuga" de Mirela Roznoveanu, "Epigrame si Catrene" de Ovidiu Creanga, volumele "Basarabia necunoscuta (5 volume) si "Generatia Unirii" de Iurie Colesnic, "Uraganul de fier" de Lucian Bureriu, "Poezii" de Maia Vieru, "Canada, mod de utilizare" de Horatiu Tuca, "Nelinistile Dorului", volum de versuri de Vasile Mustata, "Nihil sine Deo" a Pr. Dr. Cezar Vasiliu din Montreal, sau volumele de poezii ale Preotului Dumitru Ichim din Kitchener. D-l ing. Gheorghe Berbecel ne-a prezentat cartea sa publicata in Anglia "Digital image Display-Algorithmus and Implementation" , Prof. Dr. Dorin Uritescu dela Univ. din Toronto a prezentat lucrarile sale "Noul atlas lingvistic român, Crisana", vol I si II, editate si premiate de Academia din Bucuresti, sau volumul "Evaziuni creatoare " al lui George Bajenaru din Wakefield. Au fost, de asemenea, prezentate in 2004 volumele "Ahphorismes" si "Pasarea de Aur" de Valeriu Butulescu, "Viscolul" de Maria Corleanca, "Provizii de soare" si "Ocheanul Timpului" de Marian Barbu, sau cartile : "Sur la réalité, Réflexions en marge du monde" (publicat la Éditions du GREF) si "Saga cosmique" (Éditions du Vermillon) scrise de fondatoarea si directoarea generala a Salonului de carte franceza din Toronto, Christine Dumitriu van Saanen.
Nu ne-au lipsit in 2004 oaspetii din tara ca prof. Florentin Olteanu, presedintele Fundatiei Culturale "Negru Voda" din Fagaras, prof. dr. Alexandru Sofronea de la Universitatea "Transilvania" din Brasov", prof. Ion Culcer din Cluj, sau prof. Dumitru Calen, vicepresedintele Federatiei Pensionarilor din Romania, scriitoarea Valentina Vucovan din Timisoara, conf. Traian Nica din Craiova, poetul Gheorghe Iliescu din Bucuresti, pictorul Dan Dumitrescu din Bucuresti. Din Basarabia, Cenaclul l-a gazduit pe scriitorul Iurie Colesnic. Au prezentat concerte, in cadrul intalnirilor noastre, Corul "Armonia", Corul bizantin "Agni Parthene", violonista Catrinel Tudor.
O serie de personalitati din comunitatea romaneasca, pe care i-am avut oaspeti anul acesta, ne-au vorbit despre activitatea lor. Printre ei apreciatul Dr Dinu Dumitriu, recent iesit la pensie dupa o activitate de 40 de ani ca doctor de familie in comunitatea romaneasca, d-na Katy Dumitrascu, fosta actrita, care a interpetat poezii si a cantat pe mai multe scene din Canada si SUA. Ne-au prezentat din activitatile lor Amalia Dina, care a deschis un recent studio de dans, d-na Dr.Cristina Berbecel, specialista in homeopatie, Dr. Mary Dabuleanu tanara absolventa. Au fost oaspeti si ne-au vorbit despre acti-vitatile lor membrii grupului RBNS sau ARC. .
In 10 mai a.c., am aniversat ziua Independentei si a regalitatii. Am avut oaspeti din SUA. Au fost invitati veterani de razboi, oameni veniti in Canada acum 50 - 60 de ani, persoane care au evocat amintiri din razboi si de la inceputurile lor pe aceste meleaguri.
In 2004, Cenaclul a fost invitat sa-si desfasoare intâlnirile si in alte locuri decat la tipografia, devenita intre timp gazda permanenta si pitoreasca a reuniunilor noastre. Cenaclul a fost invitat la bisericia Sf. Ioan Evanghelistul, unde au parti-cipat peste trei sute de spectatori, la noul sediu al firmei "David Group". {n iunie a.c., la Campul romanesc de la Hamilton, Cenaclul a organizat un spectacol de muzica si poezie, alaturi de statuia lui Mihai Eminescu, statuie realizata de maestrul Nicapetre, la care a participat Corul "Armonia" si formatia de dansuri "Voinicii". Au recitat din Mihai Eminescu, in limbile romana si engleza, tineri sau varstnici din Toronto, Hamilton, Kitchener. Poetii nostri au dedicat poezii marelui nostru Eminescu. De alfel, aproape cu regularitate la intalnirile noastre, cativa dintre "poetii" Cenaclului (Ion Segarceanu, Ilie Stelian, Laura Homa, Francisc Pall si subsemnata-Veronica) recita din poeziile lor.
Participarea la intalnirile cenaclului a cantaretei Aura Urziceanu a condus la crearea in acest an, pe langa Cenaclu, a clubului de jaz "Aura Urziceanu"
La reuniunile lunare, pe langa comemorarea evenimentor istorice sau personalitatilor marcante, expozitii sau alte prezentari, se sarbatoresc si cei nascuti in luna respectiva cu bucate aduse de participanti. Atmosfera care se incinge este una de calda prietenie.
Suntem ca intr-o familie, alaturi la bucurii, dar alaturi si la suferintele celor din jur.
Nu o data invitatii din Romania au remarcat cu incantare acest caracter unic al Cenaclului.

Dupa peste opt ani de la aparitie, "Cenaclul Observatorul", creatie a d-lui Puiu Popescu, sprijinit cu devotament de sotia sa Anca si de toti colaboratorii ziarului, a ajuns la maturitate, devenind o fa-milie bazata pe unitatea de limba si cultura romaneasca a membrilor sai. Departe de a se fi oprit, ascensiunea "Cenaclului Observatorul" va continua in 2005, cand sunt prevazute alte lansari de carti, expozitii, concerte, aniversari, sau vizitele unor personalitati recunoscute ale literaturii si artei romanesti.

Acestei generoase si unite familii, "Cenaclul Observatorul", gata sa se bucure de orice promovare si manifestare a valorilor romanesti - LA MULTI, LA FOARTE MULTI, ANI!


Veronica PAVEL - LERNER     12/15/2004


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian