Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Actualitatea in imigratia canadiana

• Planul plurianual de gestiune a programelor de imigratie canadiene – anuntat la 1 noiembrie

« Acest plan plurianual care considera niveluri de imigratie istorice va aduce beneficii tuturor canadienilor caci imigrantii contribuie prin talentul lor la cresterea economica si a inovatiei si vor mentine Canada in avangarda economiei mondiale’’ – Onorabilul Ahmed Hussen, Ministru CIC
Recunoscind impactul diferitelor programme de imigratie asupra dezvoltarii economice a Canadei, guvernul Canadei propune acest program care este o premiera caci prevede cresterea numarul de imigranti primiti in tara, intre 2017 si 2020.
Se prevad 310 000 noi rezidenti permanenti acceptati in 2018, 330 000 in 2019 si 340 000 noi rezidenti in 2020. Se estimeaza ca in totalitate, acest numar de persoane admise in trei ani va reprezenta aproape 1% din populatia Canadei in 2020.
Acest plan a fost gindit ca raspuns la cererile de mina de lucru calificata a intreprinderilor canadiene, pentru a sustine dezvoltarea economica in conditiile incetinirii cresterii demografice si a imbatrinirii populatiei active.
60% din numarul persoanelor ce vor fi admise in urmatorii trei ani, vor fi in categoria de imigratie economica si vor fi incurajati sa se instaleze in toate provinciile canadiene pentru a permite sustinerea economiei locale in intreaga tara.
Se considera ca prin acest proiect se vor reduce numarul dosarelor nestudiate si vor diminua termenele de tratare a cererilor de sponsorat a sotilor, a copiilor, a parintilor si a bunicilor, termenele de studiu a dosarelor de ‘’caregivers’’. In acest plan sont prevazute de asemenea masuri pentru a sprijini pe cei care cer statutul de refugiat.
A fost data o atentie deosebita cererilor de sponsorare a sotilor sau partenerilor conjugali. In decembrie 2016 s-a anuntat ca timpul de studiu al acestor cereri va fi redus de la 24 de luni la 12 luni. In ziua de astazi acest termen este respectat in majoritatea cazurilor.
Un alt aspect important in cazul cererilor de sponsorare: in situatia cind sotul/sotia are un statut legal in Canada si asteapta rezolvarea cererii, acestia au posibilitatea sa lucreze in perioada de asteptare. Programul de open work permit (permis de munca deschis) pentru sot/partener are un impact pozitiv, permitind familiilor sa-si amelioreze situatia economica si permitind persoanelor parenate sa-si continue cariera si sa aiba o integrare profesionala mai rapida.
Remarcam ca guvernul actual da importanta ajutorului dat noilor veniti ca sa depasesca faza de tranzitie care urmeaza sosirii, sa invete engleza sau franceza, sa gaseasca oportunitati interesante de lucru si sa se stabileasca, sa prinda radacini in noua tara.
Asteptam sa vedem impactul asupra diferitelor programme de imigratie si vom reveni cu detalii asupra acestui subiect.

• Alta modificare importanta : la 24 octombrie s-a anunta modificarea definitiei de ‘’ copil dependent’’

Guvernul Canadei, care asuma definirea diferitelor categorii de imigratie, a modificat definitia de ‘’copil dependent’’. De la aceasta data este considerat copil dependent :
-un copil mai tinar de 22 de ani, care nu este casatorit si nici nu este intr-o relatie de partener conjugal.
- un copil de 22 de ani sau mai mult care, din momentul in care a aniversat 22 de ani, nu a fost in masura sa se sustina singur si depinde de suportul financiar al parintilor datorita starii fizice sau mintale (cazuri de boala).

• Ultima informatie, dar nu fara importanta (the last but not the least…) Ontario’s Express Entry Human Capital Priorities Stream

Ontario are una dintre politicile de imigratie dintre cele mai flexibile din toata Canada, cu exceptia provinciilor atlantice. Va recomandam sa urmariti Ontario Immigrant Nominee Program (OINP).
Acest program a acceptat candidaturi pentru Ontario’s Express Entry Human Capital Priorities (HCP) Stream intre 2 – 7 noiembrie. Numarul de candidaturi in aceasta repriza a fost atins repede, dar nu a fost atins numarul total de dosare pentru anul 2017. Deci este de asteptat sa fie organizata o noua perioada de depunere de cereri inainte de anul nou 2017.
Pentru acest program : trebuie sa aveti un profil valid in Express Entry (EE) si trebuie sa fi primit o notificare de interes (NOI) inca valida din partea Ontario Immigration. Conditiile de validitate a NOI trebuiesc verificate

• Pentru ca se apropie data de 1 decembrie.

Va reamintim ca de la acesta data cetatenii romani nu mai au nevoie de viza pentru a intra in Canada. In schimb trebuie facuta cererea de eTA (eTA = electronic travel autorisation) unde trebuie data mare atentie detaliilor pentru a avea un raspuns pozitiv.
Aceste schimbari vor permite cetatenilor romani sa intre in Canada in scop de turism sau in vizita la familie, dar nu da le da posibilitatea sa lucreze, sa studieze sau sa stea pe o perioada indeterminata. In schimb, credem ca vizita in Canada va permite celor interesati sa se stabileasca aici sa cunoasca societatea, conditiile si exigentele pietii de lucru, pot sa aiba interviuri si sa convinga mai usor un angajator de capacitatea lor de a se adapta si de a fi utili intreprinderii. De asemenea, sistemul de invatamint poate oferi oportunitati interesante de obtinere a unei diplome si a unei calificari intr-unul din domeniile in mare cerere astazi. Ce e drept cheltuielile de scolarizare sint destul de importante, dar calitatea invatamintului in colegiile /universitatile canadiene e recunoscuta in toata lumea si prezinta fiabilitate fata de angajatorii canadieni, deci pot fi privite ca o investitie pentru dezvoltarea profesionala.

Pina la numarul viitor, va doresc sa auzim numai de bine…

Nota Observator;

Anca Tismanariu - inginer consultant, membru CRCIC , membru OIQ.
Pentru intrebari sau sugestii scrieti la :
agti_recrutement@sympatico.ca

Anca Tismanariu    11/14/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian