Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Freza și bocancii - intelectualul de tip nou

Sunt multe lucruri noi, astăzi. De pildă, există intelectualul de tip nou, din ce în ce mai răspândit. Nu, el nu are nici o legătură cu defunctul folclor nou și nu se răspândește ca acela, îmboldit de tezele vreunui congres. În general, nu are nici o legătură cu folclorul, pe care îl detestă aprioric. Intelectualul de tip nou a fost școlit în grabă, adică a urmat din când în când un soi de facultate. S-a dus pe-acolo la câte un examen, era un vis urât care revenea plictisitor. Cele câteva cărți care au scăpat de furia valorificării comerciale, au fost închise în biblioteca bătrânului, puse de-a valma cu spatele, nu cumva să se vadă. În general, intelectualul de tip nou nu citește decât ziare online pe telefonul mobil, în metrou și la serviciu, mai mult rubricile de sport și publicitate. Nu are răbdare, internetul e singura carte pe care o deschide cu oarecare blazare. Aici află fel de fel, diverse nume enigmatice; se pot însă memora prin analogie cu numele jucătorilor de fotbal. Calculatorul te scutește de multe eforturi, de exemplu pisălogeala aceea cu războaie și secole, cuceriri, aici poți avea bătălii după pofta inimii, cu soldați cu sulițe teleghidate.

Odată, un amic a insistat să-l ducă pe intelectualul de tip nou la teatru. A scăpat ca prin urechile acului, nici acum nu și-a revenit complet. Sunt, de altfel, mulți maniaci, trebuie să ai grijă să te ferești de ei, pentru că unii au o dambla, tot vorbesc de cărți, e de-a dreptul insuportabil. Ce rost are să răscolești trecutul, niciodată intelectualului de tip nou nu i-a plăcut să discute despre morți. Cultura, i-a spus cineva, e un blazon al mediocrităților. Devine chiar periculoasă. Intelectualul de tip nou se ferește de astfel de elemente retrograde, el e un om deschis, are mintea trează și lustruită ca vârful bocancilor. Cu puțină străduință, în ei poți să-ți privești freza, așa, ca o imagine a viitorului. Pentru că, firește, și freza și bocancii, ca și intelectualul, sunt de tip nou.


Costin Tuchilă    11/10/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian