Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Călătorii de vacantă : La clisura Dunării

La intrarea majestoasă a Dunării, la granita dintre România si Serbia, într-un loc minunat unde Carpatii întâlnesc Dunărea, natura a format asa numitul La Cazane.
Aici, Dunărea se îngustează între peretii înalti de piatră, iar curentii puternici dau senzatia că apa este mereu într-o continuă fierbere.

După 1967, când a început constructia hidrocentralei de la Portile de Fier s-au sacrificat Insula Ada-Kaleh, vechiul oras Orsova, precum si Mănă-stirea Marconia, aflată pe malul Dunării la Custura ei.
Pe malul Dunării aproape de relicvele fostei Mănăstiri, ca- re în zilele senine cu apă limpede se pot vedea în adâncuri, s-a construit o nouă mănăstire Marconia, frumoasă, primitoare si caldă ca toate mănăstirile din România.
Poate că sacrificiul făcut cu ani în urmă, abia acum îsi arată roadele.

In ultimii ani, românii au reconstruit defileul, cu vilu\e cochete si îngrijite si se bucură de climatul unic, tropical al locului.
Pe toată suprafata lacului de acumulare creat, te desfată multe curse de agrement si bărcile locale, spre bucuria si surpriza turistilor.

Dunărea a tăiat Carpatii si locul de La Cazane, vine de la fierberea continuă a apelor, care încă se luptă cu muntii din adâncime. Peisajului spectaculos i s-a alăturat, nu de-ult, o maiestuoasă statuie ca-re îl înfătisează pe ultimul re-ge al dacilor, Decebal.
Lucrarea, un monument urias, a fost făcută la initiativa binecunoscutului istoric amator si om de afaceri Iosif Constantin Drăgan, care trăia în Italia, el fiind cel care a promovat si finantat ideea acestei sculpturi deosebite.
Prin constructia acestei statui modelate în munte, Iosif Constantin Drăgan a dorit să co-memoreze, dar să si demonstreze contributia românilor la formarea culturilor europene, pornind de la premisa că identitatea culturală a românilor poate fi definită în primul rând, prin componen\a sa daco-tracă.

Statuia este înaltă de 55 de metri si lată de 25 de metri. Sculptată în malul stâncos al Dunării, este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa si reprezintă chipul ultimul rege al dacilor Dece-bal, cel care a apărat \ara, cu dârzenie si mândrie. A fost o lucrare extrem de periculoasă de realizat, din cauza înăltimii si a condi\iilor speciale cu care s-au confruntat lucrătorii. 12 sculptori au trudit 10 ani la realizarea mi-nunatei opere în stâncă lu-crând în două ture a câte sase ore pe zi si doar în perioada martie - octombrie a fiecărui an, când natura si vremea le permitea accesul pe stânci.
Ca semn de recunostintă pentru cel care a pus în practică construirea sculpturii, sub capul lui Decebal se află o in-scrip\ie scrisă în latină; Decebal Rex–Dragan Fecit (Regele Decebal, făcut de Drăgan).

Accesul spre Cazane se face prin orasul Orsova spre localitatile Moldova Nouă, Eselnitaa si Dubova, iar după 25 de kilometri de mers cu masina se intră în defileu.
De asemenea, se poate ajunge si cu bărcile, care pleacă regulat din Orsova.

Panorama îti taie răsuflarea, iar vegetatia mediteraneană si privelistea sunt de o măretie de care cu greu te poti despărti. Este un loc de marcă pentru România în care se îmbină trecutul milenar cu binecuvânta-rea naturii.
Recomandăm, cu tot sufletul, această călătorie pe Dunăre tuturor românilor, atât celor din tară, cât si celor de peste hotare.

Toronto ON





Anca Popescu    11/1/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian