Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Orice Zdreanţă îşi are oul

S-a spart buboiul la Hollywood şi curge puroiul şi din alte părţi. Actriţe, campioane, membre de partide, vedete din showbiz, wowbiz şi alte biz-uri vorbesc despre hărţuieli şi violuri. La noi, în România, s-a lansat Campania #MeToo ( Şi eu, şi eu, şi eu) de spovedanie pe reţelele de socializare. Şi curg mărturisirile, curg... Ipocrizie şi compromisuri, spunea cineva. E şi acesta un mod de a păşi pe scena notorietăţii...

Dar unde sunt bărbaţii hărţuiţi? Potrivit zvonurilor lansate de “ radio şanţ” şi agenţia de ştiri “ gura lumii” şi ei sunt victime ale hărţuitoarelor ( şi hărţuitorilor, având în vedere că suntem diverşi). Dacă vreo doamnă/domnişoară influentă, cu putere de decizie, îi spune unui subaltern, aflat pe treptele afirmării profesionale, “ Hărţuieşte-mă,mă!”, acesta , cu un ochi la prezentul job şi cu celalalat la viitorul, nu stă pe gânduri. “ Saru’mana! Am înţeles.” Şi trece îndată la hărţuială…

Niciuna dintre victimele #MeToo, fără voie sau de voie din nevoie, nu spune să fi reacţionat cum ar fi de aşteptat din partea unei femei agresate: o palmă sau un pumn în faţa hărţuitorului, o ceaşcă de cafea aruncată în ochii acestuia, vreun scuipat, o vază spartă în capul lui etc. De aceea, hărţuirea din practică nestingherită devine boală.

Iată cum s-a rezolvat un caz de hărţuire sexuală în Republica Populară Romană a anilor ’60.

Într-un sat din sudul Moldovei, în fostul raion Tg.Bujor, o femeie , membră de partid, ajunge preşedinta organizaţiei de femei. Muncitoare, serioasă şi cu vino’ncoace, intră în vizorul prim-secretarului raionului, un om cu pofte pe măsura funcţiei şi gabaritului ( avea peste 100 de kg). Acesta începe hărţuiala: Spune-mi unde, când şi cum? Văzând că nu are scăpare, femeia îi spune soţului şi fratelui, anunţându-i că va rezolva problema pe cont propriu şi definitiv. Soţul şi fratele nu zic nici da, nici nu, lăsând-o să procedeze cum îi dictează conştiinţa.

Nu ştiu dacă femeia s-a gândit la Zdreanţă, “cel cu ochii de faianţă”, mare pofticios de ouă proaspete care “Pune laba, ia cu botul/ Şi-nghite oul cu totul”, dar scenariul imaginat de ea a ieşit ca cel meşterit de Arghezi în versuri. I-a pregătit pofticiosului un ou foarte fierbinte… Orice Zdreanţă îşi are oul.

Pe la amiaza unei zile de vară, când arşiţa domină totul şi nimic nu mai mişcă, de la Consiliul Popular ( Primărie), femeia dă telefon prim-secretarului : “ Vino!” Acesta urcă-n maşina cu şofer şi porneşte în trombă spre sat. Lasă maşina şi şoferul la Consiliul Popular şi, după indicaţiile primaie, ajunge la casa femeii.. Pe prispă casei, soacra zdrumică ( curăţă) ştiuleţi de porumb cu o unealtă metalică ( să-i zicem zdrumicător) cu două rânduri de dinţi ascuţiţi ca în gura unui rechin.
Femeia îl invită în casă şi îi spune să aştepte puţin că se duce să aducă o cană cu apă. Bărbatul, în călduri, se descheie la pantaloni... Femeia revine, cu o mână la spate, îi spune hărţuitorului câteva vorbe dure, “ de dulce”, şi, până ca acesta să-şi dea seam ce va urma, îl mângâie apăsat cu zdrumicătorul pe amândoi obrajii Sângele ţâşneşte. Îngrozit, bărbatul se ridică, o îmbrânceşte şi fuge afară dar se împiedică în pantaloni lângă soacră. La o asemenea vedenie, soacra ţipă şi dă alarma. Îndată apar la garduri vecinele care încep să-l ovaţioneze pe prim-secretar: “ Huooo, huooo, huooo…!” Se mai împiedică de câte ori şi cade până reuşeşte să-şi încheie pantalonii. Fardat în aşa hal, aleargă la vale spre Consiliul Popular… Până seara, vestea celor întâmplate depăşeşte fruntariile raionului.

A intervenit miliţia, procuratura, au urmat cercetări…Ca într-o campanie #MeToo a început să plouă cu reclamaţii. Pentru a potoli şi a stinge incendiul, organele superioare de partid şi de stat l-au destituit pe prim-secretar. Femeia a fost exclusă din partid pentru că n-a procedat principial, conform normelor vieţii interne de partid. Soţul şi fratele au scăpat de excludere, deoarece nu erau membri de partid, dar au fost daţi afară din servicii, probabil pentru că nu au convins-o să procedeze principial.

Scenariu de film de “ Palme d’or” sau măcar de “ Un certain regard”.

Totuşi, prietenii nu l-au lăsat să moară de foame pe prim-secretarul devenit zdreanţă. I-au găsit un post de administrator la cimitirul “ Eternitatea” din Galaţi. Pe cine-ar mai fi hărţuit acolo?

Nu toţi hărţuitorii au parte de ouă fierbinţi, de excluderi etc. Bill Clinton s-a hărţuit cu Monica prin Casa Alba şi n-a fost exclus din partid şi nici din familie. Vladimir Putin, pravoslavnic, a renunţat la nevastă şi şi-a făcut rost de altele, rămânând pravoslavnic… Două exemple notorii din cele mai mari democraţii.

Într-o lume în care se legalizează atâtea drepturi strâmbe, n-ar fi de mirare dacă , într-o zi, şi hărţuirea sexuală, pentru ambele sexe, va deveni legală. Cu respectarea anumitor principii…

Satul global, cu mahalale sărace şi cartiere selecte, trăieşte intens, cu multă adrenalină, o viaţă hollywoodiană, bollywoodiană etc, încinsă până la incendii ( şi alte catastrofe), de ipocrizie şi compromisuri.








Nicusor Gliga    10/21/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian