Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sărbătoarea Romanței românești la Târgoviște

Vremea în România aduce în aceste zile a ”vară indiană” (cum o numesc americanii), îndeamnîndu-ne la reverie și plimbări. Pădurile s-au arămit binișor, iar crizantemele îşi etalează întreaga splendoare. „Parcă niciodată toamna nu fu atât de frumoasă”, cum zicea cândva meşterul Tudor Arghezi...
În acest cadru idilic încercăm să vă sugerăm, dragi prieteni canadieni, atmosfera în care se va desfășura la Târgoviște sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO celebrul Festival „Crizantema de Aur”, dedicat muzicii fără vârstă - romanța.

Jubileul Festivalului „Crizantema de Aur”

Anul acesta evenimentul capătă conotații deosebite, între 18 și 21 octombrie serbându-se cea de-a 50 ediție. De remarcat că menifestarea se derulează neîntrerupt vreme de... o jumătate de secol (!?) „Crizantema de Aur” devenind în timp un brand onorabil. Cu uimire și satisfacție asistăm la reinventarea romanței cu fiecare nouă ediție, pentru că această melodie duioasă vibrează în sufletele fiecăruia dintre noi, indiferent de etate, vrăjindu-ne cu farmecul ei desuet. La mijloc de Brumărel cochetul municipiu Târgovişte se metamorfozează spectaculos, devenind în locul vechii „Cetăți de Scaun a Țării Românești”, o „Cetate a... Romanţei Românești”!
Ne-am bucurat să aflăm de la organizatori faptul că procedurile oficiale pentru înscrierea ROMANȚEI ROMÂNEȘTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură se află în plină desfășurare.
Festivalul este organizat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova, în coproducție cu TVR și în parteneriat cu Radio România. Gazda evenimentului este cochetul Teatru „Tony Bulandra” din Târgoviște, condus de prețuitul om de cultură Mihai Constantin Ranin, care a gândit și materializat regia și scenografia minunatei Întâmplări artistice. Președintele Festivalului este Cristian Daniel Stan, primarul municipiului Târgoviște, iar director artistic - Alina Mavrodin Vasiliu, conducătoarea Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.
Vor acompania formațiile profesioniste „Dor românesc” (dirijor Ştefan Cigu), „Romanța” (condusă de Lucian Vlădescu) şi Orchestra „Folclor” a Filarmonicii din Chişinău, dirijor Petre Neamţu, Artist al Poporului din Republica Moldova. Și fiindcă am amintit numele maestrului Petre Neamțu, facem o paranteză pentru a preciza că recent a avut loc sub conducerea sa muzicală ediția a XXI-a a Festivalului de romanțe „Crizantema de Argint”, manifestarea muzicală-soră de la Chișinău, pe scena căreia a susținut un recital de succes interpreta Alina Mavrodin Vasiliu, nimeni alta decât inima și sufletul evenimentului tradițional „Crizantema de Aur” de la Târgoviște.
Nu mai puțin de trei Comisii de specialitate au misiunea deloc ușoară de a analiza prestațiile concurenților și calitatea pieselor. Ne referim la Juriul Concursului de Interpretare, care reunește interpreți de romanță și personalități ale vieții muzicale din România și din străinătate, apoi este Juriul Concursului de Creație, format din apreciați compozitori români desemnați de UCMR și UMM. Iar cel de-al treilea (dar nu cel din...urmă!) va fi Juriul Presei, din care fac parte reprezentanți mass-media din țară și din străinătate, gazetari care promovează constant romanța, cât și Festivalul Național „Crizantema de Aur”.

Un fenomen muzical unic

Ajuns la „etatea” de 50 de ani putem spune că regalul Romanţei de la Târgoviște a devenit un recordman naţional al longevităţii. Cei doi mari rivali ai săi (ne referim la galonatul Festival Internațional „Cerbul de Aur” de la Braşov, ca şi la veteranul Concurs de muzică uşoară de la Mamaia) au intrat la rândul lor în istorie, fiind deocamdată manifestări puse la...„conservare” - dacă nu cumva chiar au sucombat (?!) - factorii de resort nemaiavând forţa financiară să le continue.
Dar iată că la Târgovişte se poate! E drept, că numai organizatorii știu cum au reușit o asemenea ispravă memorabilă... Timp de jumătate de veac au păstrat vie flacăra unui gen muzical de o factură specială, patrimoniul romanţei autohtone fiind redescoperit, repus în valoare, înnoit.
Mai ales semenii cu „ghiocei la tâmple” apreciază asemenea strădanii, întrucât piesele celebre le amintesc de tinerețe, le umplu la vârsta senectuții sufletul de reverie. Romanțele sunt cântece ușor de reținut și fredonat, cu o linie melodică nesofisticată ce se îmbină perfect cu textul nostalgic. Este lăudabil faptul că diriguitorii fac eforturi să atragă și tinerii spre romanță, la actuala ediție înregistrându-se chiar un record în materie.
Așa, bunăoară, Concursul de Interpretare aduce la rampă 16 concurenți selecționați în urma a șapte preselecții regionale, derulate în România și în Republica Moldova. Am remarcat anul acesta o situație încurajatoare, unică până în momentul de față, legată de scăderea spectaculoasă a vârstei majorității concurenților, fiind selecționați mai mulți participanți de doar 20 de ani, de 19 ani, iar trei abia ce au atins…Majoratul!

Inefabilă ca şi dorul

Sigur, şi alte popoare au creaţii asemănătoare, putând aminti aici de şansonetă, fado, flamenco, canţonetă, vechile cântece ruseşti și ungurești de aceeași factură, însă pentru noi romanţa tradiţională românească este la fel de inefabilă ca şi dorul.
Festivalul „Crizantema de Aur” este considerat o emblema a muzicii adevărate, de cea mai nobilă factură, un simbol al culturii şi valorilor autohtone. Pe parcursul celor 50 de ediţii personalităţi de marcă au onorat romanța la Târgoviște cu prezența și prestația lor, amintindu-i printre alții pe regretații Gică Petrescu, Ion Luican, Paraschiv Oprea, pe marile Doamne ale cântului românesc Ioana Radu, Mia Braia, Ileana Sărăroiu, Angela Moldovan. De asemenea, trebuie amintiți în acest articol evocator și distinșii actori care au poposit pe scena Festivalului în calitate de prezentatori: Silviu Stănculescu, Mircea Albulescu, Eusebiu Ștefănescu, Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu, Adrian Păduraru, Nataşa Rab, Adriana şi Adrian Titieni, Ştefan Velniciuc.
Trebuie menționată la acest capitol și pe fiica domniei sale, frumoasa și talentata actriță Alexandra Velniciuc, care face echipă cu seniorul comperilor din România, Octavian Ursulescu, secondați de tinerii actori Silviu Biriș, de la Teatrul Național din București. și Miruna Ionescu, redactor muzical la TVR.
Și fiindcă am amintit de mass media, să spunem că ediția a 50-a va fi difuzată în direct sau prin înregistrări de către postul Public de Televiziune și de Radiodifuziunea Națională.

Noutățile ediției

În suita activităților aparte se înscrie la loc de cinste Inagurarea Muzeului Romanței în 18 octombrie 2017 la Târgoviște, pe bd. Regele Carol I, nr. 3 Este un obiectiv unic, realizat prin strădania unor inimoși oameni de bine, la inițiativa dr.Teodor Vasiliu, cadru didactic uiversitar, gazetar și…prezentator cu ani de zile în urmă al longevivului Festival de romanțe. Noua unitate muzeală are profil inedit în România și va funcționa sub patronajul Federației Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO din Europa și America de Nord. La Deschidere și-a anunțat prezența extraordinară Președintele onorific al Federației Mondiale UNESCO - Excelența Sa dl. George Christophides.
Această originală instituție de cultură va tezauriza exponate rare, cum ar fi partituri, fotografii alb-negru și color, plăci de gramofon, discuri, monografii, articole de presă, afișe, instrumente muzicale etc. Sunt mostre ale gloriei cântecului de dor al românilor, piese muzeale care pot oferi generației prezente și a celor viitoare crâmpeie din evoluția acestui gen muzical intrat pentru totdeauna în fibra fiiniței neamului românesc.

Trei mari secțiuni

Ediția a 50-a a Festivalului „Crizantema de Aur” e structurată pe trei mari secțiuni: Concursul de Interpretare, Concursul de Creație și Concertele Extraordinare, reunite în „Gala Crizantemelor Populare”, „Gala Crizantemelor Clasice”, „Podul de Crizanteme Târgoviște-Chișinău” și „Ambasadorii Romanței”, programe susținute de câștigători ai Trofeului și ai Premiului I al Festivalului din perioada 1968-2016. Vor performa și soliști de renume din România, precum și invitați speciali din Republica Moldova, SUA, Rusia, Japonia, Franța, Italia, Germania, Olanda, Finlanda și Bulgaria.
În suita manifestărilor adiacente așteptate cu interes de public se înscrie „Omagierea corifeilor romanței” cu patru momente festive. Primul este dedicat evocării Ioanei Radu, supranumită „Regina Romanței Românești”, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa, medalion muzical prezentat de cunoscuta realizatoare TV, Florentina Satmari. Totodată, are loc cinstirea memoriei minunatului compozitor târgoviștean Ionel Fernic, socotit „Trubadurul Romanței”, moment susținut de Gheorghe Palcu, redactor TV. De asemenea, este programată omagierea muzicianului Henry Mălineanu, împreună cu Fundația care îi poartă numele, sub genericul „Henry Mălineanu și profunzimea Romanței românești”. Și nu în ultimul rând, să amintim de ceremonia dedicată marelui muzician român din Moldova - Eugen Doga - la împlinirea venerabilei vârste de opt decenii.
Să punctăm ca un moment special și organizarea Masei rotunde intitulată „Romanța pentru Patrimoniul Mondial UNESCO”. De reținut și faptul că prestigioasa Casă de discuri „Electrecord” participă cu stand permanent la Festival pentru promovarea de CD-uri cu romanțe și muzică românească. Firește, nu vor lipsi obișnuitele lansări editoriale și discografice ale laureaților festivalului, precum și ale unor invitați speciali.
După Deschiderea Festivă urmează prima parte a Concursurilor de Interpretare și de Creație, ce continuă și a doua zi, fiind programate apoi Galele „Crizantemelor Clasice” și”Populare”, serile încheindu-se târziu în noapte cu recitalurile „Stele ale Romanței”, susținute de soprana Daniela Vlădescu și tenorul Florin Georgescu.
Sâmbăta, 21 octombrie a.c. are loc Gala Laureaților, moment încărcat de emoții și bucurii, când se vor afla câștigătorii și se decernează Trofeul și celelalte premii. Seara va continua cu recitalul susținut de Matilda Pascal-Cojocărița. În partea a II-a va avea loc Concertul intitulat semnificativ „Podul de Crizanteme Târgoviște-Chișinău”, susținut de câștigătorii din Republica Moldova ai Trofeelor „Crizantema de Aur”, cu participarea onorantă a ilustrului compozitor Eugen Doga. Gala se încheie printr-un Spectacol Extraordinar denumit „Ambasadorii Romanței”, susținut de câștigători ai Trofeelor „Crizantema de Aur”, dar și de mari artiști de peste hotare care iubesc și promovează Romanța românească pe scenele internaționale: Marcel Roșca - Germania; Mirela Spânu - Italia; Margareta Ivănuș și Iurie Gâscă - Artiști ai Poporului din Republica Moldova; Alina Mavrodin - România; Ivan Varbanov - Bulgaria; Mireille Rivat - Franța; Codruț Bârsan - SUA; Minna Liettya Tyni - Finlanda; Liduin Stumpel - Olanda; cu participarea excepțională a lui Vladimir Samsonov - de la Teatrul „Mariinsky” din Sankt Petersburg, Rusia și a tenorului Ryo Kasuga din Japonia.

Eugen Doga, 80

Maestrul Eugen Doga, muzician, compozitor, dirijor, profesor, este o personalitate culturală de anvergură internațională. Cântă la pian, violoncel și vioară. S-a născut în anul 1937 în Republica Moldova. A studiat la Școala de Muzică "Ștefan Neaga", apoi la Conservatorul de Stat, la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte "Gavriil Muzicescu" toate din Chișinău, la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel. Și-a început cariera încă din perioada studenției ca violoncelist în Orchestra Televiziunii și Radiodifuziunii, iar după absolvire a predat ca profesor chiar la instituția de învățământ unde a urmat primele clase.
Domeniul în care se va afirmă cu vigoare și care îi aduce notorietate internațională este arta componistică. Debutează în anul 1963 cu un cvartet de coarde, pentru a se impune pe măsura cuceririi altitudinii profesionale prin multiple vocații și disponibilități. Este autor al unor lucrări valoroase în domeniul muzicii de estradă, de film și de scenă, fiind autorul multor șlagăre, lucrări camerale și de balet. Are la activ mai multe cantate, printre care "Curcubeul alb"; "Primăvara omenirii"; "Vocea omenească"; poeme simfonice, cum ar fi "Inima veacului", "Mama". A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii ș.a.
Eugen Doga a avut o preocupare constantă - am spune o adevărată pasiune - pentru muzica de film, devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori din domeniu. A debutat la studioul cinematografic „Moldova-Film” în anul 1967, scriind muzica a peste 200 de pelicule, printre care „Șatra”, „Anna Pavlova”, „Lăutarii”, "Patul lui Procust”, "Nuntă la palat".
Spectrul variat al genurilor abordate demonstrează interesul compozitorului pentru cele mai diverse modalități de exprimare sonoră, pentru zone tematice și stilistice diferite.
În îndelungata sa craieră a fost membru al Comitetului de conducere al Uniunii Compozitorilor din fosta URSS și a Uniunii compozitorilor din Rep. Moldova, primind numeroase distincții, printre care ca și onorantul titlu de Artist al Poporului. Iar ca o încunurare, nu de mult o stradă din Chișinău îi poartă numele.

Balsam pentru suflet

…Suava romanţă poate fi socotită un panaceu pentru momentele de restrişte ale fiecăruia dintre noi, un balsam pentru suflet. Să-i dorim, aşadar, Festivalului Naţional al Romanţei românești “Crizantema de Aur” o viaţă lungă în continuare, chiar dacă vicisitudinele sporesc de la an la an. Numai că organizatorii - iubitori pătimaşi de frumos - nu se dau bătuţi.
Cinste lor! Felicitări artiștilor!







Horia C.Deliu    10/13/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian