Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


De vorbă cu Sylvio Suga, la o expozitie de sculptură din Toronto

La o expozitie de sculptura, organizata la cunoscutul studio de sculptura Al Green din Toronto , am intalnit pe Sylvio Suga, originar din Romania, care-si prezenta cateva din lucrarile lui.
Un interlocutor placut, cu care am purtat o mica discutie.

Observator : Bun gasit Sylvio, interesante sculpturile tale, admise la aceasta selecta gala a sculpturii.
Ne poti vorbi despre acest drum pana la Al Green din Toronto ?

Sylvio Suga : De cand eram mic mi-a placut sa desenez, sa reproduc imagini si chipuri din fotografii.
Mai tarziu, dupa liceu, am trecut printr-o intimplare care mi-a schimbat viata, mi-a dat un nou tel, un nou sens vietii mele.
Deci cum spuneam in 1988 dupa liceu, terminasem electrotehnica in Caragiale, am fost repartizat ca electrician la IPB Militari, o inteprindere de constructii.
In prima zi de lucru cind m-am prezentat la serviciu a venit directorul la mine si mi-a spus ca de-a doua zi sa ma prezint la atelierul de prelucrat piatra fara vreo alta explicatie, de fapt explicatia a fost ca daca refuz sa lucrez acolo, nu trebuie sa mai vin deloc.
Ce puteam sa fac, neavind de ales, a doua zi m-am prezentat unde am fost trimis. Era perioada in care Ceausescu incerca din rasputeri sa-si termine Palatul ( Casa Poporului) cit mai repede.
Cind am ajuns la noul loc de munca am ramas profund impresionat de ce am vazut.
A fost dragoste la prima vedere. Un atelier de sculptura in care se produceau elementele arhitecturale ale casei poporului.
Am stiut imediat ca acolo este locul meu, ca trebuie sa fac parte din acel atelier, insa neavind o pregatire in acest domeniu am fost pus sa lucrez la o masina de taiat piatra.
Dupa vreo citeva saptamini plictisitoare am facut rost de o dalta si un ciocan si am cioplit in coltul unui bloc de piatra un chip de barbat cu barba. Intr-una din zilele urmatoare unul din sculptorii care instruiau la atelierul de sculptura a vazut blocul de piatra sculptat si a fost curios sa stie cine l-a facut. Atunci am fost invitat sa fac parte din grupul celor care urmau sa fie initiati in tainele cioplitoriei in piatra.
In scurt timp am inceput sa iubesc piatra si sa o respect pentru ca mi se parea uimitor cum dintr-un bloc de piatra extrasa din munte sa dai forma si sa o aduci la viata.
Mai tirziu, dupa un an de cind incepusem sa lucrez in acel atelier, m-am inscris la Scoala Populara de Arta sectia sculptura, clasa sculptoritei ceramist Simona Tanasescu care m-a initiat in tainele sculpturii artistice si de unde am absolvit dupa trei ani.
Am incercat sa imbin placutul cu utilul si am inceput sa sculptez semineie din care am inceput sa-mi cistig existenta. In scurt timp am devenit foarte cunoscut in acest domeniu fiind solicitat pentru semineele unice si artistice pe care le creiam.

O : Cum ai ajuns in Canada ?
S.S. In ianuarie 2004 am decis impreuna cu familia sa emigram in Canada, simteam ca trebuie sa fac o schimbare in viata si sa trec la alt nivel, insa nu intotdeauna este atit de usor cum ne imaginam.
Dupa un an de incercari de a ma adapta noii vieti in Montreal, am ajuns la un interviu in Toronto pentru un job in domeniul sculpturii la o firma cu traditie. Am fost acceptat si m-am mutat in Toronto unde am descoperit ca aici este locul unde vreau sa traiesc.
Din 2005 am devenit membru studioului de sculptura Al Green unde am creiat si am inceput sa particip la expozitii de sculptura.

In paralel am creiat o companie care se ocupa cu constructia si instalarea de seminee, cu fabricarea de elemente arhitecturale pentru cladiri, instalare de pardoseli de marmura, granit, limestone, etc.
Firma se mindreste cu faptul ca a luat parte la renovarea Primariei vechi din Toronto si a fabricarii si instalarii a 176 seminee in Trump Tower downtown Toronto.
Daca aveti nevoie de un semineu sau orice alta lucrare care implica orice fel de piatra ( placari de scari, pardoseli, countertops si vanities), va rog contactati-ma si impreuna vom gasi solutia potrivita.

Multumim Sylvio, asteptam sa ne inviti si la atelierul tau, de unde vom relua interviul.

N.O.
Adresa de e mail a lui Sylvio Suga este :
sylviosuga@yahoo.com

Observator
Observator    9/18/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian