Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Eugen-Florin Zamfirescu despre noua expozitie de tablouri in ulei " The Universe Vibrates” deschisa in Toronto

- Ce va preocupat si determinat sa creati aceasta noua serie de picturi?
- Sunt fascinat de timp, instrumente vechi, masinarii complicate, matematica, legile fizicii si conexiunea noastra cu trecutul, prezentul si viitorul.
De cand ma stiu am fost un tip curios si intotdeauna mi-a placut sa studiez, si nu doar arta. Diverse alte discipline m-au atras la fel de mult. In ultimii cativa ani m-am concentrat foarte mult pe fizica; cred din ce in ce mai mult ca filozofia nu mai poate sa raspunda intrebarilor noastre in ceea ce priveste tainele existentei si rostul nostru aici pe pamant. Asa ca pe langa istorie, sociologie, filozofie, am introdus in arta mea stiinta.

- Cum reusiti sa juxtapuneti sau sa mixati arta si stiinta in seria “The Universe Vibrates”?
- “THE UNIVERSE VIBRATES” este o incercare in a reprezenta artistic misterele universului si emotia pe care o resimt atunci cind ii inteleg sau descoper citeva din taine. Vad aceasta emotie ca pe efluvii de electricitate ce imi alearga pe creier. A descifra cum opereaza legile fizicii atat la nivel galactic cat si subatomic este ceva extraordinar, chiar daca deocamdata intelegem doar o fractiune din imensitatea cosmosului. Mi se pare extraordinar ca ceea ce era acum patru, cinci miliarde de ani roca fara de viata s-a transformat intre timp intr-o pleiada de existente dintre care unele chiar inteligente. Pe deasupra, faptul ca una din specii poate sa-si indrepte fruntea catre cerul noptii, sa se intrebe si sa dea raspunsuri pertinente referitoare la ce exista real dincolo de cortina noptii, este dupa mine cea mai inalta poarta spirituala prin care putem trece.

- Aveti un personaj central in aceasta serie de tablouri. Cine este? Pe cine reprezinta?
- Oamenii de stiinta sant din punctul meu de vedere adevaratii eroi ai timpurilor noastre. Ei inlocuiesc zeii, sfintii si regii trecutului. Lucratori fara pauza, mereu in cautare de raspunsuri, oamenii de stiinta viseaza si tes viitorul. Ca artist ma consider un partner natural al lor, o “sonda de explorare” in universuri nenascute, un satelit hoinar cautand prin arta existente alternative.
Caracterul central in aceasta serie - pe care l-am numit “proto-scientist” - realizeaza ca universul este plin de energie, de vibratii si populat de alte specii inteligente, ca viitorul depinde de a intelege cat mai complet aceasta realitate. Momentan are la dispozitie doar instrumente arhaice. Lupta pentru descifrarea misterelor cosmice este acerba si majoritatea intrebarilor raman fara raspuns. Deocamdata.
Pe linga proto-scientist am imaginat si un univers aparte de cel in care traim aici, acum. In fizica, in cosmologie, de curind s-a nascut o noua teorie numita “MULTIVERSE”(vine din “multiple- universes”) conform careia exista o infinitate de universuri. Sa ni le imaginam ca pe carti intr-o biblioteca fata sfarsit. Noi existam intr-una din acesta carti. Biblioteca este insa infinita, fiecare carte un univers cu legi proprii, entitati fascinante, culori, forme si interactii neobisnuite. “The Universe Vibrates” ne aduce in fata cateva pagini din aceste carti.

- Cum vedeti viitorul?
- Stiinta este un subiect vast si de multe ori inaccesibil. Prin arta incerc sa o prezint altfel, sa fie pe intelesul tuturor. Noua mea serie aduce in fata privitorului spatii fascinante, lumi alternative, forte si fenomene necunoscute, insa conform stiintei, de-a dreptul posibile undeva-cindva in infinitatea Multiversului.
Umanitatea nu a fost salvata niciodata de miracole sau superheroes. Ce ne trebuie este o curiozitate fara de sfarsit, o adanca sete de cunoastre, instrumente care sa ne ajute sa intelegem si sa interpretam necunoscutul si mai zic eu, artisti vizionari.

Nota Observator :
Expozitia “ THE UNIVERSE VIBRATES” poate fi vazuta intre septembrie 12 – 24 la TeodoraART Gallery, 214 Avenue Road, Toronto,
Marti – Duminica, 11am - 6pm.

Observator    9/12/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian