Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Actualitati in imigratia canadiana - Programul de sponsorizare a parintilor si bunicilor – a doua runda de selectie a dosarelor

In acest an gouvernul canadian a utilizat o noua metoda in prezentarea cererilor de parenaj pentru parinti si bunici. In cadrul acestui nou proces, persoanele dorind sa sponsorizeze parintii sau bunicii au trebuit sa completeze la inceput un formular on line, manifestindu-si interesul pentru acest program.
In primavara au fost selectionate aleatoriu 10 000 de persoane care au completat formularul mentionat si au fost invitate sa prezinte cererea de parenaj in 90 de zile lucratoare, deci pina la 4 august 2017.
Dar, ministerul nu a primit 10 000 de aplicatii complete la acea data si a hotarit sa trimita un al doilea rind de e-mailuri invitind alte persoane sa prezinte o cerere. Aceste persoane vor fi alese din aceeasi lista folosita in primavara

Atragem atentia persoanelor care si-au manifestat interesul de a parena membrii ai familiei (parinti, bunici) sa urmareasca cu atentie atit cutia de receptie cit si cea de spam si sa verifice daca nu au primit o invitatie, caci timpul acordat pentru depunerea cererii (cele 90 de zile lucratoare acordate si in runda precedenta) este pina la data de 8 decembrie 2017.
Subliniem ca invitatiile au inceput a fi trimise din 6 septembrie 2017 si numai persoanele selectionate vor primi un mesaj.

In acest moment, persoanele care au completat formularul de interes la inceputul anului, pot sa identifice numarul de confirmare a mesajului lor si cu acest numar sa verifice daca figureaza pe lista numerelor selectionate. Daca nu au acest numar de confirmare, pot scrie un mesaj catre CIC si vor primi raspunsul in zece zile lucratoare (http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/sponsor/pgp-confirmation.asp).
Persoanele care au primit o invitatie si nu au prezentat dosarul complet pina la 4 august nu vor avea o noua posibilitate sa depuna o cerere de parenaj in 2017.

Cei care nu au fost selectionati nici in primul tur si nici in al doilea, vor putea sa completeze din nou formularul de interes de a parena membrii ai familiei (parinti, bunici) la inceputul anului 2018.
In final, reamintim ca mai exista posibilitatea de a aplica pentru super visa in situatia in care vreti sa invitati parintii sau bunicii sa vina in vizita pentru o perioada mai indelungata, indiferent daca ati inceput o procedura de parenaj. Super visa permite o sedere in Canada de maximum doi ani, in timp ce o viza normala permite o vizita de sase luni dupa care trebuie parasita Canada sau facuta o cerere de prelungire de sejur.

Toamna se numara bobocii…

Si fiindca e toamna si tocmai a inceput noul an scolar, remarcam numarul record de studenti straini in institutiile de invatamint canadiene. Intr-adevar, a invata in Canada este o investitie interesanta caci studentii straini nu numai ca obtin o diploma respectata in toata lumea, dar au si posibilitatea sa munceasca in Canada, sa cistige o experienta de munca interesanta si valorizanta si, de ce nu, sa obtina rezidenta canadiana.
Interesul pentru studii in Canada era din ce in ce mai puternic in ultimii ani, studentii provenind din diferite tari ale lumii. De obicei familiile care asigurau suportul financiar cautau atit calitatea programelor de studiu dar si securitatea si stabilitatea sociala.

Mai recent, Brexitul din Europa, alegerile din SUA au facut ca orientarea catre institutiile de invatamint canadiene sa ia o amploare si mai mare determinind guvernul canadian sa ia masuri sa incurajeze studentii straini sa vina, sa studieze si mai ales sa obtina rezidenta permanenta.
Universitatea din Toronto este una dintre cele mai atractive din tara. Anul acesta au fost acceptati 17 452 de studenti straini in programele de ciclul 1 si 2, ceea ce reprezinta 20% din numarul total de studenti ( asa cum mentioneaza Radio Canada in articolul ‘’Le Canada, terre de prédilection pour les étudiants étrangers’’), in timp ce in urma cu 10 ani, erau inscrisi numai 7380 de studenti straini.

Ministrul imigratiei, Ahmed Hussen, promoveaza programele de educatie canadiene care atrag imigranti calificati si incurajeaza studentii straini sa se instaleze in Canada dupa terminarea studiilor. Studentii pot lucra timp partial in timpul studiilor (20 ore pe saptamina) fara sa aiba nevoie de un permis de munca distinct. Dupa ce termina studiile au un permis de lucru deschis pe o perioada egala cu cea a programului de studii (permis de munca post-diploma) ceea ce le permite sa aiba o experienta de munca interesanta, sa cunoasca si sa se integreze in societatea canadiana si sa obtina rezidenta permanenta.
Bineinteles, nu trebuie privite numai programele universitare. Programele colegiale sau cele profesionale sint interesante, dureaza mai putin, costa mai putin, asigura formarea in profesii in mare cerere pe piata de munca canadiana si implicit, deschid posibilitatea obtinerii rezidentei permanente.

Nu trebuie uitat ca pentru studentii straini este important sa cunoasca bine cel putin una dintre cele doua limbi oficiale in Canada (franceza/engleza), sa inceapa sa se informeze cu un an inainte de data la care ar dori sa inceapa studiile ca sa aiba timp sa cunoasca programele oferite, criteriile de admitere, eventual sa aplice pentru o bursa si bineinteles sa aiba timp sa faca procedurile de imigratie in conditiile in care obtinerea unui permis de studii poate cere 3-4 luni.

Nelson Mandela spunea ca ‘’ Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea’’. Eu as adauga ca e un instrument pentru a construi viitorul.
Sa auzim numai de bine.


N.O.
Anca Tismanariu ing, consultant de imigratie, membru al CRCIC, membru OIQ. Pentru întrebari sau sugestii pentru articole va rog scrieti la
ancagtismanariu @gmail.com


Anca Tismanariu    9/12/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian