Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Nemuritorul George Enescu - 19.08.1881 – 04.05 1955

Pe celebrul compozitor George Enescu, născut în Liveni-Vârnav (Bucovina mirifică) sub semnul lui Apoloo, ne este părintele spiriutual al tuturor slujitorilor muzicii, fiind primul român care a intrat în panteonul cultural mondial ale cărei opere sunt cântate de marile orchestre pe întreg mapamondul, îl vom avea din nou acasă la el şi în acest an la „Festivalului Internațional George Enescu” (2-24 septembrie).

Festivalul a avut deschiderea oficială în data de 4 septembrie 1958, la trei ani dupa moartea lui George Enescu, marcând debutul celei mai importante manifestări muzicale internaționale găzduite de România. Urma să se desfășoare din trei în trei ani, fiind însoțit de un concurs internațional în primele 5 ediții, întrerupt ulterior și reluat odată cu ediția din 1991. Iată ce scria discipolul genialului Enescu, lordul Yehudi Menuhin: „Am crescut în Africa, ascultând discuri cu Rapsodiile Române. Nu mi-am imaginat vreodată că într-o zi voi ajunge în Europa, de care mă îndrăgostisem ascultând muzica lui Enescu și că voi deveni parte din viața celebrului său discipol”.

Printre personalitățile care au participat la această ediție inaugurală s-au numărat nume importante ale scenei internaționale: soliști ca Yehudi Menuhin, David Oistrah, Halina Czerny-Stefanka, Nadia Boulanger, Monique Haas, Iacov Zak sau Claudio Arrau, iar dintre dirijori: Sir John Barbirolli, Carlo Felice Cillario sau Carlo Zecchi.

Ridicând cortina timpului, acolo în mijlocul naturii minunate a Moldovei, în satul Liveni, comuna Manoleasa, judeşul Botoşani a crescut micuţul George Enescu legănat de ciripitul păsărilor şi cântecele nemuritoare (doine, balade) ale rapsozilor populari, acolo în plai de dor nestăvilit s-a dezvoltat geniul său. La vârsta de patru anişori ştia să scrie, să socotească şi să mânuiască scripca fermecată... de care nu s-a mai despărţit toată viaţa, ca la numai cinci ani să dea primul său concert, după care a-nceput să studiile de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella.

Drumul spre afirmare al tânărului George Enescu a fost presărat cu succese remarcabile. Fiind neostenit luptător, devenise învingător cum singur mărturisea: „Odihneşte-te prin muncă”. A depus eforturi susţinute să „înveţe carte” (aşa cum îl sfătuia buna sa mamă - Maria, fiica preotului Cosmovici şi tatăl Costache Enescu) şi să stăpânească vioara ca un zeu olimpian, fiindcă purta în suflet un crez drag... „Muzica este viaţa mea”
Între anii 1888 și 1894 studiază la Conservatorul din Viena, având profesori printre alții pe Joseph Hellmesberger jr. (vioară) și Robert Fuchs (compoziție). Se încadrează rapid în viața muzicală a Vienei, concertele sale, în care interpretează compoziții de Johannes Brahms, Pablo de Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelssohn-Bartholdy, entuziasmând presa și publicul, deși avea doar 12 ani.
După absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, își continuă studiile la Conservatorul din Paris, între anii 1895 și 1899, sub îndrumarea iluştrilor profesori Martin Pierre Marsick (vioară), Andr Gédalge (contrapunct), Jules Massenet și Gabriel Fauré (compoziție).

La data de 6 februarie 1898 are debutul în calitate de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română.
În același an, începe să dea lecții de vioară la București și să dea recitaluri de vioară. Admirat de Regina Elisabeta a României (celebra iubitoare a artei, Carmen Sylva) era deseori invitat să execute piese pentru vioară în Castelul Peleș din Sinaia.

Enescu a pus pe muzică câteva dintre poemele reginei Carmen Sylva, dând naștere mai multor lieduri în limba germană. Prințesa Martha Bibescu și-l disputa pe marele compozitor cu regina, dar se pare că aceasta din urmă a reușit să învingă, George Enescu fiind un invitat permanent la palatul regal, unde lua parte la seratele muzicale organizate de regină.

Despre marele George Enescu s-au scis şi se vor scrie atâta timp cât se va cânta muzica sa, iar ca dovadă că-i nemuritor, amintesc despre o lucrare celebră „Imnul Regal” (orchestrat de grl. Ionel Croitoru şi cântat de Reprezentativa Anmatei MApN, dirijor col. Aurel Gheorghiţă) la 19 August 2014 https://youtu.be/9OyH124CXQc (accesaţi Google)
{Începând cu anul 1840 în Principatele Române s-a născut ideea unui imn național ce se cânta mai ales la festivitățile oficiale unde apărea domnitorul țării. În anul 1862 s-a organizat un concurs pentru Imnul de Stat al României. A fost reținută piesa „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei-Sale Prințul Domnitor” scris de Eduard Hübsch. În anul 1881 cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”. Imnul s-a cântat în mod oficial pentru prima dată în România, în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I. Imnul a fost preluat și inclus de George Enescu la sfârșitul lucrării sale Poema Română Op. 1 - 1898}. Soprana Rodica Anghelescu va cânta în Festival George Enescu 2017, invitată de onoare a Fundaţiei “REMEMBER ENESCU” – Preşedinte Alexandru Tomescu.

Glorie şi recunoştinţă veşnică iubitului nostrum compositor George Enescu!







Marin Voican-Ghioroiu    9/11/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian