Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Interviu cu Aurel Luca despre turneul teatrului Ludic in Canada

Înfiintat în anul 1978 la Casa de Cultură a Studentilor de către profesorul Aurel Luca, Teatrul Studentesc Ludic este formatia reprezentativă a studentilor din Centrul Universitar Iasi. Prin rezultatele si performantele obtinute de-a lungul anilor, trupa s-a făcut remarcată la nivel national si international. Actorii, studenti la aproape toate facultătile centrului universitar, au obtinut peste 450 de trofee si premii la toate festivalurile nationale si internationale la care au participat.
Referitor la biografia Teatrului " LUDIC" , este una care iti pot " lua mintile” … formatia s-a impus imediat prin performante excelente, iar acum, după 40 de ani de existentă a ajuns să fie considerată de jurii internationale cea mai valoroasă formatie din peisajul european la acest nivel . Formatia unică , singulară, cu peste 100 de participări la Festivaluri Internationale unde a reprezentat teatrul din Romania în Europa, Africa, Asia , America , Canada a fost onorată cu peste 450 de trofee , de la spectacole oferite în peste 45 de tări . Din anul 1993 a devenit prima formatie din România membră cotizantă si asociată la AITA/IATA. (ASOCIATIA INTERNATIONALĂ DE TEATRU AMATOR)

Eva Halus : - Dl Profesor Aurel Luca, ne bucurăm să vă avem dinnou printre noi în Canada! Din câte stiu, veti fi prezent împreună cu trupa la Festivalul International de Teatru din Mont Laurier si la Montreal, pentru spectatorii care vă îndrăgesc déjŕ si pentru cei ce vă vor descoperi pentru întâia oară.
Aurel Luca : - Double Defi organizează din 2003 acest important Festival Mondial de Teatru la Mont Laurier , acum aflat la cea de-a 8-a editie , în perioada 7 13 Septembrie 2017. Au fost selectate 25 de trupe de teatru din 19 tări de pe toate continentele. Teatrul " LUDIC" a fost selectat pentru a reprezenta teatrul din România . Amintesc că Teatrul " LUDIC ", din motive financiare, nu a lipsit decât la o editie , fiind trupa cu cele mai multe selectii ale Festivalului , fapt ce dovedeste performanta si valoarea artistică a formatiei. Anul acesta a fost selectat spectacolul " ULTIMUL GODOT ",o adaptare dramatică făcută de mine după texte ale lui Matei VISNIEC si Samuel BECKETT. Spectacolele vor fi jucate în limba română la Festival , fiecare formatie va juca în limba în care visează !

Eva Halus : - Vă dorim mult succes! Si când veti veni la Montreal?
Aurel Luca : - Pe 10 septembrie vom juca la Centrul Comunitar din Côte-des-Neiges (6767 blvd Côte-des-Neiges), sala 602, piesele CÂNTECUL LEBEDEI după A.P. Cehov si ULTIMUL GODOT. Spectacolele se vor desfăsura între orele 11h00 si 14h00.

Eva Halus : - Ce ne-ati putea spune despre trupa de actori cu care veti evolua în Canada? Numiti-i vă rog…
Aurel Luca : - - La Festivalul de la Mont - Laurier va fi prezentă doar o " firmitură " din Teatrul Ludic . Numele celor care vor juca : Alex. TODERASCU, Radu MIHOC , Luviu RAICAN . Dar formatia are în jur de 25 de actori cu un repertoriu de peste 15 spectacole diferite si cu stagiune si turnee cu caracter permanent.

Eva Halus : - Care a fost, după dumneavoastră cel mai răsunător succes din cariera Teatrului Ludic? Si care este cea mai frumoasă amintire până în present?
Aurel Luca : - Cel mai răsunător succes a fost cel din America,l în 1998, unde am jucat o stagiune cu patru spectacole diferite în mai multe orase. Fuseserăm invitati la Festivalul Mondial de Teatru de la Michigan, unde am fost selectati să reprezentăm România. Cu această ocazie, la invitatia Institutului Cultural Român, am oferit o stagiune teatrală la Chicago si la New York pentru comunitătile românesti. Un turneu lung si frumos!
Referitor la succese, putem spune că SUCCESUL este singura situatie care merge împreună cu Teatrul " LUDIC" , noi suntem o « sperietoare » la aproape toate festivalurile-concurs . Performanta si valoarea au mers împreună cu succesul. Referitor la cele mai fericite amintiri , este greu de rememorat , la cele peste o sută de participări internationale … Sigur, amintiri emotionale sunt legate de primul Festival în Franta, imediat după revolutie, atunci când cei din Franta au spus " În sfîrsit soarele din România a ajuns în Franta " . Amintiri minunate pot fi si cele legate de turneul în Liban în 2011 la invitatia Ambasadei României din Beirut în Liban, si a Institutului Cultural Român, care în acel an a preluat presedentia la nivel international. Am jucat în mai multe orase aproape de Siria plină de războaie. Piesele solicitate de ei au fost “Despre sexul femeii – Câmp de luptă în războiul din Bosnia », o adaptare după Matei Visniec si „Omul gunoaielor”, jucat în limba franceză. Toate amintirile în cei peste 40 de ani vor fi lecturate intr-o viitoare carte despre Teatrul " LUDIC "

Eva Halus : - Am auzit că dvs organizati la Iasi un festival international de teatru, “Zilele teatrului Ludic”. La a câta editie va fi anul acesta?
Aurel Luca : - Festivalul " ZILELE TEATRULUI LUDIC " este la Editia a X - in decembrie cu participare internationala.

Eva Halus : - Care este, după dumneavoastră, diferenta între lumea reală si cea inventată pe scenă, între un personaj real si unul creat?
Aurel Luca : - Sigur este o diferentă foarte concretă între lumea reală si cea inventată pe scenă, la fel si între un personaj real si unul creat. Dar totul tine de CREATIE , si lumea reală poate fi inventată si personalul real este un creator. " LUMEA ÎNTREAGĂ ESTE O SCENĂ" , după cum spunea Shakespeare, dar teatrul nu trebuie să fie o copie a realitătii.

Eva Halus : - Care sunt planurile de viitor?
Aurel Luca : - Planurile de viitor sunt legate de participări la festivalurile nationale si la Festivalul " LUDIC". Vă amintim că acum în Canada , după Festivalul de la Mont-Laurier, vom pleca la Toronto cu spectacole pentru comunitatea de români de acolo, unde suntem asteptati cu reprezentatii pe 16 si 17 septembrie.

Eva Halus : - Vă multumesc si vă urez mult success în continuare!








Eva Halus     9/7/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian