Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Adelaida Mateescu, matematician si grafician

Sunt prietenă cu Adelaida Mateescu din anii 70, deci de peste patru decenii. Ne-am cunoscut la un liceu din Bucuresti, ea era sefa catedrei de matematică - a studiat facultatea de matematică la Iasi- eu a catedrei de chimie. Ceea ce ne-a apropiat a fost nu numai respectul pentru profesiune, domeniu în care am colaborat cu rezultate remarcabile, dar si simtul umorului, exprimat de ea prin grafica din caricaturi, de mine prin scris. Ne amuzam, eu afisând lângă Laboratorul de chimie poante extrase din extemporalele elevilor, ea făcând expozitii de portrete ale colegilor, în cancelarie. Mini-expozitiile ei din scoală (organizase asemenea expozitii si la liceul Sf. Sava, unde fusese înainte), intitulate "Sarje colegiale", s-au bucurat de mare succes, ele aduceau zâmbetul pe fata celor obositi de vremurile grele pe care le trăiam, din toate punctele de vedere: politic, economic, cultural.

Când mi-am dat seama de uriasul potential si talent al prietenei mele, confirmat si de mama mea, critic de artă, i-am propus, în joacă, să-i fiu impresar. Artista era (si este încă) o persoană timidă si modestă, dar a acceptat propunerea mea. Eram pe atunci în corespondentă cu Mircea Septilici, căruia i-am propus o întâlnire pentru a-i prezenta potretele de actori realizate de Ada. Când le-a văzut, Mircea Septilici a lansat - pe loc- propunerea deschiderii unei expozitii în holul Teatrului de Comedie. Asa s-a născut "Exporampa", al cărei vernisaj s-a tinut în februarie 1978. Au vorbit la deschidere Mircea Septilici, Amelia Pavel (mama) si altii. Au fost prezenti o multime de actori si evenimentul a fost apoi mediatizat, aducându-i-se multe laude, în presă si la radio.

N-am încetat, după ce am plecat din tară 1982, să insist pe lângă artistă să-si scoată la vedere lucrările. Spre marea mea bucurie, nu am fost singura care i-a apreciat talentul. Participarea ei între 1985 si 1993 la cele 12 expozitii colective o dovedesc.

Usurinta de a exprima în cîteva linii o idee este prezent nu numai în potrete, unde ea stie să prindă expresia figurii, dar si în desenele care ilustrează texte. După 1982, anul plecării mele, a colaborat cu tatăl meu - care scria, în timpul liber, epigrame si catrene- scotând în fiecare an, pentru fiul meu, câte o carte unicat, intitulată "de la Adi si de la Bunicu' / Versuri ilustrate pentru ăla micu' " dactilografiată si legată de mâna, cu versuri de tata (Doru Pavel, jurist) si desene - în original- de Adelaida. Talentul ei de ilustratoare a fost pus în evidentă, public, prin aparitia, la sfârsitul anilor 90, a câtorva unor cărti pentru copii ilustrate de ea, iar la începutul anilor 2000 a creat coperte si ilustratii pentru volume editate în România si Canada. Iar acuma, cei care urmăresc publicatia online "LaPunkt" pot vedea nostimele ei ilustratii pentru textele scrise de mine.

În decursul primului deceniu al anilor 2000, graficiana a acceptat să se înscrie, la îndemnul meu, pe câteva site-uri culturale, unde postările potretelor ei s-au bucurat de o primire entuziastă. Muzicieni, actori, oameni politici, sportivi, oricine intra sub privirea si penita ei, condusă de o mâna fără gres, aducea bucuria si admiratia privitorilor.
În anii următori, munca mea de impresar s-a simplificat. Pe de o parte, numele si talentul Adelaidei începuse să fie cunoscut, pe de alta, desi la fel de modestă, artista a prins curaj si a participat la câteva concursuri. Cum era de asteptat, premiile n-au întârziat să apară. Citez câteva din ele:
• Premiul I, Laureat-grafică-etapă republicană C.R. Acordat de AAPA , 1987
• Premiul I de Caricatură la Festivalul National de Umor „Ion Canavoiu" , 2010
• Premiul Special la Salonul de caricatură ed XXII a Festivalului, 2014
• Premiul I de Caricatură la Festivalul National de Umor „Ion Canavoiu" , 2016

Când muzicologul si renumitul specialist din domeniul operei Costin Popa, cu care am pus-o în legătură, i-a propus colaborarea la volumul "Opera în potrete" (Ed. Pegasus Press, 2013), graficiana a acceptat să fie autoarea copertii si a potretelor din interior. Volumul s-a bucurat de mare succes. Acelei coperti i se datorează si ideea care a stat la baza conceptiei copertii pentru volumul meu "Oameni pe care i-am cunoscut" (Ed. Vatra Veche 2015).

Mi-ar trebui o carte întreagă ca să povestesc drumul pe care l-am parcurs împreună de-a lungul anilor. Ea continuă să dea si astăzi meditatii la matematică, se bucură de reusitele elevilori si, seara, când apare la TV vreo fizionomie interesantă, o prinde imediat într-un desen. Are în arhiva personală sute de portrete.
Observatorul din Toronto publică lună portretel desenate de Adelaida, artista fiind colaboratoarea permanantă de foarte multi ani deja.

Ne-am jucat, cele două prietene, toată viata si, din acest joc, s-a conturat o artistă de o incontestabilă valoare. Adelaida Mateescu este si o persoană de o calitate umană deosebită: din modestie, ar fugi de sub lumina oricărui reflector. Mă va ierta deci, sper, pentru includerea ei în rubrica de fată.








Veronica Pavel Lerner     8/19/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian