Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romānii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinć
Note de carierć
Condeie din diasporć
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouć
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrć
Traditii
Limba noastrć
Lumea īn care trćim
Pagini despre stiintć si tehnicć
Gānduri pentru Romānia
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivć 2019
Articole Arhivć 2018
Articole Arhivć 2017
Articole Arhivć 2016
Articole Arhivć 2015
Articole Arhivć 2014
Articole Arhivć 2013
Articole Arhivć 2012
Articole Arhivć 2011
Articole Arhivć 2010
Articole Arhivć 2009
Articole Arhivć 2008
Articole Arhivć 2007
Articole Arhivć 2006
Articole Arhivć 2005
Articole Arhivć 2004
Articole Arhivć 2003
Articole Arhivć 2002


Sfanta Alianta / Viziunea lui Donald Trump

Presedentia lui Donald Trump in USA si a lui Vladimir V. Putin in Federatia Rusa deschid noi perspective Sfantei Aliante / La Sainte-Alliance internationale a securitatii si pacii cu scopul de a asigura valorile și dragostei crestine in viata politica. Dupa doua razboaie mondiale si unul rece, in ultimul secol, presedintii, in acelasi timp conducatorii a celor mai mari armate crestine angajate direct in Chestiunea Orientala, din nou la ordinea zilei, sunt in cautarea unor solutii noi, de aceea trebuie sa urmarim cum vad ei lumea, planurile lor. De aceea reproducem din internet viziunea presedintelui SUA.

Donald Trump: Diplomaţii de carieră, care ne-au băgat de atītea ori īn rahat īn politica externă, afirmă că eu n-am experienţă īn materie de politică externă.
Ei cred că o diplomaţie īncununată de glorie cere ani de experienţă şi o īnţelegere fină a tuturor subtilităţilor pe care trebuie să le cīntărim cu atenţie īnainte de a trage vreo concluzie.
Şi doar atunci, diplomaţii īmbrăcaţi īn frac, se vor gīndi să acţioneze.
Uitaţi-vă puţin la starea lumii de la ora actuală. E un o adevărat balamuc, asta ca să fiu politicos.
Noi nu am mai trăit niciodată o perioadă aşa de periculoasă. Aşa-zişii specialişti din clasa conducătoare de la Washington sīnt, cu siguranţă, cei care ne aruncă pe noi īn rahat. Şi atunci, de ce ar trebui să continuăm să le dăm atenţie?
Anumiţi aşa-zişi experţi īncearcă să bage frica īn popor, spunīndu-i că programul meu ar face lumea mai periculoasă.
Mai periculoasă? Mai periculoasă decīt ce? Mai periculoasă decīt cea īn care sīntem acum?
Iată ce ştiu eu: Ceea ce facem noi, nu mai merge. Şi asta de mai mulţi ani, de pe vremea cīnd debutam eu īn afaceri şi mi-am dat seama că exista o apropiere īntre lucrurile destul de simple care-mi ieşeau bine.:
Cīnd vedeţi că vă īnfundaţi tot mai mult īntr-o groapă, īncetaţi să mai săpaţi.
Viziunea mea asupra politicii externe stă pe baze solide: a acţiona īn poziţie de forţă.Ceea ce īnseamnă că trebuie să menţinem o armată care să fie, de departe, cea mai puternică din lume.
Trebuie să demonstrăm voinţa de a ne utiliza puterea noastră economică, pentru a recompensa ţările care cooperează cu noi şi a sancţiona ţările care nu o fac. Asta īnseamnă să luăm urma băncilor şi instituţiilor financiare care spală banii pentru duşmanii noştri, şi care-i pun, pe urmă, īn circulaţie ca să susţină terorismul. Şi noi trebuie să creăm alianţe care să se arate benefice pentru noi şi pentru aliaţii noştri deopotrivă.
Dacă trebuie să continuăm fim Poliţaiul de serviciu al lumii, va trebui să fim plătiţi pentru asta.
Teddy Roosevelt s-a gīndit īntotdeauna că ar trebui «să vorbim īncet şi să agităm o măciucă mare». Nu mi-a fost teamă niciodată să ridic vocea ca să-mi apăr propriile interese, şi, sincer să fiu, nu īnţeleg de ce nu vorbim mai tare despre propriile noastre eşecuri.
Dacă nu ridicăm tonul, cum o să mergă lucrurile mai bine? Cīnd o să īncepem să cīştigăm şi noi?
America este cea mai puternică ţară din lume, şi nu ar trebui să ne fie frică să o spunem răspicat. Mike Tyson, celebrul boxeur supranumit «Iron Mike», a explicat o dată filosofia lui, spunīnd:
«Toţi avem un plan de acţiune, pīnă cīnd primim un pumn īn dinţi.»
Primul lucru pe care trebuie să-l facem, este să ne revenim īn urma acestui pumn.
Trebuie să cheltuim sumele necesare, ca să ne finanţăm armata. Acum 15 ani, am scris:
«Nu putem progresa īn obiectivele noastre militare şi diplomatice cu un regres īn Bugetul Apărării.»
Cel mai bun mijloc de a nu fi nevoiţi să utilizăm puterea militară e de a asigura vizibilitatea acestei puteri.
Cīnd oamenii vor şti că noi vom utiliza forţa, dacă va fi necesar, şi că sīntem cu adevărat hotărīţi să o facem, ne vor trata altfel.
Cu respect.
La ora actuală, nimeni nu ne mai crede, pentru că ne-am arătat slabi īn abordarea chestiunii militare din Orientul Apropiat şi din alte părţi ale Lumii.
Să reīntărim puterea armatei noastre este o afacere bună, dacă stăm să ne gīndim la alternativă. Cumpărăm pacea şi ne sanctuarizăm securitatea naţională.
La ora actuală, armata noastră este īntr-o stare proastă. Am redus dimensiunea forţelor noastre şi nu le dăm nici cele mai bune echipamente.
Recrutarea celor mai buni indivizi a diminuat simţitor şi nici nu putem să-i ajutăm pe recruţii pe care-i antrenăm ca să obţină nivelul care se cere.
Se pun numeroase īntrebări īn legătură cu arsenalul nostru nuclear. Cīnd citesc raporturile pe acestă temă, sīnt şocat.
Nu e de mirare că nimeni nu ne mai respectă. După cum, nu e surprinzător nici că nu mai cīştigăm niciodată.
Să cheltuim bani pentru armata noastră e o idee bună şi din punctul de vedere al afacerilor.
După părerea voastră, cine ne construieşte avioanele şi navele şi toate echipamentele de care armata noastră ar avea nevoie?
Muncitorii americani, ei sīnt cei care le construiesc. Prin urmare, să ne īntărim armata ar fi mai mult decīt oportun, pentru că aceasta ne-ar permite să injectăm bani īn sistem şi, īn acelaşi timp, să dăm de lucru la mii de oameni.
Mai există şi o altă modalitate prin care să plătim modernizarea armatei noastre. Dacă alte ţări depind de noi, ca să le protejăm, nu ar trebui ele, oare, să se asigure că noi chiar avem capacitatea să o facem? Nu ar trebui ele, oare, să fie gata să plătească militarii, bărbaţi şi femei, şi materialul pe care īl furnizăm?
Urmīnd cursul petrolului, Arabia Saudită cīştigă īntre o jumătate de miliard şi un miliard īn fiecare zi. Ea nu ar exista şi nu s-ar bucura de bogăţiile ei, fără protecţia noastră. Noi nu obţinem īn schimb nimic de la ei.
Nimic.
Noi asigurăm protecţia Germaniei. Noi protejăm Japonia. Noi protejăm Coreea de Sud. Sīnt ţări bogate şi puternice. Noi nu obţinem īn schimb nimic de la ele.
Ar fi timpul pentru o schimbare īn acest sens. Ar fi timpul ca noi să fim din nou cīştigătorii.
Noi avem 28.500 de soldaţi americani extraordinari pe graniţa dintre sudul şi nordul Coreei. Ei se expun zilnic la pericole. Ei sīnt singura īntărire care protejează Corea de Sud. Iar noi ce obţinem īn schimb din partea Coreei de Sud? Ei ne vīnd produsele şi cu profit frumuşel. Ei ne fac nouă concurenţă.
Noi am cheltuit două trilioane de dolari ca să facem ceea ce am făcut īn Irak. Īncă nu ştiu de ce am făcut-o, dar am făcut-o.
Irakul stă pe un ocean de petrol. Ar fi exagerat din partea noatră să le sugerăm să contribuie la propriul lor viitor?
Şi după sīngele şi banii pe care i-am vărsat, īncercīnd să aducem un dram de stabilitate poporului irakian, nu ar trebui, oare, să fie şi ei gata să participe la reconstruirea armatei care s-a bătut pentru ei?
Cīnd Kuweitul a fost atacat de Saddam Hussein, toţi bogătaşii kuweitieni au fugit la Paris.
Nu s-au mulţumit să īnchirieze apartamente de lux, au ales să stea īn īntregi hoteluri şi īntregi clădiri.
Trăiau ca regii īn timp ce ţara lor era ocupată.
Către cine s-au īntors să ceară ajutor? Către cine altcineva decīt Porumbelul Unchiul Sam. Către noi!
Am cheltuit miliarde de dolari trimiţīnd armata noastră să cucerească Kuweitul.
Soldaţii noştri au fost ucişi şi răniţi, dar irakienii s-au īntors la ei īn ţară.
Cam la două luni după război, mai mulţi kuweitieni s-au prezentat la biroul meu să discute o afacere pe care voiam s-o fac cu ei. Credeţi-mă, nu voiau deloc să piardă banii īn această afacere.
Mi-au zis:
«Nu, nu, nu ne place să investim īn America. Avem un mare respect pentru voi, dar vrem să investim īn altă parte.»
Noi tocmai le repusesem ţara īn mīini.
Ei urmăreau la televizor īn cele mai bune camere de hotel din Paris īn timp ce băieţii noştri se băteau pentru ei.
Şi ei, nu voiau să investească īn ţara noastră!
Cīt de proşti putem fi?
De ce n-am īncheiat cu ei un acord care să stipuleze cīt să ne plătescă, pentru că le dăm ţara īnapoi?
Ar fi plătit oricīt, dacă le-am fi cerut.
Ceea ce vreau să spun e că noi cheltuim trilioane de dolari pentru a proteja alte ţări.
Noi plătim astfel privilegiul de a ne bate īn locul lor.
A venit timpul ca restul țărilor Lumii să-şi plătească partea lor şi, dacă voi avea un cuvīnt de spus īn chestia asta, ele vor plăti!
***
Marea īntrebare pe care şi-o pun oamenii īn materie de politică externă este următoarea: din ce moment trebuie să īncepem să ne trimitem trupele la sol? Nu trebuie să ne fie teamă să ne utilizăm militarii noştri, dar să ne trimitem fiii şi fiicele ar trebui să fie ultima soluţie.
Am văzut ce le fac războaiele copiilor noştri. Am văzut trupurile lor sfīrtecate, cunosc toate ororile care stau īn capetele lor şi consecinţele teribile ale traumatismelor.
Nu putem să angajăm trupele americane pe cīmpurile de bătălie fără un real şi tangibil obiectiv.
Regulile mele privind angajarea la sol au fost īntotdeauna foarte simple: ca să intervenim īntr-un conflict, trebuie să existe o ameninţare directă care să apese asupra intereselor noastre naţionale.
Ameninţarea ar trebui să fie perceptibilă la un asemenea nivel, īncīt cea mai mare parte a americanilor ar trebui să ştie unde este punctul fierbinte de pe glob şi să īnţeleagă de ce ne implicăm īn acel conflict.
Şi am face bine dacă am avea un plan beton de a cīştiga şi apoi de a pleca din zonă.
Īn alte cuvinte, strategia mea ar fi net opusă celei prin care am intrat īn războiul din Irak.
Irakul nu era o ameninţare pentru noi. Poporul american nu avea nici cea mai mică idee care e motivul pentru care Administraţia Bush a decis să atace.
Sclipitorii noştri strategi au fost nevoiţi să manipuleze rapoartele serviciilor secrete şi să-şi justifice invazia. Noi am utilizat aşa-zisele arme de distrugere īn masă ale lui Hussein ca justificare.
Nu exista niciun plan (sau exista unul, foarte prost) de a cīştiga şi a pleca. Īnainte să se fi declanşat războiul, m-am opus acestuia vehement.
Pentru mine, nu avea niciun sens. La ora aceea am spus că va fi un dezastru şi că va destabiliza tot Orientul Apropiat.
Am spus că, fără Irakul care să-l reţină, Iranul va īncerca să preia controlul asupra Orientului Apropiat.
Şi exact asta s-a īntīmplat.
Sīnt regiuni īn lume unde recursul masiv la forţă e necesar. Ameninţarea ISIS e reală.
E un nou tip de inamic şi trebuie să-l oprim. Cu cīt aşteptăm şi nu facem asta, cu atīt mai periculos va deveni acest inamic. N-avem nevoie de un nou 11 septembrie pentru a īnţelege că aceşti tipi vor să ne ucidă şi că nu facem destul pentru a īmpiedica forma lor vicioasă de terorism.
Titlurile de o şchioapă şi reportajele video ne spun cu cine avem de-a face:
Violuri, răpiri, alinierea de civili pentru a le tăia capetele.
Există de asemenea dovezi evidente că ISIS a recurs la arma chimică.
A venit timpul ca noi să dăm un răspuns serios.
Fie ne batem ca să cīştigăm, fie continuăm să fim marii perdanţi.
Din nefericire, va trebui fără īndoială să trimitem trupe la sol pentru a se bate cu Statul Islamic.
Nu cred că e necesar să fac publică strategia noastră. Īn fapt, una dintre gafele politice cele mai ridicule pe care preşedintele Obama le-a comis a fost de a anunţa calendarul retragerii trupelor noastre din Irak şi Afganistan.
Dacă consilierii militari o vor recomanda, va trebui să angajăm un număr limitat, dar suficient de trupe pentru a se bate la sol.
Am putea de asemenea uşor să extindem operaţiunile noastre aeriene pentru a face imposibil ISIS să găsească refugiu īn regiune. Politica noastră de a īncerca să fim «consilieri» pe teren īn mod sigur a eşuat.
Īn acelaşi timp, am o perspectivă unică asupra a ceea ce-am putea face. Īn timp ce ISIS este cel mai violent inamic al nostru, el a reuşit să recupereze petrolul din Irak şi Siria, pe care ar fi trebuit să-l luăm noi. Acest petrol, alături de răpiri şi extorsiuni, le finanţează lor armata.
Īntotdeauna am fost adeptul ideii bombardării acestor cīmpuri de petrol cu scopul de a le tăia sursele de finanţare.
Aceasta nu ar afecta, sub nicio formă, producţia mondială de petrol, dar ar reduce drastic capacitatea lor de a finanţa terorismul.

viorel roman
roman@uni-bremen.de

Viorel Roman    8/12/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian