Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


75 de ani dela infiintarea Asociatiei Presei Straine din Hollywood

"Sa fie intr-un ceas bun!" cum se spune la noi. Spre sfirsitul celui de a 2-lea razboi mondial, in 1943, citiva ziaristi straini din Los Angels desemnati sa raporteze si despre ce se intimpla in Hollywood - Cetatea Filmului - au format Asociatia Presei Straine sau HFPA. Ca orice organizatie - in special non-profit - s-au izbit la inceput de tot felul de probleme de locatie, organizatie, fonduri, etc. si, in special credibilitate, dat fiindca multe publicatii erau raspindite si in afara sferei marilor tari. Plus ca, la ora aceea, Hollywood-ul nu si-a dat seama de valoarea pietei straine care azi aduce mai mult venit si profit decit ce ofera cele din Statele Unite. Cu timpul, cu ocazia lansarii premiilor HFPA-Golden Globes si a alegerii contenstantilor cu peste 70% success - vis-a-vis recomandarilor facute de Motion Pictures Association of America, sau MPAA - cu cca. 6000 de membrii din Industria Filmului - a carei Academie au lansat istoricul si prestigiosul "OSCAR" - o atentie speciala a inceput sa se rasfringa tot mai mult asupra "bietilor" Corespondenti Straini, mai ales ca acestia numarau cca. 90 scriitori sezonati, dedicati artei vizuale ale filmului si televiziunii. Intr-un fel, subtitlitatea unei imagini a lui David-contra lui Goliath sau chiar a Broastei Testoase versus altor "alergatori rapizi" si care, pina la urma cistiga in ciuda, este evidenta astazi, mai mult ca oricind!

Sigur ca exista o diferenta care, ironic cum ar fi, satisface in plus predilectia celebritatilor de a participa, si anume... formatul decernarii premiilor, care include nu numai Film, dar si Televiziune! La "Oscar", de exemplu, celebritatile impreuna cu executivii studiourilor si caselor de productie cu invitatii lor, sint asezati ca la un teatru rind dupa rind, care, dupa terminarea decernarii premiilor, se imprastie la multitudinea de banchete patronate de studiourile respective. La HFPA, insa, participantii sunt asezati cite 10 in jurul unor mese rotunde, unde l-i se serveste un diner extravagant, dupa care incepe show-ul prezentarilor. Daca nimic altceva, faptul ca musafirii se pot misca intre mese, multi intilnindu-se ocazional dat fiind orarele lor de filmat in locatii in jurul lumii, deja prezinta o nota in plus de congenialitate fata de evenimentul de la "OSCAR".

Natural, asta se rasfringe si asupra membrilor organizatiei HFPA cu care se vad mai des dat fiind interviurile ce urmeaza lansarii fiecarui film. Ca atare, membrii HFPA sint printre primii din afara circuitului Presei locale si chiar mondiale, care dau tonul, dat fiind valoarea voturilor lor transmise prin decernarea Globurilor de Aur si care au inspirat si pe cele pentru Oscar. Asa se face ca MPAA a hotarit sa mute calendarul lor mai indepartat de cel al HFPA care este in Ianuarie, ca sa nu se lase influentati de hotaririle luate; aceasta se poate remarca si cind membrii HFPA viziteaza anual Festivalurile de Filme unde pot descoperi noi cineasti pe care sa-i incurajeze sa-si trimeata lucrarile in competitie in cadrul categoriei respective a Globului de Aur. Unul din cele mai importante Festivaluri de Filme este cel de la Toronto, pe care HFPA il co-sponzoreaza impreuna cu Revista In-Style si care este un eveniment atit de special!

Totodata, trebuie expus si faptul ca, dealungul anilor, dat fiind pozitia unica a membrilor HFPA-ului care se imprietenesc cu majoritatea categoriilor de Producatori, Regizori si Actori - prin sutele si miile de interview-uri cu Celebritati si Personalitati – se publica articole ce sint raspindite in tarile respective si citite de milioane de oameni, discutiile incluzind si promovarea locatiilor tarilor respective si in special, a Industriei de Filme si TV in tarile natale, cit si a noilor talente ce patrund peste frontierele lor spre o piata mondiala.

Mai tineti minte din tara revistele CINEMA, SAPTAMANA CAPITALEI, MATCH, VIVA si 20ANI care, printre altele, ofereau o "fereatra" in lumea cosmopolitana a culturei mondiale? Din pacate, Romania nu si-a creiat o ROMANIAN FILM COMISSION inregistrata cu AFCI (Association of Film Commissioner International) ca sa se intruneasca anual la Hollywood si sa promoveze Industria de Filme din tara, in plus de ce face HFPA individual cu articolele membrilor. Pacat, caci tarile din jurul Romaniei participa din plin!

Mai important, insa, este faptul ca programul de filantropie a HFPA-ului a donat si anul acesta inca US$2,8 milioane invatamintului cu programe pentru studenti cineasti, intreprinderi care repara si reintregesc tehnic vechile filme turnate pe celuloid si care sint pe cale de disparitie, si chiar organizatiilor de sanatate care utilizeaza "Arta filmului" ca un fel de medicament de reintregire mentala si creativa, indiferent de virste - dela copii cu probleme speciale, la casele de pensionari carora le usureaza batrinetea. Ca atare, in total - dela infiripare si pina azi, HFPA a donat peste US$30 Milioane! Faptul ca aceasta asociatie de Corespondenti Straini a ajuns sa fie apreciata si aplaudata de Industria Filmului si Televiziunii din Hollywood si restul lumii, denota din plin reflectia influentei articolelor membrilor din tarile respective unde filmele si programele televiziunii sunt vizionate.

In curind, aceasta associatie va pune bazele unei case pentru ziaristii retrasi la pensie, fapt care il consideram ca o incoronare si omagiu adus celor care, cu 75 de ani urma, au infiintat acesta prestigioasa organizatie.

Ray Arco
HFPA membru
(vezi IMDB)

dela Ray Arco, corespondentul nostru din cetatea filmului.    8/10/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian