Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


„Out of Europe / Dincolo de Europa” un jurnal de călătorie de Dan Mihai Stefănescu

„Out of Europe / Dincolo de Europa”, Editura „Din condei”, Bucuresti, 260 pagini – Reportaje conferenturistice ilustrate ale unor călătorii efectuate de Dan Mihai Stefănescu, între 1988 si 2015, în 15 tări din afara Europei: Africa de Sud, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, Egipt, India, Israel, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, S.U.A., Taiwan si Tunisia.

Dacă până în 1989 românii stiau prea putin sau deloc despre ce înseamnă să călătoresti în străinătate, odată cu căderea regimului comunist de la Bucuresti a devenit posibilă cunoasterea acelui spatiu interzis, aflat dincolo de hotarele tării. Asa se face că locuitori ai plaiurilor mioritice au ajuns să străbată întregul mapamond, să culeagă impresii de pe toate meridianele si să contribuie activ la promovarea imaginii tării noastre în lume. Unul dintre acestia este si Dan Mihai Stefănescu, autorul volumului „Out of Europe / Dincolo de Europa”, care contine, asa cum afirmă scriitorul însusi, „însemnări minutioase”, înmănuncheate într-un adevărat „caleidoscop geografic si cultural”. „Încerc să aduc un suflu nou, neobisnuit, atât pentru umanisti, cât si pentru realisti… Sunt atâtea lucruri frumoase de văzut în lume”, spune acesta în deschiderea cărtii.

Cercetător stiintific laureat cu Premiul Academiei Române (Tensometria Mărimilor Mecanice, 1991) si specialist recunoscut la nivel mondial (Springer Handbook of Force Transducers, 2011), Dr. Dan Mihai Stefănescu construieste si reconstruieste în cartea sa, riguros si perseverent, dintr-o perspectivă obiectivă, texte bogate în informatii si înglobând imagini spectaculoase. Dovedind spirit de observatie de jurnalist, pe alocuri ironic, scriitorul reuseste să reinventeze notele de călătorie, realizând o combinatie inedită de jurnal intim si ghid de călătorie universal. Participant la reuniuni stiintifice ale IMEKO (International Measurement Confederation) în calitate de reprezentant oficial al României, dar si de autor, a avut oportunitatea să intre în contact cu medii culturale mult diferite de ale tării noastre. Acest lucru i-a permis să culeagă o multitudine de impresii, inedite pentru cititorii români. Inspirat ilustrat cu imagini surprinse la fata locului, jurnalul de călătorie „Out of Europe / Dincolo de Europa” ne încântă prin prospetime, ingeniozitate, originalitate si umor. Discursul natural conferă o notă specifică de autenticitate, ce îndeamnă la o lectură atentă a minunatelor experiente pe care le-a trăit autorul în diverse tărâmuri exotice din Asia, America, Africa si Oceania.

Îngemănând talentul de scriitor cu rigoarea cercetătorului stiintific, Dr. Dan Mihai Stefănescu ne propune în cartea sa modele si fapte unice, reproducând cu maximă fidelitate experiente aflate la confluenta dintre estetic si extraestetic (aspecte sociale, politice, morale). Oprind clipa, scriitorul ne introduce într-o lume mirifică, plină de suspans, ce se cere descoperită prin explorarea atentă a filelor de jurnal pe care ni l-a încredintat, consemnând atent si minutios specificul locurilor explorate în numeroasele sale călătorii. Spirit multidisciplinar, autorul culege informatii ce se referă deopotrivă la istorie, geografie, religie si economie, domenii pe care le prezintă cu abilitate si usurintă. Înzestrat în acelasi timp si cu gândire practică, reuseste să educe prin reportajele sale conferenturistice, să pună în valoare ambianta locurilor pe care le-a străbătut, oferindu-i astfel, cititorului, posibilitatea de a lua parte la spectacolul lumii si al vietii, asa cum curge el la mii de kilometri depărtare de Europa si, implicit, de România. Iată, spre exemplificare, câteva impresii din China: „Revăd canalele, în lungul cărora ‘răsar’ asezări din povesti, cu ‘arhitectură’ arhaică… O viată simplă si linistită, în care pescuitul este o ocupatie solitară si naturistă. Cu 15 yuani am cumpărat o acuarelă portocalie (obsesia mea olandeză)...” Sau, prin descrierea gheiselor din Kyoto cu naturalete si empatie, autorul lasă impresia de continuator modern al romanului lui Pierre Loti „Doamna Crizantema”. Particularizările se îmbogătesc în acest mod prin nuante, dând senzatia de armonie. De altfel, în Out of Europe / Dincolo de Europa”, materialul folosit de autor prinde formă si culoare tocmai datorită modului în care este lucrat, transformat, preschimbat din imagine culeasă la fata locului, în miscare, în comunicare. Pentru scriitor, interferenta dintre frumos si bine, dintre estetic si etic, dintre artistic si stiintific este o necesitate, care este rezolvată ingenios, cu sensibilitate si stil.

Echilibrul interior, măsura, dar si deschiderea la nou sunt definitorii pentru Dan Mihai Stefănescu, toate acestea culminând într-o sinteză de impresii si reactii afective, captivante pentru cititorii de pretutindeni. Îmbinând satisfactia călătoriilor cu programul stiintific, autorul scrie sub forma unei mărturii la persoana întâi, având ca elemente definitorii simplitatea si firescul. Coloratura optimistă a cărtii, pitorescul imaginilor, exuberanta si verva naratiunii reprezintă amprenta specifică a autorului. Obiceiurile, conceptiile din acele părti ale lumii vizitate de scriitor, dar si descrierile, care sugerează coloritul si climatul local, portretele ,detaliile, asa cum sunt ele prezentate, reconstituie si pun în lumină un întreg univers, viata în sine, asa cum se desfăsoară ea departe de cadrul mioritic. O descriere de natură aminteste de romantismul lui Heinrich Heine în „Icoane de călătorie”: „Mă bucur de farmecul mediteraneean: soarele lenevos din martie, briza usoară, nisipul fin si cerul albastru din ilustratele italiene.”

Monumentală ca viziune, cartea ar putea avea subtitlul „Cum arată lumea văzută de un român deloc sărac cu duhul”. Scriitorul are capacitatea de a sumariza narativ si descriptiv elementele definitorii ale culturii în mijlocul căreia se află la un moment dat. De pildă, „experienta asiatică este extrem de complexă si te obligă la tactici adecvate; pe fondul unei rezistente (si răbdări) deosebite trebuie să-ti rafinezi inteligenta de felină.” Unificat si consolidat prin ceea ce Tudor Vianu, in „Arta prozatorilor români”, numeste „functia socială si estetică a artei”, jurnalul de călătorie semnat de Dan Mihai Stefănescu ne prezintă într-un mod inedit, pozitiv si hâtru, din care răzbate si iubirea de oameni, imaginea coexistentei umane, exprimată într-un singur cuvânt: „internationalizare”. Concret, autorul tine să precizeze: „Internationalizarea la nivel omenesc este cel mai frumos reflectată de portretul Narei – nu este vorba de vechea capitală japoneză, ci de colega mea de la Metrologia din Mongolia, una dintre cele mai vechi tări comuniste”. „Configuratia internatională” în care evoluează autorul reportajelor conferenturisitice ilustrate conturează si asază reperele spatiale si temporale ale lucrării si reprezintă, totodată, liantul si factorul de echilibru, aceasta în conditiile în care îsi dă seama că stă în puterea sa să caute mereu si mereu alte locuri, ajungând astfel la noi vise împlinite. „Se zice că fiecare are o Americă a lui, asa încât nu mă sfiesc să vă prezint o viziune proprie”, iată o posibilă definitie a lumii, asa cum ne-o înfătisează scriitorul în „Out of Europe / Dincolo de Europa”.

Intensitatea relatării dă senzatia unei continue forte de regenerare, iar stările, emotiile si trăirile sufletesti prin care trece cel ce a scris sunt simbolic si spontan transpuse în această declaratie: „Îmi dau seama că am jucat într-un palpitant film de aventuri, păstrând si rolul de martor ocular si cultivând atributul de scriitor în cel mai propriu sens al cuvântului: cel care scrie, desigur in beneficiul tuturor.” Pulsatia vietii, misterul si frumosul, simfonia emotiilor descrise de Dan Mihai Stefănescu vibrează armonios de la un capăt la altul al volumului care îi poartă semnătura. O adevărată sinteză de confluente literare si stiintifice, cartea sa prezintă lumea văzută de un român luminat, deschis la nou, a cărui expresie creatoare îsi găseste împlinirea în acest spectaculos jurnal de călătorie.







Corina Diamanta Lupu     8/7/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian