Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Muzicieni aniversati in Iulie

Iata-ne in “ luna lui Cuptor” Va amintiti numele ce I s-a dat candva lunii Iulie ?...
Au ramas in istorie denumirile unor perioade ale anului pe care oamenii le-au creat dupa cum se simteau.
Unele s-au pastrat,altele au fost uitate. Nu degeaba se spune : “Vreme vine, vreme trece, De e rau sau de e bine, tu ramai la toate rece “…

Cum o fi fost oare vremea in iulie 1520 cand s-a nascut Vincenzo Galilei,tatal celebrului astronom si fizician Galileo Galilei ? A fost un creator de inalta clasa care a lasat 3 volume de madrigale si lucrari cu character teoretic .
In 1714 –iulie s-a nascut in Germania un mare compositor : Cristoph Gluck,unul dintre primii creatori de opera.El a compus : Orfeu si Euridice,Alcesta, Paris si Elena si altele prezentate in premiera la Viena.

In 1854 s-a nascut la Moravia in Cehia compozitorul Leo Janacek ,unul dintre cei mai important compozitori din Cehia. El a lansat in 1916 opera “Jenufa” care i-a raspandit numele in toata lumea. A realizat apoi operele: Destinul,Vulpea vicleana,Katia Kabanova,Sarka si altele. Leo Janacek a creat multe lucrari cu character religios si lucrari simfonice precum ; Taras Bulba, Blanick si altele. Leo Janacek a creat si concerte pentru pian si orchestra, muzica de camera,etc A lasat lucrari teoretice despre compozitie si armonie. Prin caracterul lor original creatiile lui Leo Janacek ocupa un loc important in evolutia muzicii modern.

In iulie 1900 s-a nascut in America celebrul trompetist Louis Armstrong care a lasat in istoria culturii musicale mai mult de 1500 lucrari inregistrate pe discuri ce au fost raspandite in toata lumea. In 1965 impreuna cu orchestra sa a concertat si la Bucuresti.
Annie Fischer a fost o pianista, nascuta la Budapesta in iulie 1914 care a uimit lumea inca din copilarie prin virtuozitatea cu care canta la pian. Annie Fischer a concertat de multe ori in tara noastra mai ales la Bucuresti si Cluj.
In 9 iulie 1849 , s-a nascut in Italia la Bologna Ottorino Respighi, care ca violinist a cantat in orchestra operei din San Peterrsburg unde l-a cunoscut pe Rimski Korsakov. Intors la Roma a devenit professor la Academia Santa Cecilia. Ottorino Respighi a lasat multe creatii : 10 opere, lucrari vocal simfonice,piese pentru pian, si pentru vioara

Tot in 9 iulie insa in 1886 s-a nascut la Paris Ion Hartulary Darclee fiul celebrei cantarete de opera de origine romana Hariclea Darclee. A fost dirijorul orchestrei simfonice a Radiodifuziunii Romane.Datorita inregistrarilor pe care le-a realizat poate fi ascultat si acum ceea ce insemneaza ca nu se poate sa fie uitat..

Carl Orff compositor si dirijor care s-a nascut in Germania la Munchen in iulie 1895. La terminarea studiilor si-a inceput cariera de dirijor tot la Munchen.A devenit celebru datorita cantatei “Carmina Burana “ Atras fiind de arta teatrala a fost entuzismat de dorinta de a reinvia unitatea teatral muzicala a teatrului antic.Asa a realizat :” Antigona” dupa Sofocle,si” Triumful Afroditei” A realizat aranjamente pentru cateva opera de Monteverdi.In iulie 1675 s-a nascut la Venetia ANTONIO VIVALDI marele violinist al epocii respective.A studiat vioara cu tatal sau.A fost preot si professor de muzica si dirijor.A ramas in istorie datorita creatiilor componistice. Una dintre cele mai cunoscute creatii ale sale este “Anotimpurile”. Fiind preot a concertat mai putin.
.
Pentru ca luna iulie este perioada in care s-au nascut cativa dintre marii cantareti de opera din tara noastra ii vom aminti acum.

Una dintre cele mai célčbre mezzosoprane,chiar din lume, a fost romanca Zenaida Palli nascuta in 10 iulie1919 la Soroca-Basarabia. A avut o cariera stralucita pe plan international din care cauza din nefericire a parasit tara si s-a stabilit prin America Latina Spre tristetea noastra am auzit trista veste din presa internationala

Basul Nicolae Secareanu nascut in 13 iulie 1901 in Teleorman a fost unul dintre stralucitii interpreti de opera din Romania. Si-a facut studiile la Milano insa si-a dorit sa slujeasca arta tarii sale din care cauza s-a intors la Bucuresti..Aici si-a desfasurat activitatea profesionala ca solist al operei Romane si professor la Conservator.
In perioada cand a fost solist al operei Bucurestene a fost coleg cu alti mari artisti. Astfel a fost grupul numit de public “Sextetul de aur” din care au facut parte:Valentin Teodorian,Constantin Gabor,Nicolae Secareanu,Zenaida Palli,Arta Florescu si Magda Ianculescu.

Pe plan international au fost marii cantareti:Mario del Monaco,Giuseppe di Stefano,violonistii :Jsaac Stern, Ernest Bloch,Eugene Jsaye,mari pianisti :Enrique Granados,Alfredo Casella,Paul Baumgartner,Carlo Zecchi, si multi altii
Vedeti cat de bogata este cultura oamenilor amintindu-I doar pe unii dintre ei.

Florica Gheorghescu / Toronto

Florica Gheorghescu    7/25/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian