Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Inchiderea Săptămânii Culturale de la Câmpul Românesc din Hamilton Ontario

Vremea a fost foarte frumoasă in această zi.
Am ajuns devreme si am avut timp sa inotăm in piscine câmpului.
Ne-am delectat si admirat, din nou , sculpturile lui Nicăpetre de pe aleea scriitorilor, am vizitata mica capela.

S-au aniversat 50 de ani de la prima editzie a săptămânii câmpului RO; organizatorii si-au dat toată silinta să aducă oameni deosebiti si să organizeze evenimentul cât mai bine.
Cam pe la ora 3 după amiaza au inceput prezentările de incheiere.
Moderator si prezentator a fost domnul Dumitru Puiu Popescu

S-a inceput cu evocarea personalitătilor care au contribuit de-a lungul timpului la fondarea Câmpului Românesc si la evolutzia Asociatziei Culturale Române din Hamilton, ACR,

Moderatorul a propus un moment de reculegere in memoriam a celor care au participat, in vreme, la activitătile culturale de la Câmpul Românesc.
A fot invitat sa vorbească despre Câmpul Românesc actualul presedinte al ACR, Dumitru Rachitan si parintele Dumitru Ichim care a fos fost directorul saptamanii campului romanesc.

Moderatorul a prezentat si i-a invitat pe cei prezenti la câte un mic interviu despre creatiile lor literare.
- Leonard Voicu – conducătorul cenaclului “Luceaf`rul” din Montreal a prezentat cartea sa “Surorile”
- Marian Costache – corespondentul de la Montreal al revistei “Observatorul” a vorbit despre initiativa lui de a creea un teatru la Montreal si piesele care s-au jucat deja ; “Luceaf`rul - fragment ” si “ La cirese”.
- Andreea Demirgian din Mississauga prezentat doua carti pentru copii care au fost traduse in limba engleza: “La ce viseaza oamenii de zapada” si “Printul Lalea”.
- Menut Maximilian, venit pentru prima oara in Canada, ne-a vorbit despre oamenii care i-a cunoscut si despre ziarul a carui director este “Răsunetul” din Bistrita iar doamna prof. Elena Campean care este membra a uniunii scritorilor din Bistrita Nasaud ne-a vorbit despre bucuria de a intâlni aici oameni talentati cu dragoste de tara..
Ei a ne-a vorbit despre Tudor Arghezi, Gheorghe Cosbuc, Liviu Rebreanu si ne-au dus cu gandul la Valea Somesului.
- Mugur Stănescu, consul general al României la Toronto, a ciitit o poezie din noua carte “Floarea graiului”, a poetului George Bajenaru din Wakefild.
- Adrian Munteanu ne-a incântat cu talentul sau actoricesc, interpretand poezii din cele 365 , pe care le-a strâns in cartea sa "Fluturele din fantăna",
- Moderatorul după o discutie plăcută cu Sergiu Cioiu despre muzica vremurilor, l-a invitat pe actorul - cântăret, prima oară la câmpul românesc, sa ne interpreteze melodia sa de succes “Vintule, vint nebun” Au urmat, apoi, inca trei melodii, Sergiu fiind acompaniat de grupul de cei trei chitaristi veniti din Toronto. - Sergiu Cioiu, care trâieste la Ottawa, a prezentat si un film pe laptop, despre cele trei mari opere ale lui Brâncusi: Poarta sarutului, Masa tacerii si Coloana infinitului, acompaniate de cântece interpretate de el acum ani buni pe muzica lui Alexandru Mandy.
- Dna Maria Tonu, originară din Chisinau, ne- a vorbit despre cenaclul “Grigore Vieru”. si a citit o poezie a lui Grigore Vieru. Cativa tineri basarabeni au cantat melodii.
- Domnul Mircea Popescu din Florida a prezentat apelul Consiliului Mondial al Românilor pentru sustinerea sărbătoririi a 100 de ani de la unirea din 1918 anul viitor.
- Prof Dr Dorin Uritescu de la York University,\ Toronto ne-a vorbit despre catedra de limba română de la Glendon College si despre Dictionarul de cuvinte din Crisana care l- a- realizat in cooperare - Universitatea din Toronto cu Academia Română., luând si premiul Academiei Române pentru aceste dictionare . cinci la număr.
- Dan Predescu, Mihai Colceriu, si Mihai Zaharia , din Toronto, au cântat sublim la chitară si voce vreo 12 piese din muzica lui Phoenix, Sfinx s.a.
- Gabriela Casimeau din Toronto a prezentat cartea sa publicată pe Amazon: Introverts Job Search .
- Doamna Anca Sirghie ne-a vorbit despre periplul său prin Canada si SUA si ne-a prezentat cartea sa ""America – un vs românesc ".
- Dana Mateescu ne-a vorbit despre Traian Vuia si cartea “Traian Vuia, motorul cu aer cald”.
- Ion Segărceanu, care a implinit recent 80 de ani, ne-a vorbit despre cele 26 cărti de poezie scrise in România si despre cele 5 cărti de poezie scoase in Canada.
- Dora Zaharai din Toronto ne-a citit din ultimele ei poezii.
- Moderatorul Puiu Popescu i-a invitat , apoi , să-si prezinte lucrările pe tânăra pictorită Sophie Lepold si pe sculptorul Carol Suia din Toronto
Au fost făcute aprecieri si au fost acordate diplome celor prezenti.

Discutiile si voia bună au continuat pe aleile sau pe băncile din parcul ce inconjoară câmpul românesc si au durat până târziu in noapte.
A fost foarte frumos si s-a dovedit, inca odată, că românii au preocupari culturale deosebite si stiu sa organizeze excelent evenimentele pe care si le pun in cap.

La revedere la următoarea editie a saptamânii culturale de la Câmpul Românesc din Hamilton si probabil, asa cum organizatorii isi doresc si la prima editzie a unui festival de muzică .


a consemnat Dana Mateescu    7/18/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian