Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lumea Culorilor - Brăţările Prieteniei

Incepând din anul 2011, din iniţiativa UNESCO, Adunarea Generală a ONU a aprobat ca data de 30 iulie să fie Ziua Internaţională a Prieteniei în ideea de a transmite mesajul că „prietenia între popoare, yări, culturi si indivizi, poate inspira eforturile de pace si poate construi punti de legătură între comunităyi”. ONU a invitat statele lumii „să sărbătorească această zi prin activităti educationale si de constientizare a valorii relatiilor de prietenie în viata tuturor, în concordanţă cu cultura di obiceiurile locale şi nationale, prin prevenirea conflictelor şi respingerea violenţelor”. Intr-un mesaj al Secretarului General al ONU din acea vreme, se preciza că „în contextul în care ne confruntăm cu discriminarea, malitiozitatea si cruzimea, care conduc la conflicte si atrocităti, care afectează milioane de oameni, este de o importanfă primordială să dăm o replică acestor trenduri distructive, printr-un angajament reînnoit, de a găsi umanitatea comunăti de a promova progresul comun".
Ideea de a celebra prietenia a apărut prima dată prin anii 1920 când americanul Joyce Hall, fabricantul de cărţi poştale Hallmark, a promovat ideea celebrării prieteniei în fiecare an, în 2 august, când să se trimită prietenilor felicitări Hallmark, prilej pentru afacerile companiei Hallmark Cards de prosperare în acele vremuri. Mai târziu, în 1935, Congresul Statelor Unite a hotărît ca în fiecare an prima duminică din august să fie Ziua Prieteniei. Sărbătoarea s-a extins încet, încet mai în toată lumea, apărând ideea unei Cruciade Mondiale a Prieteniei care până la urmă a făcut un lobby intens pe lângă ONU. In 1998 celebrul personaj Winnie the Pooh, simpaticul ursuleţ din filmele de desene animate, a fost acreditat ca Ambasador al Prieteniei pe lângă Naţiunile Unite, la propunerea doamnei Nane Annan, soţia lui Kofi Annan, secretarului general al ONU la acea vreme.
Cu prilejul zilei prieteniei, în lume sunt mai multe obiceiuri de a se arăta prietenia între semeni. După un obicei cunoscut de mai multe secole, pornit de prin Asia şi Orientul Mijlociu, tinerii obişnuiesc să-şi ofere reciproc o „brăţară a prieteniei” - un simbol cu valoare sentimentală de a arăta celui care o primeşte cât de specială este prietenia cu cel care a dăruit-o. Interesante sunt culorile din care sunt ţesute aceste brăţări, pentru că ele au anumite semnificaţii : roşul este cunoscut că exprimă forţa şi puterea prieteniei, galbenul sugerează căldura prieteniei, verdele semnifică buna dispoziţie pentru o prietenie strânsă, albastrul înseamnă speranţa unei bune prietenii, iar bleu si violetul sunt chiar culorile prieteniei semnificând puternica dorinţa de interacţiune între semeni. De regulă brăţările sunt lucrate manual, sunt realizate din ață pentru broderie şi se poartă până se uzează sau se rup de la sine. In România sunt vestite brăţările inspirate din frumoasele motive tradiţionale, împletite nod după nod în culorile alb şi rosu.
Un alt obicei, este cunoscut în special în Europa şi America, de când internetul a devenit atât de popular, şi mulţi îşi fac un întreg univers de prieteni online prin reţelele de socializare trimiţând prietenilor linkuri de prietenie cu mici filmuleţe amuzante, se postează mesaje pe Facebook sau se dă un simplu like sau share la postările prietenilor, se trimit cărţi poştale cu mesaje scrise, se oferă flori şi mici daruri simbolice, dar în cele mai multe locuri sărbătoarea înseamnă pur şi simplu să te afli în compania prietenilor, să-i inviţi la masă, să cânţi împreună cu ei. O convorbire între prietenii aflaţi la mare distanţă, se realizeaza şi prin telefon, fiind o altă cale de relaţii între prieteni.

Aşadar, brăţările prieteniei sunt şi vor fi întotdeauna la modă, pentru că acestea, se dau în dar ca simboluri ale unei prietenii sau iubiri. Se spune că „prietenia este cel mai important lucru dupa aer şi apa”. ,,Prieten este persoana care vine, când toată lumea a plecat” spunea François de La Rochefoucauld.
La mulţi ani prieteni, si… hai să facem ca ziua prieteniei să fie în fiecare zi !







arh. Ion Constantinescu, Toronto    7/16/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian