Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cu Gabriela Casineanu din Toronto despre cartea ei "Introverts: Leverage Your Strengths - For An Efective Job Search "

- Cine este Gabriela Casineanu (ati facut destule lucruri, si noi am publicat in vreme despre activitatile d-voastra)?

- Sunt o romanca, am emigrat in Canada in 2003. Acumulasem peste 18 ani de experienta la Romtelecom, ca inginer electronist, programator, si in departamentul de calitate. Obtinusem si un MBA ce ma facuse sa inteleg cate pot fi schimbate in bine, dar nu aveam o pozitie din care as fi putut implementa acele schimbari. Si totusi, nu-mi doream sa ajung manager. Voiam o schimbare de cariera, dar nu stiam inca in ce directie. Voiam sa renunt la domeniul tehnic, intelesesem de ceva vreme ca nu mi se potriveste (desi managerii m-au apreciat intodeauna). Am ajuns aici la 41 de ani, dar nu m-am gandit nici o clipa ca nu s-ar putea face o schimbare de cariera la o asemenea varsta. Am descoperit coaching-ul, o profesie de care nu auzisem in Romania. Mi s-a parut ca mi se potrivea ca o manusa. Am facut cursuri, si-am schimbat treptat directia - asa cum doream. Am o practica privata de coaching din 2006. In paralel, am avut si joburi prin care-i ajutam pe cei care erau in cautare de job. Mi s-a parut interesant sa vad cum, atunci cand am aplicat coaching pe mine insumi, mi s-a dezvoltat mai mult creativitatea. Eram creativa si inainte (gaseam usor solutii la probleme), dar nu ma gandisem vreodata ca voi ajunge si in domeniul artistic. Am avut expozitii de fotografie, pictura, si am creat albume de photo-coaching - am presentat si la Cenacul Observatorul . Cand eram la scoala, cel mai tare “fugeam" de compuneri si iata ca am ajuns sa scriu o carte: "Introverts: Leverage Your Strengths for an Effective Job Search".

- Care au fost intentiile cand ati inceput aceasta carte si ce ati reusit cand ati finalizat-o?

In primul rand, acumulasem mai bine de 10 ani de experienta si cunostinte legate de acest subiect si eram frustrata ca nu puteam oferi mai mult in sedintele individuale si workshop-urile pe care le dadeam. Experienta mea personala (schimbarea carierei de cateva ori) si perspectiva de coaching pe care am adus-o in employment couselling aduceau elemente noi: importanta gandurilor si a atitudinii pentru a reusi (nu doar experienta profesionala), cum sa te mentii motivat cand inca nu vezi rezulatele, si cum sa treci peste greutatile care apar cand vrei sa-ti construiesti o cariera care ti se potriveste mai bine. Adunasem si multe cazuri de reusita, ale clientilor mei, care justificau informatia pe care voiam s-o transmit. In plus, anul trecut am avut probleme cu vocea. Prea multe workshop-uri si coaching-ul individual imi afectasera sanatatea iar vocea a fost prima care a cedat. Asa ca mi-am dorit sa pun intr-o carte experienta si cunostitele legate de acest subiect pentru a ajuta cat mai multi (mai ales pe cei introvertiti) fara a-mi mai forta vocea. Societatea nord-americana apreciaza mai mult comportamentul extroverititilor, iar introvertitii intampina mai multe greutati din aceasta cauza. Si eu sunt introvertita, iar coaching-ul m-a ajutat mult. Am invatat cum pot sa fiu insumi intr-o asesemenea societate si, in acelasi timp, sa avansez pe drumul pe care-l doream.

Ce-am reusit? In primul rand am fost eu uimita de cata informatie acumulasem deja. A trebuit chiar sa ma censurez pe alocuri, altfel ar fi iesit o carte si mai lunga. Apoi, am descoperit un stil de comunicare in scris care imi place: am folosit stilul direct, asa cum vorbeam in workshop-urile mele. M-am bucurat sa vad cum creativitatea si-a spus din nou cuvantul: am reusit sa gasesc o cale de a oferi cititorului o experienta similara cu cea din workshop-urile mele, care contineau multe exercitii interactive si care invitau la reflectie personala. Acestea faciliteaza adaptarea notiunilor generale la personalitatea cititorului si la situatia lui curenta, reusind astfel sa gaseasca strategiile si solutiile care i se potrivesc mai bine.

- Cui se adreseaza cartea ?

Dupa cum arata si titlul, cartea se adreseaza in primul rand introvertitilor: celor in cautare de job sau care lucreaza deja dar vor sa inteleaga cum si-ar putea construi in continuare - pas cu pas - cariera dorita. Cei care au citit cartea lui Susan Cain "Quiet:The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking", sunt familiarizati cu studiile stiintifice care reflecta diferentele dintre introvertiti si extrovertiti. E vorba de caracteristici inascute, cauzate de felul diferit in care informatia este prelucrata in creier. Cartea mea merge mai departe, aratand introvertilor cum sa-si foloseasca trasaturile specifice pentru a le fi de folos in cautarea de job si contruirea carierei.
Multe din sfaturile si ideile din aceasta carte sunt insa de folos si extrovertitilor.
Cei care vor sa se intregreze pentru prima data in piata de munca (studentii de la colegii si universitati, de exemplu), vor gasi in aceasta carte un proces coerent, cuprinzator si folositor in gasirea unui prim job ce le va ajuta si in cariera, evitand astfel greseli frustrante si costisitoare.
Cei care ofera servicii legate de employment (counsellors, career coaches, recruiters) vor gasi probabil noi concepte si strategii pentru a-si ajuta clientii si mai bine. Vor putea oferi metode care se muleaza mai bine pe personalitatea clientilor lor.
Prin aceasta carte, eu incerc sa fac cititorul sa treaca de la un mod reactiv (a raspunde la oferte de munca afisate pe Internet, una din cele mai putin eficiente metode) la unul proactiv, care e mai efficient si da rezultate mai bune. Pentru a avea mai mult succes, am inclus si un capitol legat cum se pot combina intr-un diferite strategii de cautare de job cu social media (noul website Linkedin, Twitter, etc) - pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest subiect.
Cand m-au intrebat parinti cand va fi disponibila in format printat, am inteles ca aceasta carte poate deveni fi un cadou util pentru cei care au nevoie.

- Va place sa scrieti? Ce va propuneti in continuare ?

In clasele 5-8 ma stresa tare scrisul. Invatam dupa-amiaza, iar cand aveam o compunere de facut imi faceam toate lectiile de seara pentru a avea toata dimineata la dispozitie doar pentru acea compunere. Insa acum, cu acest stil de comunicare direct, a inceput sa-mi placa. Am in plan sa scriu o serie de carti cu titlul "Introverts: Leverage Your Strengths ...", pe diferite subiecte. Poate chiar o colectie de povestiri adevarate din viata altor introverti care si-au folosit calitatile si talentele pentru a realiza ce si-au dorit - in speranta ca se vor inspira si altii. Deasemenea, vreau acum sa public cele doua albume de foto-coaching pe care le am deja, albume de fotografii si pictura … daca tot am invatat cum sa-mi public singura cartile!

- De ce va axati atat de mult pe introvertiti? Probabil puteti ajuta si extrovertiti, nu?

Desigur. De fapt, cativa ani buni dupa ce am inceput coaching-ul, am refuzat sa ma axez pe o nisa anume. Am ajuns sa fiu pasionata de a ajuta introvertitii dupa un workshop pe care l-am facut la Ryerson University. Erau 40 de studenti in sala. La un moment dat i-am rugat sa ridice mana cei care sunt timizi, si sa se uite in jur. Aproape jumatate au ridicat mainile! Le-am spus ca si eu am fost ca ei, dar am reusit sa lucrez pe mine si acum pot sa fiu in fata a 40 straini si sa ma simt confortabila. La sfarsitul workshop-ului, o studenta a venit la mine sa-mi multumesca. Pentru prima data in viata ei realizase ca nu e singura persona in lume care e timida. Iar faptul ca si eu am fost ca ea, si ca am reusit sa trec peste asta, i-a dat sperante ca si ea poate.

A fi timid nu inseamna neaparat ca esti introvertit, sunt si extrovertiti timizi. Dar pentru mine, ce a spus acea studenta m-a facut sa inteleg ca sunt multi introvertiti care se izoleaza in "turnul lor de fildes" fara sa realizeze ca mai sunt si altii ca ei. E adevarat ca asa isi pot regenera ei energia (spre deosebire de extroverti, care se simt energizati in compania altora). Dar a te supune prea mult la auto-izolare te priveaza de multe aspecte care-ar putea fi utile. Poti chiar sa gasesti aliati printre cei din jur, care sa te ajute sa realizezi ce vrei. Acesta e si unul din mesajele cartii mele. Simt ca sunt intr-o misiune de a-i ajuta pe introvertiti sa inteleaga cat de mult pot si ei ajuta sociatatea daca vor contribui mai mult prin talentele si calitatile lor. Si cum se spune ca exemplul personal e mai credibil, am inceput cu mine insumi!

- De ce o carte in limba engleza? De ce nu in romana?

Continutul acestei cartii se bazeaza mai ales pe experienta mea si ce-am invatat de cand am venit in Canada. Majoritatea exemplelor pe care le dau in carte sunt de aici, si-mi vine mai usor sa le prezint in engleza. Planuiesc insa sa scot si o editie a cartii in limba romana, sau poate sa public informatia ca serie de carti, dar nu stiu cand. Mi-a luat 7 luni sa scriu aceasta carte, scriind cate 6-7 ore zilnic.
Sunt convinsa ca mare parte din continutul cartii mele se aplica si celor din Romania. Multi din participantii la workshopurile mele au spus ca, daca s-ar introarce in tara lor de origine, le-ar fi folositor si acolo ce-au invatat. E vorba de o schimbare de perspectiva, care te face sa devii un participant mai activ la viata ta.

- Ce-ati mai dori sa adaugati pentru cititorii Observatorului ?

Cand viata ne face sa trecem prin incercari mai dificile, ca pierderea unui job de exemplu, s-ar putea sa fie de fapt o oportunitate. Mie-mi place sa spun ca asta e o forma prin care Universul ne atrage atentia ca nu suntem pe directia potrivita. Anul trecut, de exemplu, cand treceam prin acel burnout si vocea nu-mi revenise nici dupa doua luni, m-am intrebat ce-as face daca n-as mai putea sa vorbi tot restul vietii. Urmatorul gand a fost: "Scrie un ghid pentru introvertiti, despre cautare de lucru". Ceea ce avea foarte mult sens, tinand cont de experienta pe care o acumulasem. Si asa am descoperit o noua cariera, de scriitor, care chiar imi place.
Am pus un capitol si in carte, despre puterea intrebarilor pe care ni le putem pune noi insine. Ii invit si pe cititorii Observatorului sa se intrebe: Prin ce situatie mai dificila trec in momentul de fata, si ce lectii as putea invata din ea?
Viata insasi e un profesor foarte intelept!

- Cum pot gasi aceasta carte cei care sunt interesati?

Pentru a intelege mai bine continutul cartii, am creat un scurt video:
https://youtu.be/YeecSqDkHws

Varianta electronica (ebook) este pe Amazon Kindle inca din 21 iunie, si a ajuns #1 in trei
categorii inca din primele 12 ore de la publicare:
https://www.amazon.com/dp/B0732L97DL sau https://www.amazon.ca/dp/B0732L97DL
Pentru a ajuta pe cati mai multi, acest ebook va fi gratuit pe Amazon pe 5 si 6 iulie.

Varianta printata va fi disponibila incepand cu 5 iulie pe Amazon US si peste o luna pe cel Canadian, pe aceeasi pagina cu ebook-ul.

Daca aveti intrebari, ma puteti contacta prin intermediul website-ului meu:
http://www.gabrielacasineanu.comObservator    7/1/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian