Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


La Viena, pentru marcarea celor 125 de ani de la Memorand

În zilele de 25-28 mai a.c., o delegaţie de peste 85 de reprezentanţi ai unor societăţi culturale româneşti din judeţele Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Alba, în frunte cu:
- Vasile Iuga - preşedinte al Societăţii Culturale „Pro Maramureş” Dragoş Vodă,
- dr.Vasile Lechinţan - secretar general al Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România şi secretar al Despărţământului Cluj al Astrei,
- col. (r) Gavril Babiciu - preşedinte de onoare al Asociaţiei „Renaşterea Şişeşteană”,
- Ioan Mircea Tentiş - primarul comunei Şişeşti împreună cu renumitul artist de muzică populară Nicolae Sabău,
- col. (r) Voicu Şichet - preşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” cu filialele judeţene Satu Mare şi Maramureş,
- ec. Ioan Străjan - preşedinte al Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” Alba Iulia,
- Maria I. Cioica - preşedintele Despărţământului Alba Iulia al Astrei,
a fost prezentă la Viena pentru a marca cei 125 de ani de la înaintarea de către o delegaţie de 300 de români în frunte cu dr. Ioan Raţiu din Turda, Gheorghe Pop de Băseşti, dr. Vasile Lucaciu din Şişeşti, dr. Iuliu Coroianu din Cluj, Rubin Patiţia din Alba Iulia, dr. Teodor Mihali din Dej ş.a. a Memorandului românilor din Transilvania şi Ungaria, 28 mai 1892, cea mai însemnată acţiune politică a românilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care a pregătit terenul pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

În semn de emoţionantă solidaritate cu istoria noastră naţională, cu lupta strămoşilor noştri pentru dreptate, demnitate şi libertate naţională, delegaţia societăţilor cultural-patriotice sus-amintite a plecat pe urmele memorandiştilor în Viena, la Primăria veche (Altrathaus) a Vienei, la Palatul Hofburg - reşedinţa împăratului Franz Joseph şi în alte locuri.
Delegaţia română a fost primită şi de Excelenţa Sa dl. Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Republica Austria.

Cu această ocazie la Viena s-au oficiat două parastase în memoria memorandiştilor:
- la Biserica Ortodoxă „Învierea Domnului şi Sf. Apostol Andrei” din Viena, unde a oficiat, pe lângă pr. dr. Nicolae Dura, parohul Comunităţii române din Viena şi pr. Drd. Emanuel Nuţu, preot slujitor la capela Löwelstraße şi biserica din Simmering, şi pr. Isidor Berbecar, care a făcut parte din delegaţia clujeană, şi
- la Capela Greco-Catolică „Dom von Wiener Neustadt”, St. Katharina Kapelle, Domplatz 1, Wiener Neustadt, unde a oficiat pr. Ioan Iulian Hotico, împreună cu un vicar romano-catolic care a înmânat în această zi istorică de 28 mai, preotului greco-catolic actul de legalizare a Parohiei române greco-catolice în această capelă.
Tot aici s-a făcut lansarea a două cărţi dedicate memorandistului Vasile Lucaciu, reeditate de Vasile Iuga, preşedintele Societăţii Culturale „Pro Maramureş” Dragoş Vodă, cărţi ale lui Tiron Albani, memorandist, apărută în 1936, şi Augustin Iuga, apărută în 1940. La aceste parastase a vorbit despre însemnătatea Memorandului dr. Vasile Lechinţan din delegaţia clujeană.
Un ajutor important a primit delegaţia prezentă la Viena din partea d-lui Ioan Godja, originar din Maramureş, fondatorul şi conducătorul Radio TV „Unirea” şi al Cercului Cultural Româno-Austriac „Unirea” din Wiener Neustadt, cel care a ajutat delegaţia să ajungă şi în celelalte puncte importante ale Vienei pe care şi le-a propus să le viziteze: Institutul Cultural Român din Viena (unde a fost primită de doamna Mihaela Baston-Ciobanu, director adjunct, şi de referent Alexandra Panican), urmele marelui poet naţional Mihai Eminescu în capitala Austriei, palatele Belvedere (de tristă amintire pentru români pentru că aici s-a semnat Dictatul de la Viena din 30 august 1940) şi Schönbrunn, Muzeul de Artă unde se află depozitat Tezaurul de la Sânnicolau Mare, Parcul Praterul Mic unde se află amplasată o poartă maramureşeană, Academia Militară Tereziană din Wiener Neustadt unde a fost instruită şi elita ofiţerimii române din Imperiul Austriac, respectiv Imperiul Austro-Ungar.

Cum toate naţiunile culte îşi exprimă solidaritatea faţă de momentele importante ale istoriei lor, societăţile cultural-patriotice sus-amintite consideră că emoţionanta prezenţă a reprezentanţilor lor la Viena se înscrie, în noile condiţii de libertate deplină în Comunitatea Europeană, într-un exerciţiu de civilizaţie firesc, semn al normalităţii şi omagiu adus înaintaşilor noştri iluştri.







Dr Vasile Lechinţan    6/2/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian