Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Alina Roşca ( 25 mai 1960 - 10 iulie 1991 )

Alina Roşca s-a născut pe 25 mai 1960, la Craiova. Părinţii ei, Silvia şi Nicolae Roşca, sunt originari din satul Leşile, judeţul Gorj. Talentul pentru desen s-a manifestat încă din anii copilăriei. A urmat cursurile Liceului de Artă din Craiova, ca elevă a Suzanei Fântânariu, absolvind în 1978.

A expus pentru prima dată în 1977, într-o expoziţie de grup, în clasa a XI-a, la Sala „Cromatic” din Craiova, alături de colegele ei Ioana Bătrânu şi Luminiţa Ţăranu. Lucrările Alinei Roşca s-au făcut în mod deosebit remarcate. Ion D. Sîrbu consacra o cronică acestei expoziţii în revista „Ramuri” din 15 noiembrie 1977. În 1978 a expus din nou alături de colegii ei în holul Filarmonicii din Craiova.

Între 1980-1984 a urmat cursurile secţiei de grafică ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, la clasa profesorului Traian Brădean. După absolvire a fost repartizată ca profesor la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu. Va lucra apoi şi la Uzina de Utilaj Greu din Craiova, unde va realiza cataloage şi prospecte. În 1983 şi 1984 a participat la Salonul Republican de Grafică şi la expoziţia municipală de la Sala Dalles. În 1985, la expoziţia de grup de la Galeria ARTA din Craiova, organizată în cadrul Anului Internaţional al Tineretului, a expus o serie de gravuri în metal, ilustraţii la romanul lui Panait Istrati „Codin”. Lucrările ei au fost remarcate de criticul de artă Horia Horşia, care le prezintă pe larg într-o cronică din revista „Arta”, nr. 9/1985.

În 1986 participa la expoziţia Naţională de Artă Plastică a Tineretului de la Sala Dalles, la Expoziţia Judeţeană de la Galeria de Artă din Craiova, la expoziţia de desen „Punctul – semn plastic” de la Târgu Jiu, la Salonul de Gravură din Tulcea şi la Expoziţia Artiştilor Plastici craioveni la Bucureşti. De asemenea, se număra printre cei 30 de tineri invitaţi să lucreze în cadrul taberei de creaţie de la Baia Mare.

A deschis prima expoziţie personală de grafică la Craiova, în 1987. În acelaşi an a participat la Expoziţia Internaţională de la Breda (Olanda). În 1988 a participat la Expoziţia Naţională a Tineretului, „Atelier 35”, de la Baia Mare, iar în 1989 – la expoziţia de grup „Femeia şi arta sa” de la Trinsenbek (Olanda). A devenit membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici şi redactor la revista „Ramuri” din Craiova în 1990. În acelaşi an a primit o bursă de studii la Clermont-Ferrand (Franţa) din partea Ecole Regionale des Beaux-Arts Industriels şi a expus la Galeria de Artă „Place de Gaulle”.

În 1991 a participat la Expoziţia Internaţională a Tineretului de la Sfântu Gheorghe şi a fost invitată la „Rassegna d’Arte, Musica e Spettacoli Fiera dello Salute” din Bologna (Italia) să deschidă o expoziţie personală cu 60 de lucrări. Cu doar patru zile înainte de a pleca la Bologna, pe 13 iunie, are loc explozia în urma căreia îşi va pierde viaţa patru săptămâni mai târziu, pe 10 iulie 1991.

În 1993, cu sprijinul Inspectoratului pentru Cultură al Judeţului Dolj şi prin grija familiei, s-a tipărit un album comemorativ de artă Alina Roşca, ce cuprinde 76 de reproduceri: desene în peniţă, schiţe-portret, laviuri, pasteluri, gravuri în metal şi linogravuri, precum şi mai multe texte ce evocă personalitatea ei. A primit post-mortem Premiul „Panait Istrati”. În 1995 s-a deschis o expoziţie comemorativă la Galeriile Municipiului Bucureşti şi în 1997 la Galeria de Artă din Craiova.

În 2001, la zece ani de la tragica dispariţie a artistei, la Muzeul de Artă din Craiova s-a deschis o expoziţie retrospectivă. Tot aici, în 2009, a fost vernisată expoziţia „Generaţii”, parte a programului „In Memoriam”, cuprinzând lucrările regretatelor artiste Alina Roşca şi Dana Schobel Roman (curator: Mircia Dumitrescu).

Alina Roşca a lucrat în domeniul graficii de carte, realizând ilustraţiile volumelor „Codin” şi „Ciulinii Bărăganului” de Panait Istrati. De asemenea, a ilustrat versuri ale poetului Marin Sorescu şi cartea pentru copii „Călător prin Ţara Fericirii”. S-a remarcat prin ciclul de lucrări autobiografice intitulat „Amintiri din casa bunicii”, considerat un adevărat „imn plastic” adus bunicii din Gorj. A fost redactor la revista „Ramuri” şi a colaborat cu Editura „Scrisul Românesc” din Craiova, precum şi cu alte edituri, pentru care a realizat coperte de carte şi ilustraţii. Este prezentă în „Dicţionarul personalităţilor doljene”, tipărit la Craiova în 1999.




Puiu Popescu    5/18/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian