Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ileana Vulpescu - 85

Scriitoarea octogenară Ileana Vulpescu este cea mai îndrăgită, mai citită şi mai longevivă dintre prozatoarele noastre contemporane.
După ce-şi face ucenicia în descifrarea tainei slovelor sub îndrumarea unor iluştri lingvişti la elaborarea Dicţionarului limbii române şi a Dicţionarului explicativ al limbii române, vocaţia literară a proaspetei licenţiate în limbă şi literatură franceză se face simţită prin traducerea romanului Asasinul a murit I-ul de Andre Wurmser.
Aşa şi-a început seria de traduceri literare din scriitorii francezi Francois Rabelais, Simone de Beauvoir, Andre Maurois, Alphonse Daudet, Ambroise Vollare, Francois Nourissier, Michel Tournier, dar şi din literaturile engleză şi spaniolă. Tot ca o confirmare a vocaţiei de traducător, Domniei Sale îi aparţin reuşitele versiuni în limba franceză ale poeziilor lui Romulus Vulpescu, Geo Bogza şi ale altor poeţi români. Un moment aparte în activitatea de traducător îl reprezintă finalizarea monumentalei ediţii în limba română a operei integrale a lui Francois Villon, dusă până aproape de sfârşit de către regretatul Romulus Vulpescu. În traducerile doamnei Ileana Vulpescu se regăsesc fidelitatea faţă de textul original şi cunoaşterea limbii ţintă la modul absolut, valorificate prin arta folosirii cuvântului.
Talentul literar debordant a depăşit repede zăgazurile impuse de textul original şi tânăra traducătoare va simţi nevoia să-şi exprime propriile trăiri, să redea prin cuvinte modul personal de percepere a realităţii, astfel că în iulie 1966 va debuta şi ca prozatoare la revista Familia cu povestirea Scrisoare către un cunoscut. Perseverează şi în anul 1975 publică romanul Rămas bun, premiat de către Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, al cărei membru devenise încă din 1972! Adevărata valoare a talentului său literar va fi dată însă în anul 1980, prin romanul Arta Conversaţiei, devenit best-seller şi premiat în anul următor cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române şi Premiul „Cântarea României”. Apărută iniţial într-un tiraj de 50.000 de exemplare, cartea va mai fi de patru ori reeditată. Urmează, la intervale de câţiva ani, nouă romane de succes binecunoscute cititorilor români: Sărută pământul acesta, Rămas-bun casei părinteşti, Carnetul din port - hart, Arta compromisului, Viaţă, viaţă, legată cu aţă, Pe apa sâmbetei, Notă informativă bătută la maşină, Noi, doamna doctor, când o să murim? Preludiu. Lansările cărţilor sale au devenit adevărate evenimente editoriale. Unele romane i-au fost traduse în limbile franceză, italiană, maghiară, slovacă. Scriitoare plurivalentă, a trecut cu uşurinţă de la proză la dramaturgie, realizând o dramatizare după romanul Arta conversaţiei care s-a jucat cu succes stagiuni la rând în anii ’80 - ’90 la teatrele din Giuleşti, Oradea, Craiova, Cluj, Piteşti.
În ultimii ani îndrăgita scriitoare a fost o prezenţă permanentă în viaţa literară şi culturală a Capitalei, acordând zeci de interviuri şi având zeci de apariţii televizate în emisiuni literare, culturale şi religioase.
Sugestivă pentru actualitatea scrierilor sale şi pentru aprecierea de care se bucură scriitoarea octogenară în rândul tinerilor a fost recenta manifestare de bucurie şi entuziasm a studenţilor de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti de a o avea în mijlocul lor la lansarea revistei studenţeşti Manifest Româneşte, unde distinsa scriitoare a fost invitată de onoare.
Valoarea traducerilor ca şi a romanelor sale a fost confirmată de succesul la cititori şi încununată de numeroasele premii literare primite de-a lungul timpului. În anul 2015 a devenit cetăţean de onoare al oraşului Craiova.
În cei peste cincizeci de ani consacraţi literaturii, traducătorul exeget a mers mână în mână cu artistul talentat, binecuvântat cu harul creaţiei. Traducerile din cunoscuţi scriitori alternează cu romane de succes, iar împreună, toate, stau la loc de cinste pe acelaşi raft al marilor valori şi formează Opera Omnia a talentatei traducătoare literare - scriitoare Ileana Vulpescu, Marea Doamnă a romanului românesc contemporan.
Ca o recunoaştere supremă a meritelor sale, pe data de 9 mai a.c. Preşedintele Românie, Domnul Klaus Werner Iohannis, a semnat Decretul de decorare a scriitoarei Ileana Vulpescu. Cităm din Monitorul Oficial:
„Preşedintele României, Domnul Klaus Werner Iohannis, a semnat marţi, 9 mai a.c. Decretul de decorare a scriitoarei Ileana Vulpescu.
Astfel, în înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuţia remarcabilă avută la creşterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a lua contact cu literatura universală, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler doamnei Ileana Vulpescu.
Decorarea a fost făcută la propunerea Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, domnul Ionuţ Vulpescu”
Se cuvine să o omagiem şi noi pe 21 mai, când Distinsa Doamnă Ileana Vulpescu adună 85 de ani în cununa vieţii.





Mihai Maxim    5/15/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian