Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Experienta canadiană ( 26 ) ; Imigrantii au construit Canada

Lăsati-mă să încep cu un fapt simplu: scolile publice din Toronto s-au declarat cele mai multiculturale din lume. Scoala “Thorncliffe Park Public School” din estul lui Toroto are 1,913 elevi care vorbesc 54 de limbi. Semnificatia este clară: astăzi Canada este o natiune de imigranti.

Dar ceea ce uităm cam repede este că întotdeauna Canada a fost o tzară de imigranti. Fiecare din cei care trăiesc aici au venit din altă parte, inclusiv Primele Natiuni, ai căror străbuni au pătruns în America de nord prin Siberia, traversând un pod de pământ. Emigrantii originari din Europa au fost francezii, urmati de Loyalisti, învinsii în revolutia americană, care s-au stabilit la finele anilor 1780 în ceea ce sunt acuma Nova Scotia, New Brunswick, Ontario si Quebec. Majoritatea erau de origină britanică, devotati ai regelui George III si Marii Britanii, dar erau si altii, germani, olandezi si de alte origini, ca si negri, multi, dar nu toti, sclavi. Acesti “originari” au format, în mare, amestecul de populatie în Canada de-alungul a aproape două sute de ani.

Lăsati-mă să demonstrez. Canada în care m-am născut în 1939 avea o populatie de cam 11.5 milioane, conform recensământului din 1941, care era format din acei de origină engleză si franceză (50%, respectiv 30%) si ceilalti (20%). Ceilalti erau în principal de origină germană, ucrainiană, scandinavă si olandeză, plus câteva alte etnii. Erau ceva negri, chinezi, japonezi sau din Asia de sud, dar populatia Canadei era aproape în intregime albă.

În marea majoritate, populatia era crestină, cu câteva sute de evrei si o mână de alte denominatii. Liderii corporativi, culturali si politici din Canada erau alesi aproape exclusiv dintre cei de origină britanică, iar quebecoazii care vorbeau franceza, pe nedrept, nu aveau aceeasi putere economică si politică.

Trebuie admis că natiunea, asa cum a fost construită, tindea să stabilească în Canada o societate de tip britanic. Cultural, aceasta s-a reflectat în institutiile politice, economice si sociale ale Canadei. Prin lege, toti canadienii erau definiti ca fiind britanici, până la stabilirea actului de cetătzenie canadiană din 1947, iar varietatea de simboluri culturale, de la steagul monarhiei până la numele regimentelor demonstrează bazele britanice ale Canadei de limbă engleză. În mare, guvernul sau ignora diferentzele rasiale si etnice, sau lucra pentru a-i transforma pe toti în canadieni britanici, dacă nu ca origine etnică, măcar ca atitudine.

Evident, Canada de astăzi este total diferită. În recensământul din 2006, cel mai recent, categoria “ceilalti”, acum cu aproximativ 200 de etnii, a ajuns 50% din populatia de 31 de milioane. De exemplu, s-au raportat 1.35 milioane chinezi, 962,000 indieni de est si 436,000 filipinezi, iar unul din sase canadieni este o minoritate vizibilă. Crestinii încă predomină (cam 70%), dar încă recent, în 1951, 96% din populatie era crestină. Astăzi sunt mult mai multi romano-catolici decât protestanti (40% din populatia Canadei e catolică, numai 30% sunt protestanti), iar musulmanii se apropie de un million, mult mai multi decât cei de credintză judaică. O sesime din populatie nu au religie.

În marele Toronto, orasul cel mai mare al natiunii, aproape 5.1 milioane de oameni au fost imigranti, o crestere de 27% în cinci ani, si peste patru din zece, adică 43% din populatie erau minorităti vizibile, în principal chinezi, din Asia de sud si negri. India si China dau acuma cei mai multi imigranti în Canada si Toroto si într-un an obisnuit sosesc în tzară cel putzin 250,000 de imigranti, mai mult de patru din zece stabilindu-se la Toronto. Când eu m-am născut si în primii mei 15 ani, dimpotrivă, sursa principală de imigranti în Canada erau Insulele Britanice.

Deci, Canada s-a schimbat, desigur în bine. Există membri în Parlament în turbane, seful departamentului de Apărare este ucrainian, fostul gurvernor general, Michaelle Jean, era din Haiti, succedând-o pe imigranta de origin chineză. Evreii au ocupat trei din cele sase locuri în curtea supremă; un multimilionar canadian- jamaican-chinez a facut o uriasă donatie pentru constructia ajutătoare la Royal Ontario Museum si un grup de milionari canadieni-italieni au donat si ei echivalent pentru extinderea si reamenajarea noii galerii de arta Art Gallery of Ontario; serviciul public este aproape tot atât de amestecat ca si natiunea; iar scolile publice din Toronto, de exemplu, se declară cele mai multiculturale din lume. Poate fi chiar adevărat. Căsătoriile mixte sunt din ce în ce mai practicate în orasele mari, iar adoptiile de peste hotare, în special din China si Africa, au creat familii multi-rasiale pe tot întinsul tzării.

Fără îndoială, aceasta este o poveste de succes. Imigratia a schimbat vechea Canadă si continuă s-o facă. Cum va arăta Canada în 2150 nimeni nu poate spune, dar cu sigurantză nu va semăna de loc cu cea în care am crescut eu.

N.O. Istoricul J.L. Granatstein este editorul Experientei Canadiene.
El scrie , in presa canadiana, despre politica interna si despre politica externă .

Traducere: VPL.














de J.L. Granatstein    5/5/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian