Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Canadiana - Reflectii vernale

După temperaturi situate multă vreme sub cea a inghetului, precum si după precipitatii frecvente, prea adesea sub formă de zăpadă, m-am convins deja că si această primăvară nu este decât “o copie”.

Poate exasperată de portul prelungit al paltonului si al cizmelor (care, de mult, ar fi trebuit să isi reia locul in debara, pentru a fi inlocuite de vesminte mai usoare), m-am documentat din nou asupra climei locale, sperând ca măcar datele provenite din studiile climatologice să imi dea o sperantă ceva mai trainică legată de venirea anotimpului cald.

Conform acestei ramuri a stiintei, climatul metropolei noastre este unul temperat-continental, cu veri călduroase si umede, si ierni friguroase. Beneficiem de patru anotimpuri distincte, cu o durată inegală. Iernile, desi aspre (cu temperaturi de regulă sub 0șC) si cu frecvente precipitatii sub formă de zăpadă (de obicei, de la mijlocul lunii decembrie până, aproximativ, la mijlocul lunii martie, insă exceptiile pot include si lunile noiembrie si aprilie), sunt mai blânde in Toronto decât in multe alte orase canadiene, datorită Lacului Ontario, căruia ii datorăm si factorul crescut de umiditate. Nu este neobisnuit totusi ca temperaturile iernii să se fixeze pentru o periodă mai indelungată sub –10șC, temperatura scăzând si mai mult din cauza vânturilor puternice. Anotimpul rece beneficiază mai putin de prezenta soarelui decât orasele din preerie, spre exemplu.

Anotimpul călduros, cu temperaturi peste 20șC, si adesea chiar peste 30șC, cu precipitatii frecvente, este marcat uneori de prezenta smogului, desi studiile de specialitate arată că in ultimii ani calitatea aerului s-a imbunătătit considerabil in orasul nostru. Toronto este marcat si de fenomenul intârzierii/decalării anotimpurilor, o consecintă a influentei maritime (nu foarte pronuntată). Astfel, amplitudinile zilnice si anuale ale temperaturii sunt mai reduse din cauza influentei apei oceanului, ceea ce face ca extremele anuale să aibă loc cu întârziere.

Anotimpurile de tranzitie, primăvara si toamna, au temperaturi blânde sau scăzute, acestea situându-se in general in jurul a 10-12șC.

Anul acesta s-a inregistrat chiar si un record – cea mai ridicată temperatură a lunii februarie in ultimii peste 80 de ani, –16.5șC in ziua a douăzeci si treia a acestei luni , depăsind cu două grade recordul anterior, inregistrat in anul 1930. Alte recorduri ale temperaturilor inregistrate in acest oras sunt –33șC (inregistrat la 10 ianuarie 1859), si –31.3șC (inregistrat la data de 4 ianuarie 1981, la Aeroportul International Pearson), asociat cu un alt record, in aceeasi zi, de –44.7șC (tinând cont de factorul vânt).

Pentru a incheia intr-o notă optimistă, să amintim că vara anului trecut a fost cea mai călduroasă inregistrată vreodată in acest oras. Desi vicisitudinile legate de căldura si umiditatea extremă sunt incă vii in memorie, amintirea acelor zile insorite este totusi suficient de plăcută pentru a le astepta cu nerăbdare pe cele de anul acesta.

Eliza Ghinea    4/26/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian