Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Lumea pe dos - Cine a pierdut alegerile ?


Desi cititorii accepta sintagma "lumea pe dos", ea nu este luata chiar in serios. Adevarul este ca lumea noastra moderna se hraneste cu tot felul de iluzii, or ce altceva sunt iluziile daca nu inversul realitatii? Am putea enumera la nesfarsit iluziile cu care ne amagim zilnic, iluzii de care avem nevoie ca sa ne imbarbatam in fiecare dimineata cand ne trezim. Vom pomeni doar cateva.
Am fost invatati ca omenirea va merge tot inainte, intr-un progres continuu, spre mai bine si mai bine, spre o viata tot mai linistita si mai fara de griji. O iluzie.
Am fost invatati ca vom ajunge sa stam confortabil in fotolii in vreme ce robotii vor face toata treaba. O iluzie.
Am fost invatati ca va domni o minunata pace pe pamant, va curge laptele si mierea, ne vom pupa ca fratii. O iluzie.
Am fost invatati ca vor disparea bolile si medicina va rezolva totul. O iluzie. Exista acum mai multe boli si lumea se hraneste cu tot mai multe medicamente. Nici macar o simpla raceala nu poate fi eliminata ca boala.
Am fost invatati ca omul va stapani fortele naturii. O iluzie. O furtuna obisnuita lasa orasul fara electricitate si paralizeaza totul. Omul nu poate lupta impotriva cutremurelor, uraganelor, focului, inundatiilor. Le vedem zilnic la televizor, daca este curent electric. Ne bazam pe computere si credem ca ele rezolva totul, dar o pana de curent ne lasa paralizati.
Am fost [nvatati ca vom trai intr-o lume a fratiei si lipsita de razboaie. O iluzie. Razboaiele fac parte din lumea noastra. Deosebirea este ca pe vremuri se razboiau numai soldatii profesionisti intre ei. Astazi razboiul se poarta [mpotriva femeilor, copiilor, batranilor, civililor.
Am fost invatati ca vom ajunge sa comunicam tot mai usor, ca vor disparea granitele, ca vom calatori in lume tot mai simplu. O iluzie. Virusul insoteste Internetul si ticalosia si lacomia lumii se revarsa odata cu acest mijloc de comunicare modern. Granitele sunt mai greu de trecut ca oricand. Calatoriile sunt mai primejdioase ca niciodata.
Dupa cum vedeti, traim intr-o lume plina de iluzii.
Si alegerile din USA nu au facut exceptie. Sunt multi care s-au iluzionat ca toate relele sunt cauzate de un singur om: Bush. Este o veche meteahna. Daca va mai aduceti aminte, cu Ceausescu am facut la fel.

Ne-am iluzionat ca el e singurul drac din casa. Si am neglijat pe cei care au alimentat cultul personalitatii si care erau la fel de vinovati ca si N. C. Acestia multi, care au avut grija sa raspandeasca ideea ca toate draciile sunt adunate [ntr-un singur om, au devenit azi o multime de Ceausesti. {n mod normal, daca ar fi fost adevarat ce se spunea, odata cu moartea lui Ceausescu, toate necazurile poporului roman ar fi trebuit sa ia sfarsit, si sa urmeze o viata plina de bucurii si lucruri bune. O iluzie. In realitate, relele au continuat si mizeria a luat proportii.
Din instinct de aparare, omul, pentru a se iluziona ca ii va merge mai bine, creaza tot felul de scenarii. De aceea s-a creat scenariul ca Bush e vinovat de toate si odata cu disparitia lui lumea va trai o viata de paradis. Ce iluzie!!! Dar fiindca avem nevoie de-a intretine pe mai departe asa o iluzie, Bush a castigat.
Pe de alta parte, este interesant ca instinctele maselor sunt mereu corecte. Ceva similar cu instinctul cainelui sau calului cand se apropie un cutremur. Instinctul maselor a sesizat ca un "cutremur" pandeste lumea noastra. Caci aici nu este vorba de Kerry sau Bush. E o mare iluzie sa credem ca e vorba de candidati in sine, si alegerile nu au avut in fond nimic de-a face cu ei.
In anul 2000, ca si acuma, instinctul maselor a produs un rezultat uimitor: jumatate din americani au votat pentru un candidat, jumatate pentru altul. Si acest rezultat nu are legatura cu Bush, Gore sau Kerry. El ne arata ca de o buna bucata de vreme populatia a inteles instinctiv ca indiferent ce presedinte vine la carma tarii, le va fi rau. Aceasta divizare in doua indica fara gres ca economic, social, politic, religios suntem intr-o adanca criza si un cutremur poate veni oricand. In Ontario, cu guvernul conservator ne-a mers tot mai rau.
A venit in fine un guvern liberal. Ati observat vreo schimbare in bine?
Ca America este urata astazi din cauza lui Bush este o alta mare iluzie. In realitate, America a fost pentru mult timp ridicata pe un piedestal artificial si considerata un fel de paradis. Francezii priveau cu nostalgie la America, o cantau [n cantecele lor, Europa de Est visa la America, japonezii se luptau sa se americanizeze, romanii tanjeau dupa Coca-Cola si toti adorau filmele americane. Cu mic cu mare, lumea a creat o America iluzorie, o lume de basm ce nu exista [n realitate. De aceea este atat de urat Bush astazi. Cu voie sau fara voie, el a spulberat iluzia. 9-11 ne-a trezit aratandu-ne ca America nu e invincibila, intangibila. Chiar si dupa aceea s-au gasit unii care pentru ca nu puteau suporta gandul unei Americi reale, vulnerabile, au inventat tot felul de teorii care mai de care mai bizare, teorii [n care din nou America apare ca un fel de zeu ce poate totul, inclusiv sa -si autodistruga turnurile, sa il tina ascuns pe Bin Laden, etc., etc.
Sa nu ne iluzionam deci. America nu este paradisul; din contra, ea trece, si cu ea restul lumii, printr-o criza grava. Oricine ar fi castigat alegerile la americani nu ar fi putut schimba directia in care ne indreptam, si de fapt necazurile noastre au ramas pe loc. Faptul ca Bush a fost reales nu schimba datele reale ale problemei. Lupta acerba dintre partizanii lui Bush si cei anti-Bush (eventual pro-Kerry) a fost o lupta falsa; caci ea a deviat atentia de la adevarata problema si ne-a mentinut iluzia ca traim vremuri obisnuite. Este o iluzie cu grave consecinte.
Se pare ca noi, cei multi, am pierdut alegerile.


Mircea Tamas     11/20/2004


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian