Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Diaspora – Unde, Cine, Cum?

O cautare in Google folosind cuvintele “Diaspora romana” aduce, in circa 0.15 secunde aproximativ 27500 de rezultate. O minunata explozie de informatie, asteapta pe cel care are rabdare sa “sape” in acest “zacamant”.

Romani aflati pretutindeni in lume s-au lansat cu entuziasm in reflectarea comunitatilor din care fac parte, in oferirea de informatii despre Romania, in organizarea de Forum-uri si Chat-uri, in oferirea de publicitate, slujbe, matrimoniale, sfaturi de imigrare, stiri proaspete din Romania, linkuri, linkuri, linkuri (neamule!)

In noua paradigma existentiala legata de Internet noi am decis ad-hoc la randul nostru ca in Diaspora romana, o comunitate fie exista pe Internet, fie nu exista de loc. Puneti alaturi convingerea noastra ca Romania a fost atat de saracita de inteligenta in ultimii 15 ani – inteligenta care se regaseste in cea mai mare parte a ei in cadrul comunitatilor care se prezinta astazi pe Internet, si veti intelege de ce simtim nevoia sa dedicam o rubrica speciala acestui subiect.

Nu fara un minim spirit critic. Pentru ca, serios vorbind, intre multele comunitati romanesti care se infatiseaza prin pagini web, bine realizate tehnic in cea mai mare parte a lor, putine sunt cele care sunt cu adevarat “vii” – in sensul derularii unor activitati “cu valoare adaugata” (nu doar forumuri de discutii, stiri si linkuri catre alte situri, de exemplu).

Am dezvoltat, pentru cititorii nostri interesati, o modalitate unitara de apreciere a acestor situri, pentru a putea oferi celor care doresc sa emigreze, sa dezvolte afaceri sau pur si simplu sa foloseasca servicii specifice oferite de comunitatile romanesti de pretutindeni, baza unor judecati de valoare in cadrul unor posibile relatii lucrative sau non-profit cu acestea.

Pe de o parte, fara indoiala – si remarcabil, pozitiv – in toate aceste intreprinderi pluteste un iz de interes pentru afaceri, un entuziasm greu stapanit de a face relatii, de a acoperi “teritorii” intregi dintr-o suflare. De multe ori acest entuziasm depaseste insasi capacitatea lor de acoperire si exista destule situri care, ca in bancul mai deochiat cu prostituatele, au sectiuni intregi cu o organizare perfecta dar le lipsesc… femeile (si/sau barbatii, ca sa fiu politic corect in draga asta de lume eliberata de prejudecati).

Pe de alta parte, covarsitoarea majoritate a acestor situri Internet (daca nu toate) se afla abia la inceput, sunt animate de oameni entuziasti care sunt dispusi sa faca o multime de lucruri in mod promotional, pentru a-si atrage publicul intr-o competitie in care toata lumea ofera totul pentru intreaga “planeta a romanilor”. Actorii acestor intreprinderi sunt, in cea mai mare parte, emigranti recenti (5-15 ani), care au slujbe diferite de activitatea de promovare romaneasca, imprumuturi la case sau masini personale, chirii si copii de crescut, dar va vor ajuta inimosi, ceea ce fac extra-serviciu pentru alti romani contand mult pentru identitatea lor spirituala, nevindecata de durerea de a fi trebuit sa plece de acasa pentru a se realiza si a trai o viata decenta.

Speram ca, prin arhivare (caracteristica stiuta a portalului nostru) graduala a datelor despre aceste situri ale comunitatilor romanesti sa atingem la un moment dat masa critica necesara satisfacerii exigentelor unui public in cautarea romanismului in substanta lui cea mai placuta (ospitalitate, urbanitate, comunicare directa si sincera) pe toate meridianele.

Doriti sa promovati situl comunitatii dv. din diaspora? Aici este rubrica unde o puteti face fara obligatii. Iata la ce ne vom uita pentru a face recomandarile noastre (si vom cauta sa nu recomandam decat situri care trec peste o serie de criterii minime de calitate – convertite intr-o medie generala subiectiva, ce trebuie privita strict ca punct al nostru de vedere). (Nu cautam sa ne substituim nici unei alte autoritati in materie, nu facem aprecieri decat in termenii precizati, independenti, iar intreaga intreprindere se adresaza deopotriva cititorilor nostri cat si autorilor siturilor, pentru o mai buna difuzare a informatiei si competitivitate).

I. Acuratete (1-10)
Informatia este credibila si fara erori?
Exista si este evident un proces de corectura, de asigurare a calitatii? (moderare, eliminare a interventiilor suburbane in cazul postarilor in forumuri, chat-uri)

Pentru ca…
Oricine poate publica orice in Internet. Spre deosebire de resursele tiparite, cele accesibile in Internet au rareori editori sau persoane care verifica faptele. Nu exista in prezent standarde unanim acceptate pentru a verifica informatiile prezentate in Internet.


II. Autoritate (1-20)
Exista autori? Sunt contributiile semnate? Sunt autorii calificati? Preferabil experti in domeniul de care se ocupa?
Cine este sponsorul paginii? Este un sponsor cu reputatie buna? Cat de buna?
Exista informatii suplimentare (sau linkuri) despre autori/sponsori?
Daca paginile nu contin nici autori nici sponsori, exista referinte pentru determinarea sursei informatiei? Exista indicative/indicatii aratand afilierea?


III. Obiectivitate (1-10)
Informatia prezentata demonstreaza un minimum de parti-pris?
Paginile sunt proiectate sa creeze opinii? Exista publicitate mascata in pagini?


IV. Actualitate (1-10)
Pagina este datata? Daca da, cand s-a facut cea mai recenta actualizare? Cat de actuale sunt linkurile? Exista unele care au expirat?

V. Acoperire si continut (1-30)
Ce subiecte sunt acoperite? Ce ofera original pagina? Care este valoarea ei intrinseca?
Cat de in detaliu sunt oferite informatiile? Sectiunile oferite sunt substantiale sau sunt doar “cochilii goale”? Pagina se ocupa de ceea ce declara ca se ocupa?

VI. Usurinta in navigare (1-10)
Pagina este usor de inteles? Are mecanisme de cautare?

VII. Design (1-10)
Pagina are un design placut? Culori armonioase? E usor lizibila? Exista elemente inutile, care distrag atentia de la continut?

Total maxim: 100 de puncte, sau nota 10.

(Pentru sectiunea specifica evaluarii au fost utilizate si elemente oferite de Susan E. Beck Head, Reference & Research Services Department New Mexico State University Library).V. Acoperire si continut (1-30)


Articol preluat cu permisiune din portalul
Romania, Libera in Viitor


Stefan Niculescu-Maier     11/20/2004


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian