Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Învierea noastră cea de toate zilele

Stiu, din perspectiva crestinului, Învierea lui Isus nu este doar o poveste, ci ratiunea supremă a crestinismului, modul triumfal al întâlnirii dintre uman si divin.

Nu stiu cum altii cum sunt, dar eu, gândindu-mă la nasterea, viata, pătimirea si Învierea lui Isus ca la o poveste, mă simt ca om pe de-a întregul măgulit. Faptul că o fiintă supranaturală, atotputernică vine pe pământ să facă cunostintă cu natura umană, asumându-si pana la ultimul amănunt, conditia temporalitătii, mi se pare a fi cea mai frumoasă, mai nobilă si mai tulburătoare poveste din câte s-au spus până acum. Faptul că Dumnezeu, prin făptura lui Isus, trece fără o protectie specială prin lume, asumându-si toate simtămintele umane de la disperare până la euforie si încântare mi se pare uluitor.

Prin Isus natura umană face un exercitiu magnific de îndumnezeire. Învierea înseamna, între altele, bucuria de a sti că cineva, supranatural, este preocupat de rostul si conditia ta umană. Faptul că nu esti lăsat de izbeliste într-un univers pe care nu îl întelegi, faptul de a sti ca hotarul mortii nu anulează instant si definitiv sensul zbaterii tale între leagăn si mormânt – este cel mai optimist mesaj de care te poti bucura în calitate de crestin. Fără Înviere, ca moment culminant al crestinismului, viata lui Isus pe pământ nu ar fi avut niciun sens.

Mesajul Învierii, pentru noi, cei care nu suntem obisnuiti cu geometria riguroasă virtutilor crestine este unul (de)spre seninătate, despre bucurie si, finalmente, despre faptul ca viata noastră, atunci când pare golită de orice ratiune, este magnific amprentată de un sens ultim si transfigurant.

Suntem invitati subiacent, prin actul Învierii, să înviem noi însine, să facem efortul de a veni în contact cu raiul nostru îndepărtat prin experienta resuscitantă a frumosului de fiecare zi. Nu ni se cere să facem un efort ascetic supranatural, ni cere, în schimb, să ne bucurăm de însemnele dumnezeirii camuflate în cele mai accesibile gesturi umane: zâmbetul copiilor, strângerea mâinii unui prieten, calmul senin al împărtăsirii unei bucurii si, de atâtea ori, efectul linistitor al iertării.

Mesajul transcendent al sărbătorii pascale decriptat în cele mai simple formule ne îndeamnă sa fim vii, să ne îngăduim frumos unii pe altii, să-i întâmpinăm senin pe cei care ne caută si, nu în ultimul rând, să nu ne lăsăm întunecati de nedreptătile mundane ale vietii, biruind, în fiecare zi, riscul imanent al mortificării noastre interioare. Înainte de a transmite mesajul: “Hristos a înviat” ni se cere, asadar, să fim noi însine vii.

Săptămâna patimilor are în punctul ei terminus lumina si Învierea. Mi-as dori să pot face o urare care să fie în ton cu întelesul cel mai profund al sărbătorii pascale. Fiti bucurosi, nu vă temeti, avem atâta viată în noi câtă îndurare avem si avem, în pofida asprimilor de orice fel, bucuria de sti că, atunci când iubim, nu suntem niciodată singuri.


Cosmin Neidoni

Nascut in Timisoara in 8 Martie 1975. Absolvent de filosofie, freelancer in domeniul traducerilor, scrie proza scurta, eseuri si poezie. Carti publicate: Scrisoare catre fiul meu, Das Schattenspiel. In pregatire: Viata la 40 de ani.
webcultura





Cosmin Neidoni    4/14/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian