Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mircea Hortensiu Tomus la cenaclul “Mircea Eliade”

Duminica, după slujba religioasă, în sala festivă a Bisericii “Sf. Dimitrie cel Nou” din Frederick, Colorado, s-a desfăsurat o nouă întâlnire a Cenaclului Literar Românesc "Mircea Eliade ", avându-l ca invitat pe scriitorul Mircea Hortensiu Tomus. Prezentatori au fost profesorii Simona Sîrghie si Sebastian Doreanu, împreună cu preotul Ioan Bogdan.
În cuvântul de întâmpinare adresat celor prezenti, prof. Sebastian Doreanu, de curând reîntors din România, a subliniat două lucruri pe care le-a observat cu bucurie în timpul călătoriei. Primul este faptul încurajator că tineretul din tară citeste cărti tipărite. Pentru că a văzut atât în metroul bucurestean cât si în alte mijloace de transport în comun din orasele prin care a călătorit, tineri cufundati în lectură, el apreciază că este un semn bun pentru viitorul cărtii si o dovadă în plus că Umberto Eco a avut dreptate când a scris că viitorul nu va fi lipsit de cărtile în format traditional ( Umberto Eco si Jean - Claude Carriere: Nu sperati că veti scăpa de cărti, Editura Humanitas, Bucuresti, 2010 ). În al doilea rând, tot ca un fapt îmbucurător, directorul Cenaclului a adus din tară si a prezentat celor de fată primul număr din ziarul “Neamul Românesc”, publicat de Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” la Cernăuti, în Tara codrilor de fagi, Bucovina, una dintre provinciile românesti ce se află în continuare sub ocupatie străină, dar unde limba română se păstrează si prin asemenea publicatii.
Lauda cărtii tipărite formulată de Umberto Eco s-a dovedit un preambul cum nu se putea mai nimerit pentru prezentarea celor două noi volume publicate de către scriitorul Mircea Hortensiu Tomus, lansate acum în premieră în mijlocul comunitătii românesti din Colorado. Vorbind de Sălasul de la răscruce, de fapt primul roman inspirat din biografia autorului, prof. Sebastian Doreanu, în calitate de istoric, a prezentat cadrul de desfăsurare a naratiunii, anume începutul secolului al XVIII-lea, cu vremuri tumultoase, când actiunea antiimperială a lui Rackozi al lI-lea si războiul curutilor declansat de acesta răvăseau o bună parte din Transilvania, abia intrată sub stăpânire habsburgică. Prezentatorul i-a invitat pe participantii la cenaclu să citească acest roman de aventuri, de cape et d'épée la care se adaugă si o frumoasă poveste de dragoste. Asadar, un interesant si incitant roman istoric, din păcate un gen de literatură care nu se mai regăseste printre preferintele generatiilor tinere actuale.
Cu toate că nici poezia nu mai este prizată în aceste vremuri de goană spre niciunde, Mircea Hortensiu Tomus se încăpătânează să scrie si... poezie. Al doilea volum lansat cu această ocazie este o nouă carte de poeme Zile vin, zile trec, zile rămân în amintiri, într-un fel o continuare a volumului de debut Printre tristeti si bucurii, lansat, câtiva ani în urmă, tot la Cenaclul “Mircea Eliade” din Colorado.
De data aceasta, asa cum a subliniat Sebastian Doreanu, noul volum este realizat într-o formă tematică interesantă, dacă nu cumva unică, poeziile formând câteva cicluri bine definite. Cel aflat în deschiderea volumului amintit este ciclul săptămânii, fiecare zi din cele sapte îsi are poezia ei; urmează ciclul cel mai bogat, cel evenimential, în care diferite date istorice, religioase, aniversare din România de ieri sau mai aproape de zilele noastre, evenimente ce au legătură cu familia poetului sau care se referă la însăsi viata autorului îsi găsesc locul în versurile acestuia. Ultima parte, ca o încununare deplină a volumului amintit, cuprinde ciclul lunar, fiecare lună a anului fiind cântată în versuri de către poet.
O prezentare a biografiei scriitorului invitat a fost făcută de către prof. Simona Sîrghie. Astfel, după ce a predat literatura română o viată întreagă numeroaselor generatii de elevi la Arad, de când s-a retras la pensie si locuieste jumătate din an în tară, iar cealaltă jumătate la Denver, alături de cele două fete si familiile lor, Mircea Hortensiu Tomus a devenit de la începuturi ( si iată că au trecut deja cinci ani ! ) unul dintre cenaclistii cei mai fecunzi sub raport creator. Iar activând în acest focar de cultură românească de lângă Muntii Stâncosi, cum a subliniat Simona Sîrghie, el s-a simtit îndemnat să-si adune în volume scrierile publicate de-a lungul timpului în diferite reviste din tară si din diaspora, scriitorul tipărind astfel, în ultimii ani, nu mai putin de sase cărti de poezie, proză, memorialistică, toate lansate în premieră la Cenaclul “Mircea Eliade” din Colorado.
S-a dat apoi cuvântul autorului. Acesta a început prin a multumi celor prezenti în sală pentru participare, dar si-a arătat mâhnirea fată de numărul lor redus în raport cu colectivitatea românilor care locuiesc în statul Colorado. Acest cenaclu, a tinut să sublinieze scriitorul, este o oază de românism departe de locurile natale si în acelasi timp o scoală unde copiii născuti pe aceste meleaguri pot afla mai multe despre istoria si cultura părintilor si bunicilor. Vorbind despre romanul istoric Sălasul de la răscruce, autorul a tinut să mentioneze faptul că sursa acestuia se află în povestile si legendele locuitorilor din zona unde domnia sa, ca tânăr profesor, a petrecut o parte din anii de început ai carierei didactice si unde a organizat numeroase excursii cu elevii. Împletind povestile adunate din bătrâni cu adevărul istoric, Mircea Tomus a izvodit acest roman pe care se gândea de mult să-l astearnă pe hârtie si este foarte bucuros că a reusit să o facă, chiar dacă după multi ani, timp în care l-a purtat mereu în minte. Trecând apoi la volumul de poeme Zile vin, zile trec, zile rămân în amintiri, autorul a mărturisit că si acesta a fost conceput de-a lungul mai multor ani în care a scris poezii, aplecându-se asupra colii de hârtie de fiecare dată când a simtit că îsi doreste să încrusteze în timp bucuria pricinuită de un eveniment anume: fie o sărbătoare cum ar fi Învierea Domnului, Crăciunul, 8 Martie,1 Aprilie ( da, chiar si Ziua păcălelilor îsi are o poezie a ei ), 10 Mai, 15 iunie ( poezie închinată Liceului “Moise Nicoară” din Arad, unde autorul a fost profesor si director multi ani din viată), nasterea fiicelor sau a nepoatei, ziua mamei, toate amintiri plăcute pe răbojul vietii.
După ce a răspuns unor întrebări venite din sală, autorul a lecturat un fragment din romanul istoric, mai precis începutul, în care cititorul este familiarizat cu zona în care urmează să se desfăsoare actiunea, si face cunostintă cu oamenii locului. Din volumul de poeme a recitat poezia Azi ce deschide volumul amintit si 9 Septembrie, poezie dedicată sotiei, doamna profesoară Aurora Tomus, aflată printre cei prezenti în sală. Preotul Ioan Bogdan a recitat poezia Învierea, închinată evenimentului ce va fi sărbătorit în curând de întreaga lume crestină, iar Sebastian Doreanu a recitat poezia 8 Martie, ca o dedicatie pentru toate doamnele si domnisoarele din auditoriu.
Ca o surpriză, din partea membrilor Cenaclului “Mircea Eliade”, doamna profesoară Simona Sîrghie a înmânat autorului o Diplomă de Merit pentru cele sase cărti publicate, mai ales că toate au fost lansate în premieră în cadrul Cenaclului Românesc de la poalele Muntilor Stâncosi.
În încheiere, scriitorul Mircea Hortensiu Tomus si-a prezentat pe scurt, proiectele la care lucrează: o piesă de teatru si un volum de nuvele. Pentru doritori a semnat autografe pe volumele nou lansate, dar si pe cărtile anterioare, aflându-se, după propria mărturisire, pentru prima dată în situatia dificilă de a nu reusi să acopere cererea de carte, exemplarele aduse de domnia sa pentru această ocazie fiind insuficiente. Doamna Simona Sirghie a deschis o listă pentru cei interesati să obtină volumele dorite, astfel ca la o viitoare întâlnire cu scriitorul Mircea Hortensiu Tomus acestia să le primească. Pentru că, suntem încredintati, o viitoare întâlnire este asteptată. Cu nerăbdare.


pt Observatorul din Toronto

Alessia Moisil
George Alexandru







Alessia Moisil     4/11/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian