Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pafarismul

Nu, nu-l cautati in dictionare, deoarece , deocamdata circula in taramul argotic al limbii romane, alaturi de multi alti termeni noi ( ex.jenibil- jenant şi penibil; ciumeg- şmecher; leuştean- bani, valută etc.)

Pafarismul este o stare caracteristica pafaristilor. Dar ce sunt pafaristii? Nici ei nu sunt in dictionare, desi abunda in viata de zi cu zi.

Abia acum cateva luni am aflat de pafaristi. La o agapa, o colega de facultate spune la un moment dat despre o cunostinta comuna, aflata intr-o pozitie de manager: “ X, e pafarist!” Am crezut ca e vorba despre calitatea de membru in vreun club special, vreo calificare profesionala, un hobby… Colega m-a lamurit imediat.

Pafaristul este o persoana pe dinafara ( in limbaj colocvial pafară ) pozitiei, postului pe care le ocupa la locul de munca, chiar pe dinafara profesiei. Cum ajunge pafaristul sa parvina sus? Direct, prin tupeu, prin pcr ( pile, cunstinte si relatii) sau indirect, pe cai ocolite, cea mai utilizata fiind politica, fie ca e vorba de un sistem pluripartit, fie monopartit.

Pafaristii sunt cu diplome universitare sau fara. Dar, in zilele noastre, cu atatea universitati particulare ( la noi si in alte parti), o diploma se poate obtine usor, chiar si on-line. Pafaristii fara diploma sunt tot mai rari…

Cum se comporta pafaristii? O cunostinta, aflata intr-un minister printre pafaristi, spune ca acestia au multe diplome si vid in cap, nu gandesc, sunt incompetenti si obaznici, generatori de dezastru…Probabil de aceea deciziile guvernantilor arata cum arata…

Nu exista domeniu de activitate, nu exista ţară, nu exista insitutie nationala si interenationala fara pafaristi, mai ales cand sunt asigurate salarii ( si alte surprise) consistente! Cand e vorba de beneficii personale, parafistii sunt solidari. Aici se potriveste ( si se vede la lucru adesea) sloganul: “Pafaristi din toate tarile, uniti-va!”

Folosind termeni adecvati din noul argou, am mai putea spune ca pafaristul nu se teme sa fie jenibil (jenant si penibil), este ciumeg (smecher) si vaneaza locurile cu mult leustean (bani). Acesta vanatoare este un …hobby!

Daca e plin de leustean ca boschetarul de aliens (paduchi), atunci vrea si putere si se baga in politica , unde dă cu var ( minte pe faţă) debitand tot felul de dume ( dumă – vorba memerobila, legendara, perla) pentru guşteri (fraieri).

Exista, oare, vreun antidot la pafarism?Somerville, MA, 4 aprilie 2017
Sf. Cuv. Gheorghe de la Maleon, Zosima şi Platon; Iosif, imnograful (Post)


Nicusor Gliga     4/4/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian