Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cuvântul bine temperat - La Frizer

Zilele trecute, pe când frizerul meu italian îmi ajusta bretonul zis şi frangetta (de unde românescul franjuri), am fost martora unei discuţii interesante. Mă tund la frizer: pentru un serviciu de calitate egală cu cel de la coafor, tariful la frizer e mai convenabil. Aceasta este una din legile nescrise ale valorizării femeii pe tot globul: tunsul la coafor e mai scump decât tunsul la frizer.

Discuţiile de la frizer sunt uneori palpitante. Participanţii, fie clienţii cocoţaţi pe scaunele rotitoare din faţa oglinzilor, fie cei ce-şi aşteaptă rândul, fie chiar frizerii înşişi, au drepturi egale de replică, indiferent de vârstă sau origine etnică. Dacă subiectul e personal, dialogul se limitează la client-frizer, dar când tema poartă un interes general, fiecare îşi dă cu părerea conform propriei experienţe.

Varietatea subiectelor este infinită, de la teme politice sau financiare la întâmplări reale, cum ar fi că cea povestită de frizer despre un client alcoolic, care mirosea întotdeauna a băutură. Într-o zi, tocmai când a început să-l tundă, a sunat telefonul, aşa că a trebuit să-l lase pe individ câteva minute singur, iar când s-a întors l-a găsit consumând cu mare deliciu din sticla cu spirt destinată tamponării după bărbierit, sticlă pe care i-a golit-o complet. De la alcool s-a trecut la bani şi eu am afirmat că meseria de frizer e foarte bună căci recesie-nerecesie, părul tot creşte. Toţi trei frizerii din prăvălie au fost de acord. Am continuat spunând că ar fi formidabil dacă frizerii ar putea câştiga atâţia bani cât păr are cineva în cap. La care frizerul meu, care poartă tunsoarea numărul zero, la modă azi, mi-a răspuns că, în cazul lui, dacă principiul s-ar aplica, ar da faliment!

A urmat o discuţie despre telefoane. Cineva a început să critice apelurile de la diferiţi agenţi, fie pentru un sondaj de opinie, fie pentru a promova un produs. Un domn a declarat că el are telefon cu ecran care afişează cine-l sună, drept care le selectează pe cele la care răspunde. Eu am explicat că imediat ce ridic receptorul şi văd despre ce este vorba, ori o tai scurt şi brutal spunând "mulţumesc nu mă interesează", ori dimpotrivă, cum a fost un caz real, spun că tocmai preparam mere în capot, adică felii de mere date prin aluat de clătite şi fripte pe ambele părţi (aples in pyjamas) şi că, dacă stau de vorba la telefon, mi se ard merele. Sistemul a mers, tinerelul m-a lăsat în pace, ba chiar am simţit şi o mijeală de poftă în vocea lui, parcă i-ar fi plăcut să încerce produsul!

Frizerul meu însă a declarat cu voce tare că toate metodele prezentate de noi presupuneau un efort din partea noastră: fie acela de a selecta apelurile vizual, fie cel de a-l trimite verbal la plimbare pe cel care a chemat. El însă a propus o metodă simplă, care nu cere efort. Trebuie făcută o lista completă a tuturor numerelor de telefoane pe care tu, abonat la serviciile Bell Canada, accepţi să le primeşti. Dai lista la Bell şi orice apel care vine de la un număr neprogramat anterior declanşează un mesaj care spune: Bell nu recunoaşte numărul dv şi clic, se întrerupe contactul. În felul acesta frizerul meu a scăpat nu numai de agenţi, dar şi de o mulţime de rude de care se ferea. Ideea părea interesantă, dar s-au găsit voci care să pună întrebări: "Şi ce faci dacă nevasta te sună de la un telefon public?" "Nu merge, trebuie să sune de la un număr cunoscut", a fost răspunsul. "Iar dacă vrea cineva să cheme de la aeroport?" "Nu poate decât de la celular şi cu număr pe listă".

Am plecat înainte de terminarea discuţiei, dar metoda frizerului m-a obsedat. El pretindea a fi fost fără efort, dar mie mi s-a părut complicată întocmirea listei cu toate numerele, incluzând pe cele cu probabilitate minimă de a mă contacta. Iritată de contradicţie, m-am dus a doua zi la frizerie să-i cer o explicaţie. "Nu-i complicat să întocmiţi lista aceea?" am întrebat eu. "De loc, mi-a răspuns senin frizerul, am foarte puţine numere pe listă. "În acest caz, am replicat eu, doar câteva cunoştiinţe au acces la dv!" "Păi asta am şi vrut, să fiu lăsat în pace! Silenzzio! E ceva rău în asta?" "Nu", am bâiguit eu. "Grazie segnorina" mi-a zâmbit el în final.

O fi având dreptate, mi-am spus, dar nu voi folosi metoda lui. Cea cu aples în pyjamas s-a dovedit eficace contra agenţilor, iar efortul de a le prepara e compensată de plăcerea culinară asociată lui. Pentru cei care optează însă pentru Silenzzio-ul selectiv al frizerului meu, serviciul telefonic oferit e o mană cerească. Confort ca-n Canada, nenicule, mai rar!


Toronto/ Martie 2017






Veronica Pavel Lerner    3/24/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian