Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Legendina Hurdugaciu Di Paolo ( 1939 Reghin - februarie 2017 Lugano )

Legendina Hurdugaciu di Paolo s-a născut în 1939 în România, la Reghin. A absolvit Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu", lucrând după terminarea studiilor, timp de trei ani, în atelierul lui Corneliu Baba.

Prima expoziţie personală (1972), deschisă la Ateneul Tineretului din Bucureşti, actualul sediu al Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38), i-a adus şi primele reacţii pozitive.

Au urmat şi alte expoziţii personale şi participări frecvente la expoziţii colective. Călătoreşte în Italia, Germania, Spania şi Elveţia şi obţine o bursă de studii UNESCO în afara ţării.

Stabilirea definitivă în Elveţia va însemna pentru Legendina Hurdugaciu Di Paolo, pe lângă libertatea visată, o intensă participare la viaţa artistică a ţării de adopţie, dar şi o deschidere fastă spre galerii occidentale.
Lugano, Schaffhausen, Montreux (Medalia Internaţională de Argint − 1987), Paris, Arles (Medalia Internaţională de Aur − 1988), Marsilia (Medalia de Aur − 1989), Pernes Les Fontaines (Medalia de Aur − 1988), Aix-en-Provence, Cannes (Marele Premiu al Coastei de Azur − 1989) sunt doar câteva ieşiri pe simeze care i-au şi adus satisfacţia succesului şi vizibilităţii. Publicaţii culturale de prestigiu au scris despre opera sa, numele artistei figurând în Catalogul Internaţional al Societăţii Artiştilor Francezi (1987) şi în cel al Artiştilor Independenţi (1987). Lucrări ale sale se regăsesc în colecţii publice şi private din Elveţia, SUA, Canada, Anglia, Franţa, Italia, Germania şi România.

În 1988 a fost aleasă membră a Serviciului European de Informatie Ministerială si Parlamentară (SEIMP) cu sediul la Bruxelles.
În acelasi timp, Comisia Superioară de Recunotintă a SEIMP i-a conferit Le Grand Prix du Prestige Européen pentru contributia sa personală la patrimoniul artistic european. ONU i-a organizat în 2009 o mare retrospectivă personală prin expunerea a peste 100 de lucrări la Palatul Naţiunilor din Geneva, evenimentul constituind o încununare a eforturilor ei creatoare si, totodată, recunoasterea valorii operei sale.

În 2012, artista a donat Ambasadei Americane de la Berna o lucrare-remember având ca temă evenimentele din septembrie 2001, ce va fi expusă permanent în interiorul Ambasadei SUA din Elvetia.

Prietena noastra de foarte multi ani, marea si talentata pictorita elvetiana de origine romana, Legendina Hurdugaciu di Paolo ne-a parasit in urma unei grele si neiertatoare boli. Este o mare si regretabila pierdere nu numai pentru arta romaneaasca si pentru arta europeana, dar si pentru Arta in general.
Ea a lucrat pana aproape de sfarsit in masura in care puterile ei in declin si suferintele i-au permis.
O femeie generoasa, cu un talent si cu o forta de munca cu totul remarcabila, creatoare de frumos si bucurii spirituale, parasindu-ne ea lasa lumea noastra cu mult mai saraca si intunecata.

Sa-i fie tarana usoara! Dumnezeu s-o odihneasca!

N.O.

Publicatia Observatorul a fost onorata sa scrie , in vreme, despre personalitatea doamnei Legendina sa-i publice din lucrarile domniei sale. Doamna Legendina a fost abonata o buna perioada de timp la revista Observatorul.


Gavril Iuliu Morariu    2/17/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian