Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Imitatio Cristi

Marimile acestei lumi, din proprie initiativa si/sau inspirate de Ispititor, nu de ieri , de azi, ci de cand Crucea a fost infipta in istorie ca piatra de hotar, Il imita pe Mantuitor in gesturi si in cuvinte. Nu e vorba de imitatio Cristi, pana la ultimul act al jertfei de sine pentru Hristos si pentru aproapele, ci de artefacte din materiale ( intentii, apucaturi, actiuni etc. adica pacate) de proasta calitate, pe care focul le vadeste de minciuna. Ca o haina din piele sintetica fata de o haina din piele autentica, naturala.

Cum ajunge cineva in varful motului unei puteri materiale, statale, politice, militare, culturale etc., indata decreteaza “ Cine nu-i cu mine ( sau cu noi daca e vorba de un grup) e impotriva mea!” , rastalmacind si ciuntind spusele Mantuitorului , “Cel ce nu este cu Mine e împotriva Mea, iar cel ce nu adună cu Mine, risipeşte.” ( Matei 12, 30,BVA) . Cel care șade in scaunelul, fotoliul sau tronul puterii lumesti, aduna “… comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură.”(Matei 6, 19,BVA). Mantuitorul ii cheama pe toti sa adune cu El “… comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură. “ (Matei 6, 20,BVA)

Cei avertizati, ca nu e bine sa te contrapui, neinvitati la a aduna comori pe pamant, vor face tot ce le sta in putinta sa imite marimile sus-puse. Si astfel, imitarea adunarii de comori , pradă moliilor, ruginii si hotilor, devine sens si scop al vietii.

Se imita frecvent “ sarutul lui Iuda”, prin care este vandut aproapele, fie pentru salvarea propriei vieti , fie pentru obtinerea unor recompense substantiale. Justitia omeneasca, oarba, surda, muta,oloaga, este plina de procese in care se cer milioane de arginti drept “ daune morale” pentru patarea “bunei reputatii”, pentru malpraxis etc. Iuda a fost modest cu cei treizeci de arginti… Spiritul negustoresc al lumii a evoluat…

Prin imitatie lumeasca, din „ Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, că a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu. Adevăr vă spun: Cel ce nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil, nu va intra în ea“(Marcu 10,14-15,BVA), n-a ramas decat “ lasati copiii sa vina la distractie, la Halloween etc,” adica oriunde numai la Hristos, nu!

Cina cea de Taina, devenita in Occidentul catolic si protestant “ ultima cina”, este imitata atunci cand cineva paraseste un post, o functie, etc. Se mai practica si micul dejun sau pranzul, dar nu s-a auzit, din cate stiu eu, de “ultimul mic dejun” sau “ ultimul pranz”.

Taina, vazuta prin cele materiale, contine o lucrare dumnezeiasca nevazuta , de restaurare a unitatii persoanei , unitate distrusa prin pacat. Prin Cina cea de Taina, Mantuitorul instituie Euharistia, cel mai important si cel mai mai mare eveniment pe pamant. Euharistia uneste intim, pe fiecare om in parte cu Dumnezeu, prin Trupul si Sangele Mantuitorului, si prin aceasta pe oameni intre ei. La aceasta Cina sunt chemati si asteptati toti oamenii in tinuta/costumatie sufleteasca adecvata!

“ Ultima cina” oferita de o personalitate publica presupune selectia invitatilor ( prieteni, admiratori) si o vestimentatie pe masura evenimentului. Haina sufletului n-are nici-o relevanta.Prin aceasta “ ultima cina”, protagonistul intentioneaza sa faca o figura frumoasa, ca un actor care iese din scena, pentru ultima oara, in ovatiile asistentei. “ Ultima cina”, un eveniment monden, care nu instituie nimic, nu lasa nicio mostenire, nici macar unitate…

Din acesta perspectiva, the last supper, ultima cina oferita de presedintele Barak Obama a fost o reusita fara cusur: https://www.youtube.com/watch?v=-Afj3sisPNM. Scena cu aruncarea microfonului este de mare efect! Intradevar, un mare actor! La aceasta a contribuit si prestatia the first lady, doamna Michelle Obama, care le-a sugerat doamnelor din anturaj ( precum Napoleon altadata soldatilor ) ca fiecare femeie din America are in poseta bastonul de first lady!

Nu ma indoiesc ca “ ultima cina” de la Casa Alba va fi imitata si de alti presedinti, prim-ministri etc. Astept cu emotie ziua in care domnul Klaus si doamna Carmen vor oferi das letzte Abendessen ( ultima cina – germ.) la Cotroceni! Sper sa fie mai ceva decat la Casa Alba. Niste lectii de actorie n-ar strica, totusi…

Sic transit gloria mundi!

Somerville, MA

Nicusor Gliga    2/1/2017


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian